ИН4С

ИН4С портал

Трајно ријешити еколошке проблеме и заштити животну средину

Приступање ЕУ нису само поглавља 23 и 24, не очекују се од нас само институционалне реформе, него и конкретне промјене и рјешења у другим поглављима, саопштено је из Уједињене Црне Горе.

Саопштење преносимо у цјелини

Велики дио међународне јавности ова друга поглавља сматра животно важним, посебно екологију и заштиту животне средине, па је и нормално да се очекује од самопрокламоване еколошке државе да направи неке помаке у овом правцу. Крај текуће и наредна година биће пресудне за преговоре по овом питању, па је можда и вријеме да заштитимо љепоте Црне Горе којима се хвалимо.

Туристичка сезона покаже све пропусте у инфраструктури Црне Горе. Капацитети одрживости механизама заштите животне средине и симулирање еколошких стандарда, под притиском потражње гостију на црногорском приморју, али и све траженијим етно селима на сјеверу, показују наш реални недостатак. Ово представља проблем за све, па и за будуће генерације.

Уједињена Црна Гора сматра да заједничким снагама морамо осмислити одрживе сервисе и дјеловати на примарну заштиту наше околине. Неопходно је унаприједити капацитете рециклажних центара, али и отворити посебне специјализоване рециклажне јединице за медицински, хемијски и биолошки отпад. Уз уважавање свега урађеног до сада, неопходно је реално сагледати ситуацију и прихватити да и отварање регионалних депонија, понављамо и специјализованих, мора бити у акционим плановима и стратегијама за унапређење овог важног питања.

Спремни смо да кроз предлоге закона и измјене и допуне постојећих, који третирају ова питања, учинимо овај процес транспарентнијим и конкретном политиком допринесемо будућности свих у Црној Гори.

Медијски центар УЦГ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *