ИН4С

ИН4С портал

„Силом на срамоту“: Закон о слободи вјероисповијести 24. децембра у Скупштини ЦГ

1 min read
Митрополија Црногорско-приморска Српске православне цркве (СПЦ) се противила првој верзији закона, наводећи да се њоме отвара простор за одузимање црквене имовине.

Карикатура Горан Шћекић

По хитној процедури, владајућа већина уврстила је Предлог закона о слободи вјероисповијести за сједницу Скупштине која треба да се одржи 24. децембра, сазнаје Борба.

И поред негодовања представника Демократског фронта да се на силу не гура та тачка дневног реда за поменуту сједницу, ипак је већина одлучила да спроведе свој наум.

Очекује се да ће расправа по овој тачку трајати неколико дана.

Влада Црне Горе је утврдила текст приједлога закона о слободи вјероисповијести, којим је предвиђено да у државном власништву буду сви вјерски објекти који представљају културну баштину, а били су имовина Црне Горе прије 1918. године.

Митрополија Црногорско-приморска Српске православне цркве (СПЦ) се противила првој верзији закона, наводећи да се њоме отвара простор за одузимање црквене имовине.

Влада је, након тога, закон вратила на додатне консултације, између осталих, и с Венецијанском комисијом.

“Ријеч је изузетно либералном закону, који осигурава виши степен слободе мисли, савјести и вјероисповијести и значајно виши степен права и слобода него било који закон из ове области у нашем окружењу. Утврђени предлог гарантује пуну слободу вјероисповијести свим вјерницима и равноправан положај свих вјерских заједница у Црној Гори, као и пуну слободу увјерења свим оним грађанима који нису вјерници”, казали су у Влади након сједнице у четвртак у Подгорици.

Митрополија црногорско приморска СПЦ је у међувремену покренула потписивање петиције о одбацивању предлога Закона о слободи вјероисповијести који, како тврде у СПЦ, представља ‘основ за отимање црквене имовине од стране државе’. СПЦ је најавила да ће 21. децембра у Никшићу одржати такозвани народни сабор како би „још једном скренули пажњу домаћој и страној јавности на неправду којој су изложени“.

Истиче се да предлог закона утврђује имовинска права државе над вјерским објектима који представљају културну баштину Црне Горе, која је кроз вјекове грађена и стицана од јавних прихода државе.

Величанствени Сабор испред храма у Подгорици

Како се појашњава, прописано је да ће државна имовина бити сви вјерски објекти који представљају културну баштину, а који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности 1918. године и који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице.

“Међутим, ако било која вјерска заједница располаже доказима да је на основу важећих прописа постала власник неке имовине, држава ће то признати и поштовати. Свако спорење у вези власништва над вјерском имовином бит ће рјешавано пред надлежним судом, као и сваки други имовински спор, у складу с важећим законима у Црној Гори”, тврде у Влади.

Прочитајте још:

О. Гојко Перовић: Саберимо се 21. испред храма у Никшићу! Бранећи право ми се боримо за државу, а не властодршци

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

15 thoughts on “„Силом на срамоту“: Закон о слободи вјероисповијести 24. децембра у Скупштини ЦГ

  1. Sa montenegrinima nema života vidi se šta oni rade i šta lupežaju i šta su napravili od ove jadne Crne Gore. Srbi svoga posla Boka svoju samostalnost .Hercegovina svoju samostalnost. Četiri narhije neka žive i neka im je sretan Montenegro.sa tim lupežima i ĺažovima nema posla.

  2. Hvala Bogu milosnome , i to da dočekam da narod Crnogorski vrati svoju svetu autokefalnu Crnogorsku crkvu u naše okupirane crkve i manastire !

    1. Какве ти везе имаш са црквом и манастирима?
      Шта знају аветиње, шта су светиње?
      Ви мислите да оне служе да наплаћујете улазнице странцима да их посећују.

    1. Redarstvenik…. – pusti to. Kome je oduzeta njegova svojina. Ovom larmom koju crkva diže samo priznaju da tu nisu čista posla. Stvar je vrlo jednostavna- pokažu pravni osnov upisa prava svojine i stvar je završena. no čini se da oni to ne mogu.

      1. Crnogorski Betoven(e)@, DPS je formalno-pravna naslednica partije (KPJ, KPCG, SKCG) koja je ubijala i otimala… a krv nije voda… Možda bezbožnici okupljeni u DPS-u neće otimati crkve koje pripadaju Crnogorsko-primorskoj mitropoliji, ali je izvjesno da planiraju da preuzmu ulogu arbitra oko crkvenog pitanja, iako po najvišem pravnom aktu, Ustavu CG, nemaju pravo na to… Predsjednik Đukanović, ipak nije toliko lud da uđe u sukob sa crkvom i pravoslavnim narodom u Crnoj Gori, ali ovim zakonom on pokušava da „disciplinuje“ mitropolita Amfilohija, i da ga natjera da napravi određeni otklon od SPC-a… Izvjesno je da Đukanović ne računa na onog deda-mraza Miraša, (St)evu Vučinića i ostale saradnike Udbe, već on, pritiskajući vladiku Amfilohija, pokušava da mitropoliju podržavi i pocrnogorči… Predsjednik Đukanović, jeste donio nezavisnost Crnoj Gori, ali sa njegovog stanovišta, on nije napravio ništa ako ne promijeni identitet Starocrnogoraca, i ne stvori Novocrnogorca… A najveća smetnja na tom putu mu je crkva… No, da se strpimo… Vrijeme će biti najbolji sudija… Pozdrav!

  3. Zašto dižetetoliku galamu ako su upisi vaše svojine legalni. Ja se ne bojim nikakve kontrole upisa stana na moje ime. Zato što je legalan.

    1. Што се ти јављаш?
      Ти си нам небитан.
      Ми идемо својим путем, а тебе остављамо да уживаш на ланцу свога господара.

    2. Шупља прича. Замисли да ти неко тражи доказ за то како је твој чукунђед стекао имовину, од кога си ти након свога ђеда и оца све наслиједио, те да тај неко доведе у питање твоје власништво јер не можеш да приложиш никакв правни основ за упис свог чукунђеда? О томе се ради. Који је правни основ за упис на тебе или мене имовине наших предака? Само насљеђе. Тако сад неко тражи садашњем Митрополиту, доказ о правном основу уписа права својине на светиње старе пар вијекова. Ми нисмо имали ни матичне књиге, а камоли катастар.

  4. Kao što lupeži i ostali krimosi obavljaju svoju „privrednu djelatnost“ tokom noći, tako i ovi „preduzetnici“ iz DPS-a svoje prljave poslove, po difoltu, obavljaju krajem godine, krišom, kako sve te njihove bedastoće donekle ostale u mraku… Naime, ovaj zakon će usvojiti prosta, da ne može biti prostija, većina, 24. decembra, a već narednog dana je katolički Božić, koji se praznuje tri dana, onda sledi vikend i Nova godina, pa pravoslavni Božić… znači, neće se raditi petnaestak dana, novine neće izlaziti svaki dan, građani će biti u prazničnoj euforiji, pa samim tim, znatno manje zainteresovani za politička dešavanja… Summa summarum, bezbožnici iz DPS-a računaju da će se u tih petnaestak dana praznovanja, strasti smiriti, da će se amortizovati nezadovoljstvo vjerujućih ljudi, pa da oni natenane nastave sa sprovođenjem svog paklenog, đavolskog plana…

  5. Necemo dozvolit Pazinu Milu Raspopu Mirasu da uzimaju nase Srpske Crkve Vidimo se narode 24 Pred Skupistinom Crne Gore da branimo sto je nase. Sloboda Narodu!!!!

    1. Треба исти дан донијети одлуку о отцепљењу Старе Херцеговине и Боке од Монтегра.
      То ће ријешити све проблеме, које имамо са овим пљачкашима и примтивцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *