ИН4С

ИН4С портал

Америчка амбасадорка: Црна Гора је примјер НАТО визије

1 min read
Америчка амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке честитала је Црној Гори на, како каже, другој годишњици чланства у НАТО.

Џуди Рајнке и Мило Ђукановић

Америчка амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке честитала је Црној Гори на, како каже, другој годишњици чланства у НАТО.

Црна Гора је ушла у НАТО мимо воље већине њених грађана.

Рајнке наводи да је НАТО најуспјешнији савез свих времена.

Током протеклих 70 година, НАТО је помогао стварање најсигурнијег, најстабилнијег и најпросперитетнијег периода у историји својих чланова. Од одвраћања пријетњи Хладног рата у прошлом вијеку до супротстављања хибридним пријетњама са којима се суочавамо данас, НАТО савезници стоје раме уз раме у заштити наших народа„, навела је амбасадорка.

Снага НАТО-а је, како поручује, у јединству и очувању његових темељних начела.

Наша преданост колективној одбрани свих држава чланица НАТО-а је непоколебљива и, у име америчког народа, желим да захвалим храбрим мушкарцима и женама Црне Горе на њиховој служби у мировним мисијама НАТО-а у иностранству. Ваши војници су познати по професионализму и на то треба да будете поносни. Црна Гора нас подсјећа да НАТО нема мале него само јаке савезнике„, каже амбасадорка.

НАТО је, како наводи Рајнке, савез држава које су се удружиле јер су, према ријечима НАТО повеље, „одлучне у очувању слободе, заједничког насљеђа и цивилизације народа, заснованих на начелима демократије, индивидуалне слободе и владавине права”.

Никада не заборавимо да се Црна Гора, уласком у НАТО, обавезала да ће подржавати те вриједности и јачати темеље који их подстичу“, поручује Рајнке.

Она истиче и да Црна Гора већ види конкретне предности чланства у НАТО-у, у смислу јачања безбједности, растућег туризма и повећаног интересовања инвеститора.

„Примјера ради, укупан износ директних страних улагања у Црну Гору из земаља чланица НАТО-а у 2018. години био је 402 милиона евра, што је импресивно повећање 64 одсто у односу на 2017, према подацима Централне банке Црне Горе. Слично томе, подаци МОНСТАТ-а показују 20 одсто повећан број ноћења туриста из држава чланица НАТО-а од 2017. до 2018. године. То су охрабрујући знакови и вјерујем да ће се тај тренд наставити како Црна Гора буде јачала владавину права и ширила економске могућности за све грађане. Црногорско тржиште је већ привлачно америчким инвеститорима који тренутно финансирају различите пројекте у секторима туризма и енергетике. Један од мојих главних приоритета је проширење постојеће трговине и улагања кроз помагање да се створе нова економска партнерства између наших земаља“, каже америчка амбасадорка.

Сједињене Државе ће, како поручује, наставити да подржавају Црну Гору на путу интеграције у трансатлантску породицу држава. Чланство у Европској унији је, како додаје, сљедећи циљ.

Током посјете Црној Гори 2017. године, потпредсједник Мајк Пенс је рекао: “Будућност Западног Балкана је на Западу”. Двије године од приступања НАТО-у, Црна Гора предњачи међу сусједима у унапређивању те визије. Ваш допринос безбједности овог региона заслужује признање и поштовање свих савезника НАТО-а. Честитам, још једном, Црна Горо! Поносни смо што вас можемо звати савезником и радујем се наставку партнерства са свим грађанима ове прелијепе земље„, закључила је Рајнке.

Прочитајте још:

Двије године окупације: Црна Гора понижена и сведена на ниво НАТО колоније

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

13 thoughts on “Америчка амбасадорка: Црна Гора је примјер НАТО визије

  1. „Krunoslave“ siguran sam da si ti takva virtuelna „junačina“ da ne bi smio da „zucneš“ni nekoj ubogoj babi, a kamo li ljudima iz „Dušana Silnog“. Znamo da se svi vi skrivate iza NATO „raše“ američke ambasadorke.

  2. “Рајнке наводи да је НАТО најуспјешнији савез свих времена” ТАЧНО. УСПЕШНИЈИ И ОД КАЈЗЕРОВОГ И ОД ХИТЛЕРОВОГ.

  3. Несумљиво,чланство Црне Горе у НАТО је највећи успјех Америке на спољнополитичком плану задњих три године.

    Сваки даљи коментар је непотребан.

    Догодине у Призрену!

  4. Онај ко има визије, требао би да потражи стручну помоћ. Догодине у Призрену.

  5. Која глупа и провидна изјава
    Америка, очигледно пада све ниже и ниже.

  6. Da ima obraza ova ambasadorka se ne bi oglašavala. Ušutkali su je poslije izjave o državnom udaru a sada bulazni ova jadnica.No vidi se da je nivo Srdje i Predraga.

  7. Црна Гора је најбољи примјер како газде требају да се слушају и служе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *