ИН4С

ИН4С портал

Шкотска дивља мачка пред истребљењем

Њихов број је некада био много већи, али је данак узео лов због крзна.
мачка

Шкотска дивља мачка

Шкотска дивља мачка је међу најрјеђим сисарима у Великој Британији и врста која би ускоро могла да нестане са лица планете Земље.

Невјероватно лијепе и немилосредне када је ријеч о промјени временских услова, шкотске висоравни обухватају 32.000 км2 обале, језера и планина. И ако дјелују неприступачно, нарочито у зимском периоду, за дивљи свијет животиња ово је прави рај. Међутим, чак и до ових крајева доспио је лош утицај човјека који је ову врсту довео до границе истребљења.

Шкотска дивља мачка је једна од најређих животиња на свијету а према процјенама стручњака могла би да нестане са лица земље у року од двије године. У Великој Британији има само још стотинак јединки ове врсте коју још називају и Брдски тигар.

Њихов број је некада био много већи, али је данак узео лов због крзна. То је једина преостала дивља мачка која у ужива заштиту закона Велике Британије. Највећа опасност за њен нестанак, поред прекомјерног лова, је губитак станишта, мијешање са домаћим мачкама и пријетња од разних болести.

У Шкотској се тренутно спроводи Програм одгајања и спасавања те врсте.

Извор: РТС

Прочитајте још:

Мојковчани опет показали хуманост: Млади пјевају за Николину

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Шкотска дивља мачка пред истребљењем

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *