ИН4С

ИН4С портал

Чувени предратни београдски вокал: Милан Бата Тимотић, глас из ,,Маратонци трче почасни круг“

1 min read
Да ли сте знали ко је пјевач са биоскопског приказивања тон филма ,,Маратонци трче почасни круг''? У питању је чувени београдски предратни певач Милан Бата Тимотић, један од најпопуларнијих пјевача Краљевине Југославије.

Милан Бата Тимотић

Да ли сте знали ко је пјевач са биоскопског приказивања тон филма ,,Маратонци трче почасни круг“? У питању је чувени београдски предратни певач Милан Бата Тимотић, један од најпопуларнијих пјевача Краљевине Југославије.

Приказивањем пјесме Милана Бате Тимотића, драмски писац Душан Ковачевић и редитељ Слободан Шијан су кроз своје култно филмско остварење ”Маратонци трче почасни круг” из 1982. године жељели да у вријеме кулминације титоизма одшкрину врата неког другог свијета који је постојао прије комуниста, а о коме нове генерације нису готово ништа знале, нити се у јавности о том времену било шта афирмативно говорило.

Тако су ова два велика филмска ствараоца, кроз своју успјешну пародију једног система с краја 1970их година, у коме се чека да неприкосновени вођа погребног предузећа ”Дуго коначиште” Пантелија већ једном умре, успјели да прикажу и обрисе највеће сахране у историји српског народа краља Александра у цркви Св. Ђорђа на Опленцу, као и снимке једног црно-бијелог тон филма снимљеног пред сам почетак Другог свјетског рата у Београду ”Прича једног дана”.  У њему се појављује један велики српски пјевач о коме ни данас готово ништа не знамо. Уз ову документаристику се у Ковачевићевом и Шијановом ремек-дјелу појављују и неки варошки Срби предузетници са цилиндрима, грамофонима и аутомобилима који воде рачуна о неким стварима на које се у време настанка ”Маратонаца” није обраћала никаква пажња.

Велики српски пјевач Милан Бата Тимотић рођен је у Мачви, у мјесту Баново Поље код Шапца 1908. године. Био је оперски пјевач, пјевач популарне шлагер музике и пјевач народне музике. Међутим, као и већина знаменитих личности тог времена, био је врло образован човјек. Након завршена четири разреда гимназије у Шапцу, сели се у Београд у коме матурира и гдје завршава права на Београдском универзитету. Радио је као општински и судски приправник, а касније и као адвокат.

У Београду је упоредо са редовним школовањем завршавао и музичко школовање, а након тога је започео и успјешну музичку каријеру. Био је стални члан Београдске краљевске опере, а као изузетног интерпретатора изворне народне пјесме, музичка управа тадашњег Радија Београд га је често позивала да гостује у емисијама. Прве грамофонске плоче снимио је за издавачку марку ”Одеон” из Београда 1927. године када постаје један од најпопуларнијих пјевача Краљевине Југославије. Због сличности стила интерпретације, али и каријере са највећим српским пјевачем изворних народних пјесама свих времена Мијатом Мијатовићем, добио је надимак „Нови Мијат“ на који је био изузетно поносан.

У времену до Другог свјетског рата живио је и радио у Београду, а као члан Београдске краљевске опере често је гостовао и у бечкој опери. У слободно вријеме волио је да оде у родни Шабац гдје се дружио се старим пријатељима.

Данас га већина нас памти из овог црно-бијелог тон филма ”Прича једног дана” снимљеног у продукцији Артистик филма из 1940. године у Београду. Овај диван кратки филм, режирао је београдски Јеврејин Макс Калмић, кога су Њемци стрељали одмах по окупацији Београда. У овом деветоминутном филму приказан је живот краљевског Београда у једном дану, Београда једног другог система и једне друге грађанске класе.

Милан Тимотић се оженио Миленом Вуковић, међутим нису имали дјеце па се пред рат развео. Други свјетски рат дочекује као мобилисани резервни официр у Бијељини, а током Априлског рата је ратовао још и у околини Ваљева и Ужица. По организовању наставка борбе против окупатора, Тимотић се као четник ставља на располагање начелнику главног штаба и министру војном Краљевине Југославије генералу Драгољубу Михаиловићу. Највећи дио рата проводи по задатку у окупираном Београду као Дражин илегалац под командом потпуковника Жарка Тодоровића Валтера, команданта Београда.

1959. године у Америци Милан Бата Тимотић упознаје врло атрактивну и 25 година млађу америчку пијанисткињу Џоан Корнел. Вјенчавају су се двије године касније у Чикагу, а заједно са Џоан приређивао је бројне концерте широм Америке упоредо снимајући и за продукцију грамофонских плоча ”Балкан“ махом српске изворне и четничке песме, али и оперске арије.

Због здравствених проблема са срцем Милан и Џоан су зимске мјесеце проводили у Калифорнији, а љета у Чикагу и Њујорку. Милан Бата Тимотић умире у Чикагу 13. новембра 1988. од последица срчане болести и сахрањен је на српском гробљу покрај Манастира Светог Саве у Либертивилу, Илиноис.

Извор: Историја Срба

Прочитајте још:

О изузетној земљи Србиновој: Ђура Јакшић – Отаџбина (ВИДЕО)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Чувени предратни београдски вокал: Милан Бата Тимотић, глас из ,,Маратонци трче почасни круг“

  1. Толико пута сам га слушао и гледао уживо а да нисам имао појма која је легенда.
    Био сам клинац,али чисто сумњам да су и ови старији знали све ово о њему.
    Они су живели за свој народ и своју Цркву. Слава им свима њима који су умрли далеко од своје
    Отаџбине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *