ИН4С

ИН4С портал

Трамп: Престоница Палестине да буде у Источном Јерусалиму

Палестински челници на Западној обали и у Гази позвали су на масовне протесте против мировног плана. Израел пооштрава мјере безбједности.
Trampu

Доналд Трамп, предсједник САД

Према споразуму о миру на Блиском истоку предсједника САД Доналда Трампа Израел би замрзао изградњу нових насеља на окупираним територијама на четири године, док се преговара о палестинској државности. Насеља Израелске западне обале признале би Сједињене Америчке Државе.

Палестински челници на Западној обали и у Гази позвали су на масовне протесте против мировног плана. Израел пооштрава мјере безбједности.

У понедјељак је Доналд Трамп одржао одвојене сусрете с израелским премијером Бењамином Нетањахуом и лидером опозиције Бенијем Ганцом. Са палестинским представницима се није састао.

Вођа плаво бијелог савеза десног центра Бени Ганц  похвалио је Трампов план и обећао да ће га спровести у пракси ако побиједи на изборима у марту.

Нетањаху се још није огласио поводом тога.

Предсједник Палестинске националне власти Махмед Абас тренутно држи хитни састанак извршних органа Ослободилачке организације Палестине и странке Фатах.

„Имамо подршку премијера, имамо подршку и осталих странака и мислим да ћемо коначно имати подршку Палестинаца, али видјећемо“,  рекао је Трамп у понедјељак.

Израелци и Палестинци били су у сукобу још од када је настала држава Израел. Претходне америчке администрације, у складу с приступом Уједињених нација, дуго су погодовале аранжману који је предвиђао независну палестинску државу на Западној обали и појасу Газе, са главним градом у Источном Јерусалиму.

Трампова администрација је такву политику преокренула и направила низ одлучно про израелских потеза у протекле три године.

Они су укључивали премјештање америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим и признавање окупирание Голанске висоравни и израелских насеља на Западној обали као дјелове Израела.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

3 thoughts on “Трамп: Престоница Палестине да буде у Источном Јерусалиму

  1. Tramp je u pravu,Jerusalim je glavni grad Izraela,a Kosovo i Metohija su Srbija.Crna Gora je Srpska Sparta.Kome to nije jasno,nema pojma ni sa istorijom,ni sa politikom.Vremenom ce sve doci na svoje,vec se vide obrisi.

  2. NE MOZE NIKO DA PRAVI SRECU NA NECIJOJ NESRECI.
    Ako prodje ,nesto slicno ce biti i sa Kosovom i Metohijom,ovaj u Beograd prihvata bilo kakvo resenje!

  3. Ovo je mozda jedina stvar u kojoj se ne slazem (u spoljnoj politici US) sa Trampom. Nije u redu sprovoditi spoljnu politiku u kojoj se na otvoren nacin navija na bilo koju stranu.

    Sve okupirane palestinske i sirijske teritorije (osvojene u ratu 1967), po meni, mora da se vrate. Uopste mi nije bitno ko je vrshio TIMANJE/OKUPACIJU. Moze to da bude moja rodjena majke, ni za mm ne bih promenio to mishljenje.
    .
    .
    .
    Izraerlci su mi blizi po njihovoj ljubavi prema nauci (zajednicko nam je da PRECENJUJEMO obrazovanje). Medjutim, Bozja pravda je bila na strani Jevreja 1949, kada su formirali svoju drzavu, ali kad su poceli da se sire (kazu da nemaju dovoljno prostora – kako je nekad govorio Hitler – „Lebensraum“ teorija), onda su postali agresori, a Palestinci su najvise platili, kao zrtve-bezkucnici na nichijoj zemlji, saterani u tor, kao stoka.

    Upravo ta Bozja nepravda je stvarala ultra islamiste, koji su izabrali TEROR da se svete i terorisu skoro ceo svet.

    Prisvajanje Golandske Visoravni, prisvajanje naselja, koje su Izraelci napravbili u Gazi i Zapadnoj Obali, to se sve krshi sa milion UN rezolucija po tim pitanjima. Sve US administracije do ove Trampove nisu priznavali nista od toga.
    .
    .
    .
    Davanje Istochnog Jerusalema Palestincama da bude njihov glavni grad, jeste korak u pravom pravcu, ali aneksija okupiranih palestinskih teritorija moze samo da prolongira zamrznuti konflikt, nesto slichno OTIMANJU KIM-a u slucaju SR-CG-RS.

    Moji najbolji drugovi (po prirodi posla koji radim) su Jevreji, rodjeni Amerikanci. Njima isto govorim, da oni prave najvecu medvedju uslugu Izraelu, shto ih podrzavaju u OTIMANJU palestinskih, sirijskih teritorija. Palestijci, Sirijci se nece nikad predati, priznati da su slomljeni/pokoreni. Kako to znam? U PRIRODI JE COVEKA DA BUDE SLOBODAN, PONOSAN NA SVOJE POREKLO, SVOJU KULTURU, SVOJE PRETKE. Chovek je rodjen da bude SLOBODAN KAO PTICA.

    NE MOZE NIKO DA PRAVI SRECU NA NECIJOJ NESRECI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *