ИН4С

ИН4С портал

Буди хуман као Србија

1 min read
Србија је урадила и више! Међународном санитетском транспорту црвеног крста који је пролазио кроз Србију, додала је из својих залиха, љекове, ћебад и кревете у бугарским војницима предала све што је неопходно за отварање једне болнице. 

На данашњи дан, 26. октобра 1863. године у Женеви је основана међународна организација Црвени крст.

Буди хуман, као што је била хумана Србија 1885. године.

У холу зграде Међународног Црвеног крста у Женеви налази се табла са натписом: „Буди хуман као што је била хумана Србија 1885. године“. Постављена је у знак сјећања на признање које је ова организација додијелила српској Влади и народу. Ова табла подсјећај на догађај који се догодио у Србији крајем XIX вијека, и до даншњих дана нигдје се није поновио!

Ова необична прича почела је ширењем Бугарске на Балкану, крајем XIX вијека, које је представљало директно кршење одлука Берлинског конгреса, и за тадашњу Краљевину Србију представљало директну пријетњу и провокацију. Краљ Милан је објавио рат Бугарској након неуспјелих дипломатских активности.

Србија је тада већ имала уређене болнице, а већ је био основан и Црвени крст.

Србија је од 1884. до 1885. године ратовала против Бугарске, која није имала војне санитете, па самим тим ни могућност да њихови рањеници добију потребну медицинску помоћ.

Знајући каква је ситуација у Бугарској, Међународни Црвени крст је обезбиједио неопходну помоћ за рањенике. Али, постојао је један проблем. Иронично, једини пут до Бугарске водио је преко Србије.

Међутим, догодило се нешто што свијет до тада, а ни после тога, није видио.

Србија је показала незабиљежену хуманост када је на захтјев љекара аустријског Црвеног крста, Влада Србије одобрила војној команди да на један дан прекине рат како би помоћ и санитетски материјал био испоручен Софији за бугарске рањенике.

Србија је урадила и више! Међународном санитетском транспорту црвеног крста који је пролазио кроз Србију, додала је из својих залиха, љекове, ћебад и кревете у бугарским војницима предала све што је неопходно за отварање једне болнице.

Сличан догађај ни прије ни после тога није забиљежен, Србија је помогла држави са којом тог тренутка је била у рату!

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Буди хуман као Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *