ИН4С

ИН4С портал

Провинција духа

1 min read
Спрема ли режим у Подгорици нови Голи оток за опозицију и противнике власти? Прогон Милана Кнежевића и Андрије Мандића потврђује да се власт у Црној Гори одрекла Русије, али бољшевичких метода репресије није. 
Knežević

Милан Кнежевић

Пише: Мишо Вујовић

Спрема ли режим у Подгорици нови Голи оток за опозицију и противнике власти? Прогон Милана Кнежевића и Андрије Мандића потврђује да се власт у Црној Гори одрекла Русије, али бољшевичких метода репресије није.

 “Битка за слободу никад није завршена”  Ноам Чомски

“ У тунелу усред мрака сија звезда петокрака“, певали су пуним плућима, раширених ноздрва, радосног срца, али умртвљене душе. Нигде као у Црној Гори, пелцер комунизма и бездушје нису пустили тако дубоке корене. Расуо се коров искривљен и изобличен по каменим пољима, завлачећи изувијане жиле испод суровог крша црногорског. Бруталност, као константа те идеологије, сведена је на мантру: “ Убиј ближњег свог“, касније препаковану  у “путни налог за Киншасу”, да би колективно преваспитавање “у име народа”, добило еманципативну форму ослобађања традиционалних норми “љепотом порока”, уз незаобилазне организације – Савез социјалистичке омладине, ССРН, Савез синдиката и остале регрутне центре за “подобне” кадрове. Све је то трајало деценијама, под будним оком Партије и Удбе.

Доласком на власт у Црној Гори прагматичних носилаца Титове штафете трансформисале су се и методе жигосања противника власти, а са уласком, на велика врата, мафије, тј. организованог криминала у институције система, убијена је стара идеологија и уведена нова пракса “исплативог боравка на положају”.

У првој фази фарсе зване вишепартијски систем, основане у одајама Удбе, непослушни су елиминисани атаком на егзистенцију и такозвано ударање по џепу. У другој фази обрачуни се своде на чисто трговачка правила. Блажа форма су правосудне инстанце, монтирани процеси и заштићени сведоци раскошног психо-криминалног профила, док је за оног ко стане на пут токовима новца и виших интереса, као што је непосредно угрожавање власти “инсајдерским” покушајем извлачења (народски: издајом), казна преки суд из заседе или возила у покрету.

Хенри Кисинџер је, својевремено, у нападу искрености, рекао: “Није добро бити непријатељ Америке, али је горе од тога бити њен пријатељ”. Слична је ситуација и са властима у Црној Гори.  Многи пријатељи власти скончали су насилно и под до краја неразјашњеним околностима.
Јавна реч, аргументи – истина, част, образ, симболи древне Црне Горе, у потпуности су обесмишљени и све је сведено на замрачену сцену са представом у којој су главни ликови један бивши војни судија, сада специјални тужилац, с грехом из рата, те два опскурна лика богате криминалне прошлости, као кредибилни сведоци тужиоца у афери званој “државнби удар”. Уместо “Парова”, “Фарме”, ”Задруге” – нове форме перверзног затупљивање грађана Србије, али и региона, које траје годинама, Црна Гора је добила гротескни ријалити, са правим судијом и тужиоцем, лажним сведоцима и лажно утуженим оптуженима, међу којима су и лидери опозиције.

Посланик, песник и један од лидера опозиције, Србин, Милан Кнежевић, већ је правоснажно осуђен због пружања отпора униформисаној сили на протесту у Подгорици и ових дана, без обзира на апеле великог дела академске и грађанске заједнице, политичких организација и удружења, тј. НВО сектора, Кнежевић чека да отпочне период преваспитавања у КПЗ Спуж. Последњи политички затвореник био је, такође, песник и посланик, Аћим Вишњић, који је, одлазећи из Спужа, господару оставио свој пар ципела.

На поменутим демонстрацијама Милан Кнежевић је, због насиља полиције, на носилима завршио у здавственом центру. Режиму дезорјентисаном осећајем краја мандата није била довољна физичка тортура једног народног посланика, интелектуалца врцавог духа, младог и добронамерног човека, већ га шаље на “академско усавршавање” међу окореле криминалце и убице. Подсетимо да је Милован Ђилас, 1958. године, у затвору Сремска Митровица написао свој роман “Црна Гора”, у коме је описао тамновање Црногораца, али и провинцију духа каква и данас влада у Црној Гори.  Уколико је тачна најава, неких гласила, да се спрема хапшење и Андрије Мандића, власт улази у ретроградну фазу „демократије“ и „преваспитавања“ масовно примењивану далеке 1948 године, са сличним разлогом када је тито рекао не Стаљину, а сада је исти бољшевички метод или одговор, само на мањем узорку, пременио „демократски“ режим у Подгорици.

Није на одмет парафразирати чувеног црногорског ђенерала крхке грађе, али велике духовне снаге и неустрашивости, Радомира Вешовића, који је једном приликом рекао да није сила у снази, већ у глави, те да су волови снажнији од човека, али да човек њима управља.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

12 thoughts on “Провинција духа

  1. Nikola, je si ti iđe viđeo, i vamo đe si rastao i tamo đe obitavaš, da se duvaru može utuviti!?
    Duvar je duvar. Duvaru govoriti – ti ga krstiš a ono prdi – zaludan je posao.
    Ono još ni komunizma nije sažvakalo, razumjelo, a ti bi u red da ga uvedeš, zar, da ga prosvijetliš!??
    Pušćaj se, brate Nikola!
    Rano se to savilo, sraslo, zemlji priklonilo, nikad se uspraviti neće.

  2. ovce,budite se

    .I na kraju, komunizam je mrtav vec 40 godina,
    Одговори
    ali vasa nedjela su tu ,a vasi naslednic su isti kao vi,ovce od ovaca!

    Горњепољски Црквени одбор засједао поводом масовне гробнице код Никшића коју је открио „Дан“
    1. марта 2018. – 14:42
    http://www.mitropolija.com/gornjepoljski-crkveni-odbor-zasjedao-povodom-masovne-grobnice-kod-niksica-koju-je-otkrio-dan/

  3. Obraz i cast Crne Gore je izbrisana sa okupacijom Crne Gore od strane Srbije.Tada su pocela ubistva sa ledja ,nn ubica,strah od zandara olicena kroz dugovjekovno tus-rsko ropstvo,podlastvo sa periferije turskog carstva,podmuklost srpskih vlasti ,gunjevaca,i setaca papuca,samo sad sa pozicije moci.Onako kako su se turci ophodili prema njima sa orijentalnom okrutnoscu i palanackom oholoscu ,tako su se u Cg ophodili prema Crnogorcima a uopste i svim ostalim.Usadili su ubistva sa ledja ,sacekuse,koje nikad prije toga nisu bile poznate u Cg,zatucanoj patrijarhalnoj sredini,koja se dicila svojim ubistvima ,a ne skrivala ih…To veli Djilas,tzv vas,samo to ovaj mudrac ne pominje.Njemu zlodjela pocinju od komunista,a to sto su komunisti zatvarani,zabranjivani,torturisani itd ,to tako treba po ovome sampionu demokratije.I na kraju, komunizam je mrtav vec 40 godina,taman koliko je i trajao.Za 40 godina komunizma je napravljeno vise nego za 400 i bice napravljeno vise nego za sledecih 400.Dzaba vam je ,palanacki duh turskih cumeza je usadjen u vas ,i bez renesanse ,sto je komunizam nesumnjivo bio spasa vam nema.
    P.S.Zasto Tito malim slovom ,a Staljin velikim?

    1. Ti si nepopravljiva avetinja, dva bi oka u glavi zavadio!
      I što ti ne blejiš neđe drugdje, đe si navrlo u našu Planinu!
      … I jesi li ti uopšte naša ovca, ili neka tuđa?
      Krstiš li se ti ili klanjaš, duše ti?

    2. Нијесу Србијанци окупирали Црну Гору, већ је ослобођена од Аустроугарске, а обрачунавали смо се ми враћајући једни другима старе дугове. Колико су само крви пролили Зеко и Мирко, а ни Никола није заостајао. То је 1918 године стигло на наплату. И на том расколу су комунисти оробили душу Црне Горе. Комунизам је градио путеве и фабрике, али је уништио дух и морал Црне Горе. Титова Црна Гора сагорела је Његошеву, зато су и рушили капелу на Ловћену. Данас су њихови обезбожени потомци наставили то сакаћење. тито за кога се и данас не зна које нека је написан малим словом, Стаљин је сломио фашизам и данас је најпопуларнија личност Русије.

    3. Извини се госпођи овци

      Не дирај овце много дају
      Вјековима стада хранише рају
      Месо, млијеко и топлу вуну
      Зато се поклони њиховом руну

      Нико не брани да волиш тита
      Многе је правила његова кита
      По Голом отоку кости труну
      Извини се овцама и њином руну

      Колико је људима напуњено јама
      Црвена куга убила без срама
      Хушкаш да по народу опет груну
      Извини се овцама и њином руну

      Сад су ти за све Срби криви
      У теби Секула очито живи
      Мислиш да имаш главу пуну
      Зато се поклони овчјем руну

      Мржња слијепи вођа човјека
      Звијер која га у амбис води
      Тебе преци већ можда куну
      Поклони се опет овчјем руну

      Поздрави духовну фамилију
      Секулу, Анта, Штедимлију
      Поздрав Леополду и Бењамину
      Наклон овци и њеном руну

      И о ком паланачком причаш духу
      Какву ли ти мрчо имаш муку
      Мало затегни нервну струну
      Уз наклон овци и њеном руну

  4. … Dobar tekst, ama pogrešan naslov.
    To što se htelo mora da glasi : Duh provincije ili Duhovna provincija!
    Provincija duha, u principu, nema značenje!
    … Kako ja dokon, cjepidlačim.

  5. Sibalicu sve ti vjerujem ,sto kazu na nevidjeno,ali dzaba kad ga ja ne znam,ili znam iz medija,ali bi mi bila potrebna i neka slicica,da ne kazem ime.U svakom lsucaju sluzi Donu,jerbo se bez njegove dozvole nemoze ni ekser jos malo ukucati u neko drvo, a da se u njemu ne krije neki spijun.
    Vidim da prate ljude i po selima,brinu za bezbjednsot istih,samo dobro bih ja provjerio svakoga ko je bio samnom prije nego bi krenu na puta,takvo je vrijeme ,i na sprovde se to gleda i radi .
    Zivimo u takvom vremenu,malo vise diskrecije nebi skodilo ni Knezevicu ni svima drugima,a dobro preispitai ko me zove i ko samno ide.tu je problem ,kod ovog naseg sistema,svaki spijun ima svog spijuna,tako funkcionise do danas ovaj provizorijum od Montengra.Dobro napisa Malovic ono danas dobro!

  6. Portparol laznog drzavnog udara sa predigrom je maśa sa zabjela iz d.p.s.-a koji treba da je odavno u zatvoru, drzao je agenciju za prodaju vozila na lizing tamo 90,91,cuvena firma lesendro,te prevario i pokrao stotine i hiljade crnogoraca, srba, bosnjaka , nikad nisu auta videli. Potom je dok je bio u decijem savezu nabavio ko zna kako i u kojem novcanom interesu, zarazenu hranu (salmonela), kad su se masovno deca u sutomoru potrovala, pa je na verusi u odmaralistu bilo prozivanja i pritvaranja za neka bludna napastvovanja dece !!!!! Zrtve njegove nastranosti i progona su kasalica, martinovic, mandic, kovacevic, aleksic , maras, knezevic, becic , vukcevic, sukovic , markovic, bojovic … i oni naslucuju razloge zasto maśa psihopata nije jos uvek tamo gde mu je mesto. Zena ga je tri puta prijavljivala za napade samarima za sta je kaznjen 150 eura u sudu za prekrsaje. Razlog napada je podela pozamasne imovine jer je supruga saznala za znatno mladju ljubavnicu u opstinskom javnom preduzecu gde je maśa direktor i gde kasni otvaranje pokrivenog bazena u podgorici, radovi skuplji za 160.000 eura, planirana investicija 1.957.812 eura, a iz glavnog grada navode da radovi natkrivanja vec sad kostaju 2.156.626,60 eura. Dok je bio zamenik direktora ziks-a maśa je bio veoma blizak vodji zloglasne crne trojke. Zabranjivao je koriscenje godisnjeg odmora za preko 300 zaposlenih ziks-a sa opravdanjem da oni nemaju pravo na godisnji odmor sto je rezultiralo odstetom za te zaposlene u nivou preko 450.000 eura. On je 2012 uprkos neiskustvu u toj oblasti postao sef crnogorske kriminalisticke policije a njegov mandat obelezile su brojne zloupotrebe u odelenju za prisluskivanje i pracenje kako kolega tako i nekih visokih drzavnih funkcionera… Aktivan je u dve tajne satanske antiruske organizacije koje deluju na prostoru cg… E ova kreatura bliska klanu grand vodi u koordinaciji sa majorom iz cavtata prljavu kampanju represije …

  7. Док се на дјелу спроводи диктатура црвени преварант Бечић да својим секташима бога моли да се читав ДФ ухапси.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *