ИН4С

ИН4С портал

Порука са Цетиња 1908: Црна Гора и Србија двије су српске земље, али један народ, једна душа и једна снага! Живјела Србија!

,,Живјела Србија'', тако је узвикнуо Господар и књаз Црне Горе у четвртак послије подне, кад је грађанство града Цетиња послије збора, на коме је осудило отимачину Босне и Херцеговине, дошло пред двор да тражи да га воду у рат за српске земље и српско право, стављајући му на расположење своју крв и свој иметак, пренио је атмосферу са великог митинга испред Зетског дома на Цетињу, лист ,,Цетињски вјесник'' 1908. године.

Црна Гора и Србија представљене у Паризу на разгледници током I свјетског рата, Фото: фејсбук

,,Живјела Србија“, тако је узвикнуо Господар и књаз Црне Горе у четвртак послије подне, кад је грађанство града Цетиња послије збора, на коме је осудило отимачину Босне и Херцеговине, дошло пред двор да тражи да га воду у рат за српске земље и српско право, стављајући му на расположење своју крв и свој иметак, пренио је атмосферу са великог митинга испред Зетског дома на Цетињу, лист ,,Цетињски вјесник“ 1908. године.

Лист је истакао да је народ Црне Горе вјеран српству и стога дубоко потресен вијешћу о анексији српских земаља Босне и Херцеговине, да је српству учињена дубока неправда и да је књаз, ускликнуо те двије ријечи: ,,Живјела Србија“, јер су му, како се додаје у тексту, души биле најмилије, као и да су Цетињани из истог родољубља громогласно истим ријечима одговорили.

Лист ,,Цетињски вјесник“, 27. септембар 1908. године / Митинг на Цетињу

Поражен неправдом, која је учињена Србији и Црној Гори, с њима и цијелом српском народу, а ажарким родољубљем својих вјерних Цетињана изазван, он је нашао само двије ријечи које су му у души најмилије биле и њих је изговорио с одушевљењем, писало је у чланку.

,,Цетињски вјесник“ поручио је како се тим ријечима књаз винуо под небом братске Србије да је поздрави и пригрли, као и да је тим ријечима пружио своју витешку руку и душу потлаченом српству.

Он је наслонио срце своје на срце Србијино, стопио је своје осјећаје с њеним и пустио је да два срца подијеле братски несрећу и бол, које су српство снашле, дочарао је догађај цетињски лист и додао да нема никакве сумње да да ће се српски народ Србије витешки одазвати и учинити својом вољом све за добро српског народа.

Лист ,,Цетињски вјесник“, 27. септембар 1908. године / Митинг на Цетињу

Лист нагласио је да је Србија остала свијетла и недужна, као и Црна Гора, те да је господар морао ускликнути те ријечи, а потом исказао наду да ће несрећа која је задесила српски народ послужити као наук српским земљама – да не смију нити једног дана престати да мотре и бране српством.

Ова голема несрећа која је задесила и њу и нас, нека је поучи, да двије слободне земље Србинове не смију ни једнога дана силазити с куле мотриље, с које гледају српство и стражаре над његовом судбином. Црна Гора и Србија су двије земље, али један народ, једна душа и једна снага, закључено је у тексту који је објављен 27. септембра 1908. године на Цетињу.

Лист ,,Цетињски вјесник“, 27. септембар 1908. године / Митинг на Цетињу

* У сваком броју ,,Цетињског вјесника“ објављиване су рубрике Српство и Словенство, у којима су се пратила сва важна дешавања и вијести значајне за Србе из свих крајева, ослобођених и неослобођених, као и остале важне вијести из словенских земаља.

Прочитајте још:

Апел са Цетиња 1910: На попису се изјасните као Срби, не пишите своје покрајинско име! Ми смо Срби и само Срби!

Није црногорски ако није српски; илустрација: ИН4С
Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

11 thoughts on “Порука са Цетиња 1908: Црна Гора и Србија двије су српске земље, али један народ, једна душа и једна снага! Живјела Србија!

  1. Ako cemo pravo i ako hocemo da budemo istinoljubivi uvijek je i u zvanicnim udzbenicima i svuda trebalo da pise da je knjaz i kralj Nikola bio Srbsko-Crnogorski knjaz i Srbsko-Crnogorski kralj a ne samo Crnogorski, to nije u redu, meni je to uvijek smetalo!!!!

    1
    4
  2. Ovo mora da je opet neki srpski falsifikat. Ne vjerujem da se tako pisalo i zborilo na Cetinje prije 1918 godine. Ovo mora da je vijest poslije okupacije od Aca i Srbije. Nije to moga izgovorit nas kralj Nikola, no je to pricao kralj Aleksandar, pa su im ovi njihovi istoricari zamjenili rijeci. Nasi cuveni svjetski historicari Rastoder i Adzic su naucno dokazali da je sve to laz, i da kad se u to vrijeme govorilo o srpstvu mislilo se na pravoslavlje kao vjeru a ne na naciju. Milo nam je otac sveti u njega smo svi zakleti, eviva montenegro.

    7
    22
    1. Неће бити швапски коњушару!
      Ако су вас папске хијене претвориле у оно што нијесте, Црногорци ће остати оно што су били одувијек, вјерни синови Српства и Православља!

      3
      4
  3. Живио српски народ, живјело српство , живјела Србија , живјела Његошева Српска Црна Гора, Живјела Република Српска !!!

    17
    13
    1. Tako je.Doći će trenutak kad će naš narod opet živjeti i zajedničkoj državi.Nije ovo prvi put u istoriji da nam se dešavaju ovakve stvari i nedaće.Ali,posle svega ovoga isplivaćemo jači i složniji!A izdajnika je bilo uvijek,i biće ali se zna kako na kraju završe!

      17
      16

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *