ИН4С

ИН4С портал

Митрополит Данило Петровић Његош: „Војводић српске земље“

1 min read
Крај ХVII. вијека био је у опште најкритичнији тренутак у историји Црне Горе. С потоњијем каменом манастира Ивана Црнојевића порушен је и потоњи основ оне Црне Горе, коју Црнојевићи засновали бјеху. Изгледало је, да ће слобода црногорска за навијек да угасне, али добри геније Црне Горе показао је Црногорцима пут, којим треба да иду к спасењу. Крајем године 1696. Црногорци се скупе на сабор, да бирају себи Господара и владику, и Провиђење је хтјело, те је њихов избор пао на Николу (Данила) Петровића Његоша.

Митрополит Данило Петровић

Приредио: Јован Маркуш

Из споменице ,, Владалачка кућа ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ”, Издање одбора за прославу 50-годишњице владања Њ. Кр. Височанства Књаза Николе I, ЦЕТИЊЕ 1910.

Владалачка кућа Петровић Његош

,,Као што су скоро све угледније породице црногорске током времена досељене у Црну Гору из другијех српскијех замаља, тако је досељена и породица Петровића Његоша, и то, према предању које се у тој породици чува, из Босне, из мјеста Зенице. То се њихово досељење односи добу владавине Ивана Црнојевића (1471—1490.). По досељењу они се настанише на Његушима у Катунској нахији.

О поријеклу и животу ове породице прије њихова досељења у Црну Гору ми врло мало што знамо, осим што нам предање казује, да су за неко кратко вријеме прије досељења боравили у Требињу, а затијем у Његошу планини, у мјесту Церовици. Ипак, судећи по једном потпису владике Данила, гдје се он назива „Војводић српске земље“, можемо с правом закључивати, да је то била једна од старих угледнијих властелинских српских породица, која је, као и многе друге, због прилика које настадоше у Босни, пошто је Турци заузеше, напустила своје старо сједиште.

Три до четири нараштаја прошла су, може бити, док се је у тој породици родио Петар, по којему се и назваше Петровићи.
Унук овога Петра, а отац владике Данила, Шћепан, био је кнез Његушки, а осим тога често је изашиљан био по народним пословима код Патријарха у Пећ и тако је народне ствари заступао, да је због тога, као и због своје правичности и одлучности стекао велик глас и пошто- вање у народу.
Шћепан је, поред друге дјеце, имао сина Николу (доцније владику Данила), који се је као младић васпитавао и учио у цетињском манастиру, али пошто Сулејман-паша скадарски разруши овај манастир, 1692. године, Никола се опет поврати кући својих родитеља.

Владалачка кућа Петровић Његош

Крај ХVII. вијека био је у опште најкритичнији тренутак у историји Црне Горе. С потоњијем каменом манастира Ивана Црнојевића порушен је и потоњи основ оне Црне Горе, коју Црнојевићи засновали бјеху. Изгледало је, да ће слобода црногорска за навијек да угасне, али добри геније Црне Горе показао је Црногорцима пут, којим треба да иду к спасењу. Крајем године 1696. Црногорци се скупе на сабор, да бирају себи Господара и владику, и Провиђење је хтјело, те је њихов избор пао на Николу (Данила) Петровића Његоша.

Тај избор био је сретан и Богом благословен.

Та породица, која се је одликовала најљепшим људским врлинама: бистрином ума, силом вазда к добру упућене воље, личном храброшћу, мудрошћу и вјештином војничком, живом свијешћу о народним потребама и идеалима, бистрим погледом на вријеме у којему живе, радњом која ствара и иде даље од онога што затече; породица задахнута силним патриотизмом и обдарена најљепшим даром поезије и најдивнијим цртама тјелесне љепоте, — та породица дала је Црној Гори до данас седам владалаца, којима она дугује благодарност за све што има.

Митрополит (владика) Данило, родио се на Његушима. Владао је од 1697.—1735. Посветио га је српски патријарх Арсеније Ш. Чарнојевић. 1701. ударио је при Орловом Кршу на. Цетињу основ данашњем цетињском манастиру. У Зети, у селу Српској, приликом освећења цркве, ухвате га Турци и осуде на смрт, али га Црногорци откупе за 3000 дуката. На Царевом Лазу 1712. потукао је велику турску војску, којом је приликом и сам допао рана. Тако утврди земљу с поља, пошто ју је предходно изнутра оснажио, истријебивши из ње потурчењаке, преко којих су се у Црну Гору почели увлачити страни елементи. Ћуприлић паша навади на Црну Гору 1714. са многобројном војском, и попали је до Цетиња, откуда се врати, немогавши је покорити. Владика Данило крену се у Русију за помоћ и утврди са руским царем Петром Великим везе покровитељства и братства, у чему су га шљедовали сви доцнији Господари Црне Горе.

Ушљед добрих односа са Млетачком Републиком добио је духовно покровитељство над Боком, која је тада била под млетачком влашћу. Одржавање реда у земљи повјерио је неколицини главара.“

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

6 thoughts on “Митрополит Данило Петровић Његош: „Војводић српске земље“

  1. Србски историчар Андрија Лубурић то сматра фалсификатом,али не у данашњем клеветничком антисрбском смислу но супторно од тога. Сматра да је то можда Василије Петровић додао касније да би се увећавала слава Црногораца и да би тиме добијао већу помоћ од Русије… Што је и могуће,јер он и Сава од друге поливине 1777.уводе у скендерисјко приморску титулу по први пута у историји и црногорско име,које касније истискује скендеријско,када добија примат…

  2. маркуш да призна јели бијо војеводић СКЈ на Цетиња??????

  3. Sace to $upkoic da objasni, nijeste vi znali, bili ste u zabludi, to je srpska propaganda, i falcifikat, itd
    i na kraju stari Monteneghrinski pozdrav , Da je Pinjata Vjecno Puna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *