ИН4С

ИН4С портал

Увођењем отворених листа грађани би добили другачију слику о изборима у Црној Гори

Увођењем отворених листа у изборно законодавство смањењила би се политичка корупција, грађани би добили другачију слику о изборима у Црној Гори, а била би ојачана и њихова веза са изабраним представницима у државном или локалном парламенту.

То је, у интервјуу за ПР Центар, оцијенила посланица Социјалдемократске партије (СДП) у Скупштини Црне Горе доцент доктор, Драгиња Вуксановић.

Она је подсјетила да се, од када је почела да се бави политиком, залагала за увођење отворених листа у изборно законодавство, јер би то, како сматра, појачало демократичност у изборном процесу и ојачало веза између грађана и изабраног посланика или одборника „како на државном, тако и на локалном нивоу“.

„Тако да сам у потпуности за систем увођења отворених листа у изборно законодавство. Пошто нас очекује доношење нових изборних закона у складу са стандардима држава Еврпске уније (ЕУ), вјерујем да ће се наћи мјеста у изборном законодавству и за таква рјешења. Претходно, треба салушати све могуће примјере, сугестије и на основу тога донијети најбоље рјешење“, поручила је Вуксановић.

Према њеним ријечима, предност изборног система са отвореним листама је велика, због тога што би, како је рекла, постојали посланици и одборници који би више радили у интересу грађана, него у интересу политичких партија.

„На тај начин би се смањио ауторитарни утицај лидера партије у самој партији, да они кроз већ предложену изборну листу намећу, можда и нека рјешења, која нису прихватљива за грађане. Са друге стране, имали бисмо појачану одговорност посланика и одборника, које директно и непосредно бирају грађани по њиховом имену и презимену“, рекла је Вуксановић.

Она је подсјетила да је, Уставом Црне Горе, предвиђено право грађанина да бира и да буде биран уз, како је појаснила, законом прописане услове које треба да испуни.

„У томе дијелу потпуно подржавам ту идеју, али треба да имамо у виду да је за такву ствар потребно и доста новца, па се поставља питање да ли би неко ко заиста има добре идеје, ако жели да ради часно у интересу грађана, имао финансијских могућности да води кампању“, казала је Вуксановић.

Уколико би се појединац којег би гласали грађани, како је објаснила, нашао на листи неке политичке партије то би, како је рекла, био глас за ту партију.

„Онда бисмо видјели колико једна партија има јачину и који је то проценат. Међутим, само гласање за појединца на одређеној листи је смањени утицај лидера партија, па бисмо и ту имали праву слику о томе како треба одмјерити снаге. Да ли би ту био јачи лидер партије, или би био јачи неко други, ко је можда посљедњи на листи а, по броју гласова, може да буде изнад лидера партије“, казала је Вуксановић.

Она је истакла да је Црна Гора мала држава и да би могла да буде подијељена у три изборне јединице.

„Да имамо, можда, сјеверну, јужну регију и регију Подгорице и Цетиња, како би се у потпуности остварио тај пропорционални систем и како бисмо у све три изборне јединице имали по 27 лица и онда би се гласало по имену и презимену за личност, а не за политичку партију“, појаснила је Вуксановић.

Увођење отворених листа у изборни систем би, како сматра, утицало на смањење политичке корупције.

„Јер, ако имате велику подршку грађана, а то сте завриједили тиме што је неко гласао за вас као личност, онда је сигурно да би тај појединац као посланик, или као одборник, у државном и локалном парламенту требало ту функцију да обавља у складу са Уставом и законом, у интересу грађана и државе Црне Горе“, оцијенила је Вуксановић.

Она је истакла да би систем отворених листа појачао и убрзао демократизацију у самом изборном процесу и „да бисмо имали потпуно другу слику о изборима у Црној Гори“.

„На тај начин посланик или одборник не би имао функцију подизања и спуштања руке у смислу гласачке машинерије, него би начином гласања сносио одговорност за своје одлуке, а у односу на интерес грађана и државе Црне Горе који је приоритетан”, закључила је Вуксановић.

Група грађана „Грађанска акција“ обраћала се државним институцијама, медијима и Међународном суду правде у Стразбуру ради, како су казали, усаглашавања изборног законодавства са Уставом Црне Горе у циљу поштовања бирачког права.

Извор: ПР центар

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Увођењем отворених листа грађани би добили другачију слику о изборима у Црној Гори

  1. Supe, otvorene liste ,je samo jos jedan vid prodaje sebe samoga,kada bi se radilo o moralnim osbaomá uredu ,ali u Crnoj je najvse nemorala bas u politici ,e bas ce to da nas unaprijedi ?
    O otvorenim listama se prica,to je dobro ali nije probano ni u Svedskoj ,a ne kod divljak ovdje koji se i u ovakvim uslovi havle prevrama!Mozda je to zamisljeni vid da se prezivi sto je osnovna norma ponasanja politicara u Crnoj,ako se o tome radi to je za vas politicare dobro ,ali sto je za vas dobro (mislim na sveukupne politicare) za obican narod je propast,predlog sam kao predlog treba postovati svakako,ali u ovakvim drzavama i oklonostima bi bio jos gori,bilo bi njih 100 koji bi bili na paltnom spisku Djuknaovca i to nebi bila tajan ,ili 50 ,dok bi se njih jos 20 javilo dobrovoljno,nemoga da vjerujem da se nijesmo upoznali sa Miovim nacinom vladanja i apartom prevare.Predsjenicki izbori su mozad znak za ovako nesto gdje je Bojanic jednom kapmpanjom kao u civilizovanom svijetu osvoio 100 000 glasova,to je ohrabrenje,ali racun je stigao na lokalnim izborima gdje se pokazala zivotinja koja je ranjena i sva njena krvozednost,nijsmo mi jos za to sazreli,a bilo bi dobro dakako,ali kako !
    Kada je Musolini dolazio na vlast i uspotavljao FSIZAM pitali sui ga tada novina sta je to FASIZMA,odogvrio je ono sto imamo danas u Evropi ,a rekao je doslovno „to je kada se drzava stapa zajedno sa velikim koncernima- fabrikama i njihovim valsnicima.Sta mi imamo danas u Montengro koji ste svi galasli,drzav zajedno sa mafijom,znaci Musolini je bio itekako bezazlen u odnosu na ovo kod nas!Evropa danas ima to sto je Musloni reko davdesetih godina prosloga vijeka.
    Zato sto nijeste Vi postovana gospodjo podrzali Bojanica,i ostali koji se za to zalazu,svoje JA je trebali iteko podredit intereasu naroda u stvari zajednice,izgovra ima zanam uvjek ,e bas zbog izgova, i duhovnog stanja naroda ,ovo nam se desava,a to se treba lijeciti ,nijesam primjetio da vi za to dajete terapiju,mozda grijesim ali stvarno nijesam primijetio da se neko zainteresova o zajednic sveukupno ,sem KADA IZGUB,bas zato gubimo i jedino zbog toga,a On se smije, primitivan jeste,jedino ne znamo zbog cega ,ili…..? Mozda znamo ali necmo da priznamo!
    Dokle se tako odnosti i tako radite nemozet biti vjerdostojan predlagac ovga,tek kada se to kod sebe na primjeru pokaze pozdravljam,i uzdravlje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *