ИН4С

ИН4С портал

Математичка формула открива: Како да у једном потезу савршено упаркирате аутомобил

1 min read
Једначину је створио Сајмон Р. Блекбурн, математичар са универзитета у Лондону. Он је користио Питагорину теорему и низ варијабли како би осмислио оно што он назива маневром “савршеног паркирања”.

Илустрација

Иако не захтијевају сви возачки испити умеће паралелног паркирања, то обично учини живот. Ипак, математика се побринула и за овај проблем! Ево како да свој ауто упаркирате без иједне огреботине…

Паралелно паркирање без сумње задаје највише мука возачима. И упркос стереотипу да жене возачи посебно нису вичне овој вјештини, пракса је показала да то важи за оба пола подједнако.

За све оне који “умиру” за воланом док покушавају да аутомобил угурају у, за њих невјероватно премали простор, научници су открили математичку формулу која ће их ријешити мука, преноси National Geographic.

Маневар „савршеног паркирања“

Једначину је створио Сајмон Р. Блекбурн, математичар са универзитета у Лондону. Он је користио Питагорину теорему и низ варијабли (полупречник круга окретања аутомобила, растојање између предњих и задњих точкова, удаљеност од центра предњег точка до предњег дела аутомобила и ширину између већ паркираних аутомобила) како би осмислио оно што он назива маневром “савршеног паркирања” захваљујући којем аутомобили у једном потезу заузимају празно мјесто. Ако у формулу укључите вриједности специфичне за вашу ситуацију, она ће вам рећи колико дугачко треба да буде мјесто за паркирање да бисте савршено упаковали свог мезимца.

Као што сигурно претпостављате, мало је вјероватно да се од вас очекује да из свог џепа извадите лењир и измјерите удаљеност. Зато вам преводимо математичку формулу у четири једноставна корака:

Станите поред аутомобила испред мјеста које желите да заузмете и поравнајте своје задње гуме са браником тог аутомобила.
Окрените точкове према ивичњаку колико год вам то волан дозвољава.
Идите уназад све док средиште унутрашње задње гуме не буде поравнато са бочним ивичњаком тротоара. Исправите точкове и наставите да идете уназад.
Када се ваша спољашња гума поравна са истом ивицом, окрените точак према улици и наставите да се крећете ка уназад.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *