ИН4С

ИН4С портал

Забавник ,,Бока Которска“ 1882: У Будви живе чисти Срби, а њено утврђење нису запосјели Турци – али јесу Црногорци

Будва је варош са 489 душа. Има кућа 96. У Будви је чист и овејен Србин. Будва је обзидана високим зидом међу којим се куле и бастиони налазе, писао је забавник за омладину ,,Бока Которска'' 1882. године и додао да су Будвани - чисти бокешки Срби, одбили турске освајаче, али да су стару Будву ипак два пута запосјели сусједни Црногорци.

Будва

Будва је варош са 489 душа. Има кућа 96. У Будви је чист и овејен Србин. Будва је обзидана високим зидом међу којим се куле и бастиони налазе, писао је забавник за омладину ,,Бока Которска“ 1882. године и додао да су Будвани – чисти бокешки Срби, одбили турске освајаче, али да су стару Будву ипак два пута запосјели сусједни Црногорци.

Утврђење датира се од године 1639. На јужној страни – нешто узвишен – налази се каштел, који се такођер за зидом налази. Овако Будва утврђена, издржала је 1686. године посаду против Турака, објашњавао је бокешки лист историју древног града.

Важно је истаћи да су се Бокељи и у то вријеме национално изјашњавали као Срби. иако су били аустријски држављани и били принуђени да поштују туђинске законе. То је важило за све Србе Бокеље, па тако и оне из Будве са Маинама, Поборима, Брајићима и Паштровићима.

Будва, поглед на Стари град и Шкољ

Забавник је објаснио да су ову стару српску територију крајем 18. вијека запосјели сусједни Црногорци и без отпора је препустили Аустроугарима.

Године 1797. ову варош опсједну Црногорци, али је уступе без отпора аустријском генералу Рукавини. Касније са цијелом Далмацијом потпадне Францезима у руке, али 1813. ударе на ново Црногорци и проћерају Францезе и бјеше све дотле њихова, док се цијела Далмација не предаде опет Аустрији, објаснио је магазин за омладину.

Забавник за омладину ,,Бока Которска“, 1882. г.

Забавник је написао да Будву бране и природна утврђења – брдо Спас и бријег Завала, односно Свети Петар и Павле и додао да је црква Свете Тројице парохијална Будвана.

Будву надмашују скоро са свију страна висине. Будву бране двије батерије, једна на бријегу Спас, а друга на бријегу Завале. Црква парохијална је св. Тројица, која је озидата 1804. године, закључено је у магазину ,,Бока Которска“.

Прочитајте још:

Читанка за други разред основних школа из 1897: Дјецо! Вас је Србин родио, па с тога се ви Срби зовете!

Није црногорски ако није српски; илустрација: ИН4С
Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

11 thoughts on “Забавник ,,Бока Которска“ 1882: У Будви живе чисти Срби, а њено утврђење нису запосјели Турци – али јесу Црногорци

  1. Бока је 1882 била дио краљевине Далмације, која је била дио Хабсбургшког (приватног) Царства. Хабсбурговци нијесу изгубили готово ниједног војника за „освајање“ Далмације, јер је Руска Царска Војска 1813 ушћерала Наполеонову војску из Боке. Удлучујућа битка се одиграла код Суторине (поред Херцег Новог) гђе су Руси гинули а не Црногорци или Херцеговци.
    Аустрија, тј. Хабсбурговци су потом мјењали неке територије са Романовима (Руско Царство) и давали међусобне уступке у посебним споразумима. Руски протекторат Бока је трајао свега 3 године.

  2. Tačno zaposjedoše sudjedni crnogorci kso što piše austrougari, frsncuzi misleći na države da se mislilo na narode pisalo bi njemci francuzi srbi, boka je bila pod austrougarskom, ne postoji pisani dokument o pripajanju boke crnoj gori kao što postoji o pripajanju kraljevini jugoslaviji

    5
    16
  3. Budva i Boka, bile su srpske i zauvijek ce biti SRPSKE! Gunjasi, mars nazad na Cetinje i brda sa kojih ste se sljegli!

    44
    26
  4. „… али да су стару Будву ипак два пута запосјели сусједни Црногорци“
    Како ???, кад је 1813 било „велико уједињење“ Боке и Црне Горе.
    Шалу на страну, ово запосједање је најгоре и најтеже од свих запосједања Боке у историји!

    33
    17

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *