ИН4С

ИН4С портал

Смајли коришћен још 1648. године?

1 min read

smajli

Амерички блогер Ливај Стал је убијеђен да је чувени емотикон први пут коришћен још у 17. вијеку.

Обично се вјерује да је симпатични знак, састављен од двије тачке, цртице и затворене заграде, који представља насмјешено лице, измислио професор Скот Фалман са Универзитета Карнеги Мелон у Питсбургу, 1982.

Стал, међутим, тврди да је смајли много старији и да га је нашао у пјесми „The Fortune“ енглеског пјесника Роберта Херика из 1648.

„Читајући пјесме Роберта Херика, мислим да сам набасао на првог смајлија у историји“, објашњава он у свом блогу посвећеном књижевности.

Наиме, у једном Хериковом стиху појављује се знак „:)“ поред ријечи „smiling yet“ (још увијек смјешећи се).

Стал је најприје помислио да је посриједи штампарска грешка, али је након што је прегледао друга издања констатовао да се смајли увијек појављује на истом мјесту у пјесми.

Према професору Алану Јацобсу са Универзитета Бејлор у Тексасу нема сумње да је ријеч о штампарској грешци. Овај стручњак наводи да су се у 17. вијеку заграде ријетко користиле и да их је највјероватније додао неко од савремених издавача.

Датум настанка емотикона је довео у питање и NewYork Times када је у септембру 2012. објавио говор бившег предсједника САД  Абрахама Линколна из 1862. у којем се, такође, појављује један емотикон – „;-)“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *