ИН4С

ИН4С портал

Шницла

,,Мноштво правила убија правила'', каже једна француска изрека. У том суициду најдаље је, ваљда, отишла бирократија у Бриселу. Донела је толику хрпетину прописа због хармонизације заједничког тржишта, да је на крају обесмислила суштину. Европа је изгубљена у тој шуми параграфа, па је аустријски канцелар Себастијан Курц ових дана намерио да стане на крај лудилу регулације и поништи чак хиљаду правила ЕУ. 

ЕУ застава

Пише: Горан Чворовић

,,Мноштво правила убија правила“, каже једна француска изрека. У том суициду најдаље је, ваљда, отишла бирократија у Бриселу.

Донела је толику хрпетину прописа због хармонизације заједничког тржишта, да је на крају обесмислила суштину. Европа је изгубљена у тој шуми параграфа, па је аустријски канцелар Себастијан Курц ових дана намерио да стане на крај лудилу регулације и поништи чак хиљаду правила ЕУ.  Поручује да нема потребе да се прописује како се спрема шницла. Од Брисела то боље знају у чувеном бечком ресторану „Фиглмилер“ где још од 1905. године праве шницле од чак 30 сантиметара у пречнику.

Аустријски канцелар Себастијан Курц

Какве све само фикс идеје нису падале на ум европским бирократама. После чак три године истраживања закључено је, тако, да водокотлић у тоалету може да садржи највише пет литара воде. Пица „маргарита“ не сме да буде већег пречника од 35 сантиметара. Мандарина мора да садржи најмање 40 одсто сока. Због поштовања достојанства свиња, директивом је прописано да им треба ускраћивати досаду, а забрањено је и одсецати им репове. У сантиметар је утврђена ширина отвора за кљуцање на кавезу за кокошке, а прави се и тачна разлика између изворске и минералне воде. Одређују и облик шаргарепе. Здраве, али криве, бацају у шкарт, или их пружају нама, у пару са оним штапом.

Бриселске ћате прописују небитне ствари, али затаје када је реч о озбиљним темама.

Сви ће, тако, имати кромпир исте величине, али не и време на часовнику или заједничку одбрану. Апсурди са усаглашавањем иду толико далеко, да су у правилнику о исправности воде у Србији недавно повећане дозвољене количине амонијака, бора, хлорида и натријума, да би се усагласили с бриселском директивом!

Нека је и најгоре, важно је да је европски.

Извор: Новости

Прочитајте још:

Курц жели да поништи 1 000 правила ЕУ: Умјесто шницлама, Брисел треба да се бави озбиљним стварима

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *