ИН4С

ИН4С портал

Јован С. Пламенац 1919: ”Црна Гора Српству – као срце људском организму”!

У свом Другом меморандуму, који је Јован С. Пламенац упутио мировној конференцији у Версају, а који је објављен 05. марта 1919.г. у ”Гласу Црногорца”, он излаже разлоге, политичке и историјске, зашто краљевина Црна Гора тражи равноправност у уједињењу са Србијом, и зашто се противи начину актуелног уједињења. Па ће, између осталог, рећи:
jovan plamenac

Јован С. Пламенац

У свом Другом меморандуму, који је Јован С. Пламенац упутио мировној конференцији у Версају, а који је објављен 5. марта 1919. г. у ”Гласу Црногорца”, он излаже разлоге, политичке и историјске, зашто краљевина Црна Гора тражи равноправност у уједињењу са Србијом, и зашто се противи начину актуелног уједињења. Па ће, између осталог, рећи:

”На тај начин припада Црној Гори насљедно право над свим осталим српским земљама које падоше под туђинску власт. Стога је цио српски народ у Црној Гори од вазда гледао као свој Пијемонт (…) већ и сама њена егзистенција бјеше од огромна значаја за очување националне свијести у осталим дјеловима српског народа који допаде ропства.

Српски народ је том осјећају до израза на уста једног од својих највећих пјесника: Црна Горо, поносито стијење, Српске круне ти драго камење!

Слобода Црне Горе служила је Српству не само тијем, што му је кријепила морал, већ и тијем што га је стварно помагала. (…). У Српству Црна Гора је имала исту улогу коју има срце у људском организму, јер се и њених планина исељавао вишак становништва у остале плодније крајеве, нарочито у Србију, чим би режим турски бивао блажи. Ти исељенци црногро ски прожети идејом слободе, а припадајући оном дијелу нашег народа који је не само физички него и усљед дугог робовања, давао нову снагу кој је Шумадију кренула на устанак противу Турака.  ”

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

25 thoughts on “Јован С. Пламенац 1919: ”Црна Гора Српству – као срце људском организму”!

  1. Jedna od osobina koja bi trebalo da krasi većeg i jačeg jeste i čojstvo – briga i razumevanje manjeg i slabijeg. Ujedinjenje je trebalo drugačije urediti, ja to kažem kao čisti Srbijanac: prestonica je trebalo da bude Cetinje, sa Kraljem Nikolom, glavni grad Beograd kao sedište Vlade. Crna Gora je i u Kraljevini trebalo da ima autonomiju. Čitao sam Plamenčevo pismo okupatoru na početku rata i slažem se sa njim u potpunosti. Da je tako urađeno, i danas bismo bili zajedno i siguran sam da ne bismo toliko postradali, a držali bismo znatno veće teritorije. Pogotovo što su obe srpske dinastije bile poreklom crnogorske (verovatno odatle insistiranje na prvenstvu ? ). A što Crnogorci sebe smatraju elitnim Srbima, pa kakav je to problem? Mi bismo na to trebali gledati sa simpatijama, kao roditelji na qrčevito dete ?

    1
    1
    1. uz svo poštovanje, ali evo upravo si napisao da su te dvije dinastije iz crne gore, pa mi nije jasno kako onda srbija na crnu goru moze gledati kao na svoje dijete,to je prva stvar, a druga,ako bi isli i malo dalje kroz istoriju, i nemanjici su bili sa obale ribnice, odnosno sam nemanja je rodjen na danasnjem prostoru podgorice, sto implicira da je teza “kao roditelji qrcevito dijete“ banalna i krajnje netacna.

  2. А замислите сад овај парадокс:Отац Јован Пламенац је рођени унук Јована Пламенца,који је огранизовао и подигао ту братоубилачку побуну чији су резултати крвопролиће које је темељ подјела и монтењарске мржње ка Србима.О.Јован Пламенац је парох цркве на Румији,коју би они радо дигли динамитом у ваздух(кад би само смјели)Србин,патриота и прије свега велики и добар човјек.Црмничанин из Бољевића из Старе ЦГ.И као такав и таквог поријекла,он је за монтењарске изроде “издајник,окупатор и чак извањац”.И што још човјек за њихову интелигенцију да каже,а што већ није речено ??

  3. Овакви текстови си ударили темељ Монтенегринима..
    Где се апострофира да је само Црна Гора баштинила слободу у српству.

    Потпуно погрешно, примера је прегршт. Ево рецимо Срби у Банату су се сами ослободили, побили и протерали Турке, затим су потпали под Аустрију договорно, да та земља стане иза њих, направи војну крајну у којој ће они бити слободни људи који никакав порез неће плаћати него само ратовати. Затим имате Кочину крајну, па два косовска рата где смо са Аустријом два пута ослобађамо Србију и по пропасти морали у две сеобе. Само 40 год после последње сеобе догодио се Карађорђев устанак и тако даље.

    4 нахије су биле узак појас уз границу са Млечићима. Српски Банат је штитила природна препрека Дунав а стару Црну Гору исто природна препрека – крш, у којем је један војник на пушкомету могао да зауставља данима целу бригаду. Ратовање у равници је нешто сасвим друго

    1. Много су добро ратовали Србијанци 1991. године, кад се ломила читава историја.

      Више је људи било 9. марта 1991. и на Видовданском сабору 1992. под америчким заставама, него што је отишло на фронт.

      Не знам коме се продају ове приче. Сећамо се сви четничина са америчким заставама у центру Београда, са шајкачама и три прста, пиштаљкама итд.

      Сад је део црногорског бића ударила болест милогорства, као што је 90% Срба из Србије ухватио вирус побегуљске идеологије србијанства (САД наш савезник, Крајина је бољшевички а не српски сукоб, Црногорци су сељаци са крша итд.).

      Није само Црна Гора баштинила слободу у Српству али га је најдуже и најверније баштинила. Због кога су продали краља Николу? Због Прибићевића који се слизао са Радићем пет година после рата? Смејурија!

    2. Srbi iz Banata su nosili madjarsku i njemacku nosnju…pjevali na njemacki nacin uz turske tambure, sargije i jeli madjarski gulas i paprikas. Bili su na putu ka asimiliaciji u zapadne evropljane, kao danas vecina vojvodjana.

      Srbi iz 4 nahija su odrzali izvornu srpsku, praslovensku nosnju, Gunj, Dokoljenice, Kapu Zavratku, Plave caksire – a jedini izvorni srpski instrument – Gusle, i izvornu srpsku hranu – Cicvaru i Skorup. Odrzali staroslovensko plemensko uredjenje.

      Mozemo i da govorimo o cinjenici da crnogorski naglasak je najslicniji Luzickosrpskom jeziku, sa rijecima: „đe“ „đed“ i „viđi“.

      2
      1
      1. Док год препознајеш „Србијанце“ или било коју другу завичајну одредницу, дотле носиш у себи црту монтенегринства, која се првенствено састоји у гордости и то гордња над братом својим.Што је најтежи грех раван проклетству.

        Велика и суштинска ваша мана је што на нацију гледате кроз припадност територији, то је глупост. Нас веже то што смо потекли сви Срби од истог претка, и потпуно је небитно да ли се неко родио на Цетињу или Вршцу. Као када је Господ наш рекао Авраму да ће од њега настати народ (парафразирам).
        Е тако је одабрао некога чији генетски код сви носимо, тачније главнина којој могу прићи и и иплемени кад се уједине са нашим духом, па су тако Арчибалд Рајс, Нушић или сада Арно Гујон суштински прави и колосални Срби иако то по рођењу нису били.
        Што се племен тиче, то је карактеристика ЦГ само због кршевитих крајева где се не само као појединац не може опстати на тако немогуће терену, него је једини начин кроз ширу заједницу најблискије повезану првенствено крвно, у модерном времену када се тај мотив изгубио, племена остају више као фолклорни моменат иако су вековима била неприкосновена.

        2
        1
  4. Sima Sarajlija je „posrbio cijelu Crnu Goru“ 1827 godine i nijedan Crnogorac se nije bunio.

    A Sima je iz Drobnjaka. A Petar Cetinjski pisao da je Srbin, i Vladika Vasilije prije njega.

  5. Црна Гора ће се развијати и опет бити Пијемонт Српства.

    Србијанци ће пропасти.

    Најбоље се све видело 1991. када су Црногорци поносно ишли у рат а Србијанци се крили по подрумима (85%).

    И сад четникуше, тј. жене у црном, нешто замјерају Црној Гори.

    1. И Србијанци су ишли у рат, само Београђани нису довољно.Зашто су „Жене у црном“ четникуше?

      1. Четнике зовем „жене у црном“ јер се облаче у црно, реже са ножевима у зубима на Равној Гори, хвале се да су спашавали америчке пилоте а партизанима замерају да су наручивали бомбардовања 1944. године итд.

        Био је и чувени четнички кољач Кореја који се облачио у жену итд.

        Праве жене у црном.

        Србијанци су ратовали овако: од 36 бригада 1991. и 1992. 33 бригаде су се распале, нису регрутоване или нису отишле на задатак. Рецимо у Лозници је бачено оружје и блокирани путеви да се не би ишло. На територији Црне Горе се славило. 1991. године Подгорица је певала јер се иде у одбрану од усташоида.

        Сад ви мени, анонимни господине, можете рећи шта желите али остаје једно: Црна Гора је Пијемонт Српства и Црну Гору је подједнако лоше загађивати и милогорством и србијанством. Уосталом, ведете милогорства и србијанства, Штедимлија и Ђуришић су 1945. године и сарађивали, формиравши некакву ЦНВ итд.

        1. Србија има појединачно и храбре људе па између осталог и кукавице, шта је појединачно где било не знам али је чињеница да је Србија као држава ратовала 1999 на Косову, и њена војска се опет уписала у легенду. У ратовима у ХР и БиХ нисмо ратовали али смо помагали на две начине.
          Црна Гора је капитулирала у 1ww, војска положила оружје, затим у 2ww је на Цетињу пишљиве Италијане дочекала попут Хрвата и Словенаца како су дочекивали Немце у Загребу и Марибору. 1999 је Црна Гора опет издала и пришла Натоу, полиција ЦГ је шпијала Војску Југославије.
          Тако да не буде забуне, српски народ у ЦГ је дичан део српства али ЦГ као идеја је мал слаба превртљиваца подржана од стране запада само д Србији као правој српској држави ради иза леђа.

        2. Koje gluposti si ti sad napisao, kao da si pravi Djukanovicev bot!.
          Srbijanci su ratovali u velikom broju, vojska nije smela iz politickih razloga!.
          Valjda bi trebo to da znas ako si bio na ratistu!.
          Ko je u rovu bio pored tebe, junace ?.
          Ili nisi bio u rovu ili sumi?.

  6. Слушам синоћ оног неваспитаног Шуковића, који не да госту да проговори.
    Прича о окупацији!!!
    Ево га вођа божићних устаника демантује. Замислите – организам окупирао сопствено срце!

  7. Dosta vise sa propagandom. Svi znamo da je Simo Sarajlija posrbio Njegosa, a on poslije sve Crnogorce. A u stvari, Srbin – tako se nekad govorilo za pravoslavce. Pravoslavce iz autokefalne CPC. Uh, cekaj da smislim…

    1. Неко је ваљда прво посрбио Црногорца Стефана Немању и сина му Саву. Мало ти мораш још у рикверц кад смишљаш. Најелегантније вам је да „сви знате“ да је Србе измислила Милошевићева пропаганда и да их пре није ни било. То ће решити многе ваше ребусе.

  8. ајте у троскоку, зеленаши, федералисти, спартанци и остали шизофрени дуалисти.

  9. Срби, коме ви доказујете ко су им били преци.
    Схватите да Црне Горе и Црногораца више нема.
    Постоје само генетски модификовани Монтенегрини, који ће ишчезнути у наредних 10-так година, јер су постали једна, аморфна, безлична маса, коју на апаратима одржава интерес Запада.
    Срби, правите свој програм за уједињење са Србијом и Републиком Српском.
    Хвала Богу Србија економски и политички јача, боље се живи, перспективе све боље.
    Монтенегро постаје лидер зачеља по платама, пензијама, слободама, перспективи.

    1. Sv.Sava je osnovao Zetsku Eparhiju na Prevlaci u Boki jos 1219 pa exportovao srpstvo iz Crne Gore.
      Stefan Nemanja je rodjen na Ribinici pa je sirio svoje iz zemlje iz Crne Gore.
      Za vrijeme vladavine Vojisavljevica ,Vatikan je prepoznao Duklju kao srpsku zemlju i Nadbiskupu Barskom dao titulu Primas Srpski.

    2. Симо Сарајлија преобратио хиљадугодишњи, више милионски народ из 4 нахије за пар година у Српство. Колико човјек треба да буде глуп за једну, такву констатацију, а ви се без изузетка ухватили за једну такву глупост и то понављате. Треба вас заиста дубоко жалити, јер за вашу глупост лијека нема.

      1. Фарлати о Владимиру, краљ Срба. Ајнхард о Далмацији: контролишу је Срби. Скилица о Дукљанима – Срби… Толико о лажима о Сими.

        1. Stanislave, Stefan Vojislav se navodi kao princ Srba ili arhont Srba (ὁ τῶν Σέρβων ἄρχων) ili knez Srba po slovenksoj tituli, ne kralj jer nije bio krunisan, mada je to mozda manje bitno jer je defnitivno bio srbin i vladar srba iako ga danasnji montenegrinski pseudoistoricari, lazovi i falsifikatori predstavljaju kao svog crnogorca i dinastiju Vojislavljevic kao nekakvu crngorsku, cak su i grb falsifikovali i izmislili koji je usao u zcanicnu laznu heraldiku CG iako nema dakaza da su ga uopste imali, ali ipak da napomenem da nije bio kralj cisto da ne ispravljaju kasnije pseudoistoricari.

    3. Ja sam mislio da je srpstvo uvedeno u CG 1918 kad su nas zli srbalji okupirali? Ili da je uvedeno od Danila Scepanovica, osnivaca dinastije Petrovic, 1697 otkad se potpisuje kao „vojvodic srpskoj zemlji“? Je li to sad neka nova hipoteza.
      A poznato je da su danasnjeg kamena temeljca dudukljanske pseudoistorije Stefana Vojislava tadasnji hronicari i njegovi savremeneci oslovljavali sa arhont srpski i princ srba za sto imamo direktne dokaze od Jovana Skilice i Georgija Kedrina, ali to su tad zli srbalji i vizantalji iz 11 vijeka namjerno radili da podvale Vojislavu velikom crnogorcu u 11 vijeku.

      E nema montengro za dzaba prosjecan IQ kisne gliste, kad vidis dudukljane sve ti je jasno ko nas sputava

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *