ИН4С

ИН4С портал

Феномен или криминал: Од џемпераша до милионера

1 min read
Како је Ђукановић, којем је званична плата 2005. и 2006. била 456 евра, а 2007. године 765 евра уопште добио кредит?

Мило Ђукановић некад и сад

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић представља својеврсан феномен у историји капитализма – једини је човјек на свијету који је до свог првог милиона дошао – кредитом.

Како је Ђукановић, којем је званична плата 2005. и 2006. била 456 евра, а 2007. године 765 евра уопште добио кредит? Кредит је добио на име своје фирме Капитал Инвест, коју је у мају прошле године преписао свом сину Блажу Ђукановић.

Међутим, Капитал инвест није имао ни кредитну ни пословну историју на основу које би се могао задуживати. Такође, Ђукановић, барем званично, није имао имовину, која би била довољна да гарантује хипотеку. И дан-данас званично су у његовом власништву стан од 187 метара квадратних у Подгорици, рушевине објеката од 30, односно 40 метара квадратних које је купио у Никшићу, а посједује и пашњак 5. класе у катастарској општини Кочани величине 440 квадрата.

Ђукановић је 2007. године тврдио да је, током државничке каријере, остварио бројна познанства, те да му не представља проблем да добије кредит из првокласних иностраних банака.

Ствари су постале јасније када се недавно огласио предсједник Атлас групе Душко Кнежевић. Он је навео да је управо он био жирант предсједнику Црне Горе. Кнежевић је положио милион и по депозита, као кеш колатерал, за кредит који је Ђукановић добио у Лондону, 2007. године. Преко тог кредита актуелни црногорски предсједник касније је легализовао свој први милион.

Ђукановић никада није јавно признао да кредит узео од филијале Пиреус банке. Можда зато што би га и тај траг довео до Кнежевића. Наиме, Кнежевићева Атлас банка је у Србији продата је 2005, двије године прије него што ће Ђукановић узети кредит, грчкој Пиреус банци. Њена филијала у Лондону је 2007. Ђукановићу одобрила кредит.

Како је кредит враћен? Ђукановић је новац искористио да кроз кроз докапитализацију купи дио акција Прве банке, чији је највећи акционар био његов брат Ацо Ђукановић. Акције су након тога почеле вртоглаво да расту, те је успио да врати дуг. Само за 20 дана вриједност једне акције порасла је готово дупло, на 334 евра.

Јововић коришћен као параван за прање новца

Директор Капитал инвеста је Радислав Јововић. Опозиција је у августу 2018. оптужила Јововића да је искориштен као параван за прање огромних количина новца стечених криминалним радњама. Јововић је истовремено био ангажован у Републичком заводу за урбанизам и пројекторање на послу израде Просторног плана  посебне намјене за обално подручје, који су лицима блиским шефу ДПС-а уцртали бројне повластице и омогућили значајне привилегије.

Није сумњив само Јововић. Чињеница да Ђукановић са платом од 456 евра може добити кредит од милион евра није била алармантна ни Управи за спрјечавање прања новца.

Из ове институције су августа 2007. објавили да нису установили ништа спорно око Ђукановићевог кредита.

Детаљи те провјере ни до данас нијесу познати. МАНС-у је ускраћена могућност слободног приступа информацијама у посједу Управе о Ђукановићевом кредитном задужењу. Директор Управе, Предраг Митровић, ставио је на документа ознаку – СТРОГО ТАЈНО, јер „подаци које финансијско-обавјештајна служба добија од обвезника представљају службену тајну“.

Подсјетимо да је у истог Митровића непозната особа пуцала 2014. године. Аналитичари су тада закључили да пуцање у ногу значи опомену. Душко Кнежевић, човјек који је од „скромног“ предсједника направио милионера, изјавио је недавно да је у Митровића пуцано због прања новца у Првој банци.

Прочитајте још:

Браћа и по криминалу: Мило код Аца орочио милион евра

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

4 thoughts on “Феномен или криминал: Од џемпераша до милионера

  1. Са предком-рођаком Марком Ђукановићем не дијели више исту нацију, србску… али дијели презиме и криминалне активности. То је ваљда фамилијарна деформација:

    1910. је постао министар унутрашњих послова. Пребацивало му се да је у вријеме његовог министровања отпочела корупција у Црној Гори која је и њега захватила. Оптужбе опозиције у Скупштини су биле да је као инжењер изградио себи и тазбини по једну кућу као и једном свом колеги.

    https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%82%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

  2. А, ово је чоче, црногорски капитализам и црногорска држава.
    Све је црногорско и све је моје, јер сам отац нације.
    Да бисте добили државу морао сам да се бавим и преварама и шверцом и да се дружим са опасном мафијом и криминалцима. Ја нијесам имао крштена човјека за пријатеља.
    Радио сам тако три деценије, јер сте ме стално подржавали. Били сте захвални и задовољавали се и са 20 или 50 евра, које сам вам редовно давао пред сваку фешту од избора. Једино сам тзв. опозицију мало више плаћао. А, оне слијепо привржене, уопште нијесам ни плаћао.
    Е сад ми се навалио овај Душко, који зна сваког ђавола, па би добро било да у циљу моје одбране, тј. Црне Горе, сви скочите па да ме не дате. Све ће се ово заборавити, а у историји остати “ о Мили све најбоље“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *