ИН4С

ИН4С портал

Пуца љубав између Брисела и Будимпеште

1 min read
Брисел и Будимпешта нису у најбољим односима ових дана. Мађарска влада повела је кампању против европске комисије оптужујући је да планира да у Европу привуче још миграната. Брисел узвраћа да влада у Будимпешти шири лажне вијести и теорије завjере.

Брисел

Брисел и Будимпешта нису у најбољим односима ових дана. Мађарска влада повела је кампању против европске комисије оптужујући је да планира да у Европу привуче још миграната. Брисел узвраћа да влада у Будимпешти шири лажне вијести и теорије завjере.

Био то један од Јункерових момената. На ивици између хумора и инцидента, грлио је, љубио и намештао кравате европским лидерима на самиту у Риги, а мађарском премијеру поручио је –здраво диктаторе! Завршило се тада осмјесима, али три године касније односи су много мање срдачни.

О трошку владе, Будимпешта је ових дана излијепљена постерима који Јункера и Џорџа Сороша оптужују да Мађарску претварају у земљу миграната и тако угрожавају њену безбједност.

Премијер Орбан је започео слање писама бирачима у којима објашњава планове Европске комисије. Нашу владу није могуће одвратити од тога да људима каже истину о плановима са којима се не слаже. Не желимо да бриселска бирократија претвори мађарску у земљу миграната, а Европу у континент миграната“, каже Золтан Ковач, портпарол мађарске владе.

Брисел није остао дужан. Европска комисија оптужила је мађарску владу за ширење лажних вијести и теорија завјере.

„Шокантно је у којој мјери су неозбиљне теорије завјере постале широко прихваћене. Мађари заслужују чињенице, а не фикцију. Не постоје ‘они у Бриселу‘, већ само ЕУ у којој Мађарска сједи за столом. Није истина да ЕУ подрива заштиту националних граница, напротив. Нема планова за обавезну расподелу миграната“, напомиње Маргаритис Схинас из Европске комисије.

Осим Мађарске, Европска комисија је ових дана оштро критиковала и Румунију, актуелну председавајућу, због мјера у правосуђу који многи називају крајем владавине права у овој земљи.

„Румунија треба хитно да се врати реформама, али мјерама које воде напријед, а не уназад, претећи да пониште напредак који је постингут претходних година“, додао је Схинас.

Контроверза се проширила и на избор за нову позицију Главног европског тужиоца. Водећи кандидат, бивша румунска антикорупцијска тужитељка Лаура Ковеси, позната по томе што је иза решетака ставила више министара и посланика. Иако има подршку Европског парламента, против ње лобира сопствена влада, нездовљна њеним ранијим учинком у Румунији.

Извор: РТС

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *