ИН4С

ИН4С портал

Поморске флоте Русије и САД стављене „на готовс“

1 min read
Поморске флоте Русије и САД стављене "на готовс". Количина оружја које би могло бити употребљено је огромна.

Поморске флоте Русије и САД стављене „на готовс“. Количина оружја које би могло бити употребљено је огромна. Чиме се уствари две стране гледају преко нишана?

Како пише Спутњик, амерички разарач „Доналд Кук“, који се приближио на око 100 километара од Тартуса у Сирији, гдје се налази војно-поморкаа база Русије, опремљен са 50 крстарећих ракета „томахавк“.

Такође, ка Сирији је послат и носач авиона „Хари С. Труман“ заједно са групом бродова која га прати. Носач авиона је главни брод ударне групе, а прате га крстарица „Нормандија“ и четири разарача – „Арлеј Бурк“, „Булкелеј“, „Форест Шерман“ и „Фарагут“. Заједно са тим бродовима, ударну групу ће пратити и њемачка фрегата „Хешен“.

„Труман“ је борбена дејства имао у првој половини 2016. године, против Исламске државе, током којих је извршено више од 2.000 летачких мисија, чиме је оборен рекордни број дејстава који је 2015. године поставио носач авиона „Теодор Рузвелт“. Носач авиона „Хари С. Труман“ се тада налазио у источном Средоземљу, одакле су вршени напади против терористичке тзв. Исламске државе.

С друге стране, и Русија има спреман одговор, каже руски војни аналитичар Виктор Баранец. Како прецизира овај експерт у коментару у листу „Комсомољска правда“, у Средоземном мору се налази група борбених бродова Русије, укључујући дизел-подморнице наоружане чувеним ракетама „калибар“. У бази Хмејмим, подсјећа даље Баранец, Русија има ловце и бомбардере укључујући и пар најновијих авиона Су-57.

На располагању Русији су и „бастиони“, обалски ракетни комплекси са високопрецизним противбродским ракетама „јахонт“ и „оникс“. „Бастиони“ су намијењени за гађање бродова у радијусу 350 километара, а ракета може да допреми бојеву главу тежине неколико стотина километара на минималној висини и зато ју је веома тешко пресрести.

Руске јединице у Сирији имају и „панцир — С1“, самоходни противваздушни ракетни комплекс за заштиту од свих средстава ваздушног напада са блиског растојања. Такође, руске базе у Сирији покривају и тренутно најбољи у свијету ПВО комплекси С-400.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *