ИН4С

ИН4С портал

Милачић: Војводић дискриминисао и малтретирао кандидате који задовољавају услове за директора ТВЦГ

Поништавањем Јавног конкурса за директора Телевизије Црне Горе (ТВЦГ) без ваљаних разлога и законског утемељења, неповратно је компромитован углед Радио телевизије Црне Горе (РТЦГ) као и правна сигурност кандидата и свих потенцијалних кандидата на радним мјестима код РТЦГ, саопштио је данас Марко Милачић, један од кандидата за директора ТВЦГ на конкурсу који је поништен.

Генерални директор Радио Телевизије Црне Горе (РТЦГ) Раде Војводић поништио је 15. новембра Јавни конкурс за именовање директора Телевизије Црне Горе (ТВЦГ).

Милачић је додао да је Војводић поништавањем овог конкурса грубо дискриминисао све кандидате који задовољавају критеријуме конкурса и тиме им, али и Јавном сервису, нанио штету.

„Генерални директор је морао дисквалификовати недовољно квалитетног кандидата у оквиру конкурса, у склопу процеса рангирања кандидата, а никако поништавањем цјелокупног конкурса и дискриминацијом, те малтретирањем осталих кандидата, Јавног сервиса, али и јавности.Генерални директор је због личних анимозитета према појединим потенцијалним и актуелним кандидатима дискриминисао све остале који су се пријавили на конкурс вјерујући да се ради о утакмици за најбоље кадровско рјешење, што је и смисао закона, Устава и саме конкурсне процедуре, што се, видимо, руши личним утицајем и закулисним играма које је дозволио генерални директор“, истакао је Милачић у поднеску који је поднио Савјету РТЦГ.

Он сматра да је све ово директна одговорност генералног директора РТЦГ о којој одлучује Савјет РТЦГ.

„Сматрам да се изјавама генералног директора које упућују на закључке да су услови конкурса „формални“, а да је пресудна његова дискрециона воља независно од ових услова, јавно промовисан непотизам у кадрирању и раду код РТЦГ. Управо незаконито поништавање конкурса отвара могућност конкурисања кандидата који се нису пријавили у законском року, на који начин лична воља генералног директора руши принципе и циљеве закона и законске процедуре. Сматрам да генерални директор РТЦГ дугорочно не обезбјеђује закониту организацију РТЦГ, сходно Закону о јавним радиодифузним сервисима, јер кључне позиције у РТЦГ обављају вршиоци дужности, док је дужност генералног директора да обезбједи избор, рад и обављање законом прописаних функција и организације РТЦГ, што он не чини у дужем временском трајању, супротно обавези, због чега је појачан његов личини утицај у РТЦГ, али смањен и компромитован укупни дигнитет РТЦГ као медијске куће, а пооготво као јавног предузећа и Јавног сервиса“, казао је Милачић.

Он напомиње да је Савјет надлежан за испитивање одлука генералног директора РТЦГ, обзиром да је право изјављивања правног средства основни механизам законитог доношења одлука.

„Савјет као највећи надлежни орган у РТЦГ је дужан да обезбједи двостепеност поступка одлука које доноси генерални директор РТЦГ. Сходно томе, дужан је да обавља и „друге послове“ из чл 22. ст. 22 Закона о јавним радиодифузним сервисима, све и да нису другом одредбом изричито прописани, тј. да ради и одлучује као другостепени орган у поступцима код подесених правних средстава против одлука генералног директора РТЦГ, када за то није надлежан други орган РТЦГ, укључујући дисциплински поступак и поступак разјершења генералног директора РТЦГ, ког бира и следствено разрјешава Савјет као основи орган у законској хијерархији надлежности органа код РТЦГ. Уколико Савјет РТЦГ сакривајући се, између осталога, иза наводне ненадлежности, хитно не стопира овакав хаос у Јавном сервису, уколико не смијени генералног директора због свега наведенога и заштити интегритет институције коју финансирају сви грађани Црне Горе, биће јасно да се и Савјет директно ставио под кишобран центара политичке моћи, којима слободни и професионални Јавни сервис није интрес“, казао је Милачић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *