ИН4С

ИН4С портал

Друго издање „Боке Которске и Србије“ Николе Маловића

Само годину дана од објављивања, књига „Бока Которска и Србија“ Николе Маловића доживела је у београдској Књизи комерц друго издање. Из до сада непознатог угла, Маловић нам дочарава боје, укусе, мирисе, али и геополитичке слике Медитерана. Сазнајемо која су то баш сва мора и које су све земље без мора.

Бока Которска и Србија

Само годину дана од објављивања, књига „Бока Которска и Србија“ Николе Маловића доживела је у београдској Књизи комерц друго издање.

Из до сада непознатог угла, Маловић нам дочарава боје, укусе, мирисе, али и геополитичке слике Медитерана. Сазнајемо која су то баш сва мора и које су све земље без мора.

Читамо да је први Србин који је опловио свет био Бокељ, да је највећи познавалац Магелановог мореуза био Бокељ, да је први православац – витез Малтешког реда био Бокељ, да се први српски ратни брод звао „Србија“ и да је имао Бокеља за првог капетана…

Сазнајемо како је то живети на мору, како је лети, како је зими, како је Иви Андрићу било у Херцег Новом. Читамо о острвима и ртовима, о чудесном путу зачина, јеловнику Бокешке кужине, о обалном говору пуном романизама, о томе како староседеоци доживљавају туристе.

Сазнајемо да је морнарска мајица најпознатији дезен на свету, да први словенски папа потиче из Боке и да је Јерусалим центар Медитерана. Читамо да се Бока ујединила директно са Србијом 1918. г, да Црна Гора према Боки гаји колонијалну свест и да је Бока једина географија на свету на којој Срби и даље живе уз море.

На питање шта значи имати поглед на море, Никола Маловић каже:

Имати поглед на море у државном смислу није само ствар симболичког карактера. Имати поглед на море питање је националног поноса.

Прочитајте још:

Милан Ружић: Да ли је српска култура махање задњицом по телевизији?

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *