ИН4С

ИН4С портал

Пљеваљски Одбор за одбрану светиња: Наше храмове градили су Немањићи, а не црногорска Влада

1 min read
Пљеваљски Одбор за одбрану светиња позвао је вјерни народ, у име патријарха Варнаве, у име игумана Серафима Џарића, у име Танасија Пејатовића и Стевана Самрџића, али и у име све наше рођене и нерођене дјеце да дође на Молбан у Цркву Свете Петке, а потом да учествује у великој Литији која ће проћи улицама Пљеваља.

Пљевља синоћ

Пљеваљски Одбор за одбрану светиња позвао је вјерни народ, у име патријарха Варнаве, у име игумана Серафима Џарића, у име Танасија Пејатовића и Стевана Самрџића, али и у име све наше рођене и нерођене дјеце да дође на Молбан у Цркву Свете Петке, а потом да учествује у великој Литији која ће проћи улицама Пљеваља.

„Драга браћо и сестре, Господо пљеваљска,

Судећи по синоћњем присуству Молебану у Цркви Свете Петке и великој Литији која је прошла улицама нашег града, у Пљевљима је пробуђено свако успавано православно срце, а народ пљеваљског краја је показао да је у потпуности свјестан опасности која пријети Српској праославној цркви од силом изгласаног тзв. Закона о слободи вјероисповијети. Наше цркве и манасире није градила Влада Црне Горе, већ славни Немањићи и вјерни народ и даривали их својој Цркви, зато храмови Божији не могу припасти нити једној влади, нити једној идеологији, нити једној партији, осим Српској православној цркви“, наводе у саопштењу.

Пљеваљски одбор за одбрану светиња радује што су Пљевљаци изашли из партијских љуштура и сви као један стали у одбрану своје Цркве.

„Сви смо свјесни чињенице да нас је Црква у своме нарују чувала кроз многе вјекове, сачувла у тешка и смутна времена и на својој лађи извела из свих искушења. Црква је народ и народ је Цква.Ту разлике и двојства нема. Влада Цне Горе мора да зна да је свака црква и сваки манастир истинка кућа народна и да отети цркве и манастире значи обескућити један цијели народ“, саопштили су.

Пљевља

Пљеваљски одбор за обрану светиња је, додају, поносан на свој народ који достојанствено брани своју Цркву и штити од прогона своје свештенство.

„Баш онако како то и доликује нама као потомцима славних предака који су последњу кап крви двали бранећи своје цркве и манастире од војске сатанске. Власт у Црној Гори мора да зна да смо спремни положити животе своје за Цркву своју! По реалним процјенама синоћ нас је у Литији било преко осам хиљада, а вечерас ће нас бити преко десет хиљада. Народ је устао“, поносмо истичу из Одбора.

Ми се не сакупљамо на молитву и литију да ратујемо против народне полиције коју ми плаћамо да нас штити, ми се окупљамо да исправимо неправду која је овим законом нанесена нашој Цкви и нашем народу и нећемо одустати све док не станемо у крај безумљу које нас је задесило.

„Позивамо нашу браћу мулимане да стану уз нас, водећи се узорима својих славних предака као што су Омер-бег Бајровић, Зекеријах Ћинара, муфтија Дервиш Шећеркадић, имам Цоковић и остали честити муслимани. У најтежим временима аустријке окупације пљеваљски муфтија Дервиш Шећекадић је заштитио на стотине праволавних Срба из Пљеваља, а између оталих спасио је од сигурне смрти светотројичког архимандрита Серафима Џарића. Касније су пљеваљски свештеници стали сви до једног пред неком другом војском како би заштитили своју браћу мулимане. Зато се сви зједно угледајмо на наше славне претке. Вјере су двије, али Бог је један!!! И вечерас позивамо наш вјерни народ, у име патријарха Варнаве, у име игумана Серафима Џарића, у име Танасија Пејатовића и Стевана Самрџића, али и у име све наше рођене и нерођене дјеце да дође на Молбан у Цркву Свете Петке, а потом да учествује у великој Литији која ће проћи улицама нашег града“, казали су.

Благослов нашег владике Атанасија је, додају они, да наш сабор прође у миру и слози и тако ће сигурно и бити.

„Надлежним властима поручујемо да одустати нећемо док Влада не повуче спорни закон и док не будемо увјерени да ће имовина Српке православне цркве бити заштићена“, закључили су.

 

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

8 thoughts on “Пљеваљски Одбор за одбрану светиња: Наше храмове градили су Немањићи, а не црногорска Влада

  1. Ниједан једини православни храм у Пљевљима није изградила Црна Гора! Али зато је после другог свјетског рата безбожна власт из Цетиња и Титогрда отимала црквено и прогонила и убијала свештенство. Мислите ли да можете опет, олоши сатанска!?

  2. BRACO CRNOGORCI SRBI I OSTALI IZADJIMO NA ULICE BORIMO SE PROTIV MILA KRVNIKA CRNE GORE ILI CE NAM OVO ZADNJI BOZIC U ZIVOTU BITI ! SAD ILI NIKAD NEMA NAM POVRATKA NAZAD….ZIVOT CEMO DATI ZA CRNU GORU ZA NASE SVETITELJE SVETOG PETRA CETINJSKOG I SVETOG OCA VASILIJA MILO CE IH SVE PRODATI…PRODO NAM JE DUSU ZEMLJU MLADOST SAD I SVETITELJE NASE OCE NEDAJMO DA NAM KRVNIK CRNE GORE SKRNAVI GROBOVE NASIH PRAĐEDOVA….BORIMO SE MILOM ILI SILOM NEMA NAM POVRATKA NAZAD….SAMO NAPRIJED BRACO!

  3. Српска Република Стара Херцеговина каже:

    Oј Пљевљаци браћо мила
    Поздравља вас српска вила
    Поздравља вас и поручује
    Ви сте српске љуте гује!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *