ИН4С

ИН4С портал

Аутократско управљање државним ресурсима

Захтијевамо да се објави листа са именима дужника из области привреде, премда су нам износи дугова појединачних домаћинстава познати са списка чланова и симпатизера Демократске партије социјалиста.

Владан Раичевић

Пише: Владан Раичевић

Приватизације јавног добра у Црној Гори резултирају нерегуларностима на пољу интеракције са грађанством, али и беспризорним понашањем теренских радника који су принуђени да, у циљу очувања својих радних мјеста, посјећују домаћинства којима је прекинуто напајање електричном енергијом. Нагомилани дугови који неријетко износе и по више хиљада евра разлог су због којег електродистрибутивна мрежа трпи огромне губитке (и поред познате „подијелимо терет“ нагодбе према којој овој компанији одлази дио мјесечног прихода власника електричних бројила).

Но, оно што забрињава јесу законске уредбе према којима власник домаћинства којем је прекинуто напајање електричном енергијом бива праћен, не би ли био ухваћен у сналажењу за голи опстанак. Тиме се искључено домаћинство жели довести у позицију у којој не преостаје ништа друго до да се изнађу финансијска средства којима ће се подмирити дуг. Уколико се пак утврди да је ријеч о нелегалној потрошњи, новчана казна за такав преступ може достићи и износ од 3000 евра.

Уз то, важно је напоменути и да губици на мрежи каткад потичу од нелегалних система у чијем је оспособљавању учествовало само особље овог предузећа, зато не треба да нас чуди то што се црногорска привреда све чешће пореди са крмачом која прождире свој окот. Ријеч је, дакле, о корупцији и протекционизму, али и о тиранији приватизованих фирми којима је, будући да су у небо израсле захваљујући режиму, све дозвољено, па и тлачење оних којима су тих пет сијалица једини животни луксуз.

У посљедње вријеме је у жижи интересовања потрошња електричне енергије од стране фабричких гиганата (који само привидно трпе санкције због неизмирених дуговања). Јавна је тајна — а препоручујем да се јавност обавијести о губицима на мрежи насталим тим путем — да фирме тајкуна који су у талу са режимом након легалног искључења врше поновна, илегална прикључења, о чему запослени у Електропривреди, принуђени да прикривају мутне послове, ћуте.

Чак ни то није комплетна историја случаја: наиме, искључења се врше селективно, не почиње се притом од највећег износа дуговања (можете спровести анкету међу домаћинствима у Црној Гори, онима са и без напајања ел. енергијом ради провјере тачности ове информације). Проблем је и у нетранспарентности пословања државног предузећа: Прва банка, дијагностификовани тумор црногорске привреде, преко које се врше све трансакције, а која игра веома важну улогу приликом утаје пореза и доприноса (погађате, опет је ријеч о Електропривреди). Да ли можете, као ситни порески обвезник, добити информацију о начину на који се и ваш новац усмјерава на непознате адресе? Не. Можете ли добити информацију о редосљеду искључења на основу износа дуговања? Наравно да не. Истина је да је, узимајући у обзир све наведено, ријеч о аутократском управљању државним ресурсима, бахатој и непрорачунатој политици дежурних трошаџија, те још једној тактици угњетавања која, у то сам увјерен, неће уродити плодом. Зато захтијевамо да се објави листа са именима дужника из области привреде, премда су нам износи дугова појединачних домаћинстава познати са списка чланова и симпатизера Демократске партије социјалиста.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

6 thoughts on “Аутократско управљање државним ресурсима

    1. E 36 sati pakla i nespavanja.Pa da vidis rezultate.Da pocrnis do srcanog udara i kadriopirina 5 da popijes.Nerad ne moze da pobjedi umiranje u znoju i krvi.

  1. DF mora da pusti nas koji smo u zapecku da progovorimo koju umjesto ovih koji su na portalima non stop.Samo tako mozemo uspjeti.Nova snaga,nove misli i nove ideje.To je put.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *