ИН4С

ИН4С портал

Херојство Јаглике Аџић

jaglika

У Плужинама, у Гојковића долу, Принц Еуген дивизија, сачињена од Њемаца и усташа је 6. јуна 1943. године запалила колибу у коју су претходно били затворили 60 житеља из села.

Када су злочинци упали у село, спасио се свако ко је имао среће да се домогне шуме прије него што је био ухваћен, а међу таквима је била и седамнаестогодишња љепотица Јаглика Аџић. Али кад је чула вриску и кукњаву сељана, међу којима је препознала и глас свог осмогодишњег, као и двогодишњег брата, није се дуго колебала него се вратила у село, како би и сама страдала са својом породицом.

Међутим, када ју је угледао главни заповједник, одмах је наредио да ова дјевојка несвакидашње љепоте буде издвојена са стране, тј. да не буде спаљена заједно са својом породицом и осталим сељанима, након чега је 60 људи затворено у колибу која је потом запаљена.

Када се ватра распламсала, када су се крици очајних сељана почели проламати одјекујући међу брдима, Јаглика се неочекивано отргла војницима који су је држали, дотрчала до колибе и и скочивши у ватру убрзо нестала у пламену.

Ова храбра Пивљанка никада није одликована, никад нигдје није постављена њена биста. Једино на улазу у Плужине гдје се трагедија догодила, налази се спомен плоча са биљешком да су на том мјесту Њемци и усташе починили злочин над цивилима.

Међутим, Српска православна црква иако Јаглику није прогласила  светицом, ипак се њен лик нашао на зиду Храма Христовог васкрсења у Подгорици што је уједно једини гарант да ће ова хребра дјевојка бити сачувана од заборава.

adžic

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Херојство Јаглике Аџић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *