ИН4С

ИН4С портал

Мук одговорио Растодеру: Жао ми је што сте пристали на страх који производи режимска машинерија

1 min read
Да је ”Покрет за независност” за све ове године написао макар два јавна реаговања у којима би осудио корупцију и организовани криминал, гушење медијских слобода, заробљавање институција, непотизам, неправду и сиромаштво, имао би много више кредибилитета да се огласи и овим поводом. Овако кад реда ради споменете “одбацивање лоших политика и дискредитованих кадрова“ то звучи као лош виц.

Шербо Растодер, фото: ЦДМ

Пише: Стево Мук

Суштина мог реаговања је указивање на противрјечност у Вашим ставовима. Ви сте као и ја сматрали да је намјера власти да национализује црквену имовину наопака и несагласна модерној држави и принципу секуларизма; да је идентитетска политика коју промовише власт проблематична, те да Ђукановић игру са идентитетом и црквеном имовином отвара у сусрет изборима на којима ће се поново појавити као спасилац државе.

Сада заједно са инспираторима и идеолозима клеронационалног пројекта чији је израз спорни Закон, тврдите да је тај Закон “у складу са модерним европским стандардима уредио правни положај вјерских заједница.”

Кад у јавном реаговању чији сте потписник не би писало да “јачање проевропске, грађанске и мултиетничке политике треба да буде потврђено на предстојећим изборима гдје великосрпске странке треба одлучно поразити и истовремено СПЦ довести ‘к познанију права’”, ја не бих казао да је ријеч о телеграму подршке Ђукановићу. Овако, ваше јавно реаговање је ушло на терен предизборне утакмице и црно-бијеле подјеле у којој ”добри момци“, грађански, државотворни и прозападни подржавају Закон, а ”лоши момци“, националисти, Великосрби се противе Закону. А то је баш оно што сте Ви, истина далеке 2019. године, дивно препознали као намјеру и циљ Ђукановића. Штовише, у пројектованом судару вјештачки креираних блокова, страдаће све што неће да се ”веже у ланце” Ђукановића и Вучића. Томе се ја снажно противим, а Ви објективно доприносите.

Ви знате да Црква, вјерници и грађани нису изашли на улице да траже референдум о државном статусу, него да се буне против једног закона и траже да се Црква суди са државом на судовима. Организатори су јавно обећали да ће прекинути протесте чим се неправедни закон промијени. У вријеме најмасовнијег таквог протеста у Подгорици прије пар дана, те “рушилачке“ демонстрације су такве да их шеф полиције посматра из куће у трик мајици и папучама, а премијер у оближњем кафићу пије кафу.

Али на јавном сервису и другим провладиним медијима се емитују нове епизоде серијала ”Офанзива на Црну Гору“. Ко вјерује режимским медијима, могао би помислити како српски и руски тенкови стоје на границама Црне Горе, а попови дијеле оружје и окупљају седми батаљон. Ја на ту пропаганду не пристајем. Мени је жао што сте Ви пристали на страх који производи режимска машинерија, иако знате да је готово истовјетни рјечник пропаганде режим користио и кад су демонстрације водили Џемал и Омер. Паметноме доста!

Ви умјесто да досљедно Вашим ранијим изјавама кажете: “Мило повуци наопаки Закон, одустани од несретне политике дизајна идентитета и врати нас у 2020.годину“, призивате повратак у доба референдумских подјела. У томе је наша кључна разлика.

Преувеличавате и критикујете посљедицу, а одустајете од указивања на узрок.

Ја сматрам да су “држава у држави” ДПС и Ђукановић, а не Црква! Сматрам такође да су далеко штетнији коруптивни бизниси којима се баве Ђукановић и његови тајкуни, него бизнис којим се бави Црква. Сматрам да се већ дуго, Ђукановић и његова медијска машинерија, више бави црквом него што се Црква бави политиком. Мислим да је у мору корупције, сиве економије, неплаћених пореза и доприноса вриједног неколико стотина милиона еура, дволично говорити како “попови не плаћају дажбине“. Сматрам да нас у мраку историје држи актуелна власт, док нас истовремено води у дужничко ропство.

Да је ”Покрет за независност” за све ове године написао макар два јавна реаговања у којима би осудио корупцију и организовани криминал, гушење медијских слобода, заробљавање институција, непотизам, неправду и сиромаштво, имао би много више кредибилитета да се огласи и овим поводом. Овако кад реда ради споменете “одбацивање лоших политика и дискредитованих кадрова“ то звучи као лош виц.

Оно што не звучи фер у Вашем одговору је што принцип “бити против нечега не значи бити за некога“ нисте спремни да браните и у мом случају, па идете дотле да ми због мог противљења ономе чему сте се и Ви противили до јуче, “пакујете“ колаборацију са политикама и идеологијама којима се јавно и гласно противим макар посљедњих 20 година.

На крају, можда међу хиљадама демонстраната има и неког ко би мене и Вас окачио на прву бандеру, (мада и међу потписницима вашег јавног реаговања можда има оних који би по кратком поступку рјешавали спор са другом страном) али ја због тога никада нећу промијенити свој став о спорном Закону, нити ћу одустати од подршке основном захтјеву мирних скупова грађана Црне Горе.

(Извор: Фејсбук)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

18 thoughts on “Мук одговорио Растодеру: Жао ми је што сте пристали на страх који производи режимска машинерија

  1. Овог стручњака је Мираш хвалио гостујући скоро Сенаду Хаџифејзовићу на сарајевској Фејс ТВ.
    Етно инжињери са по’ памети.

  2. Шербо Растодер, можете мислити универзитетски професор, недавно се залагао за цензуру Његоша (Горског вијенца), јер, ето, вријеђа осјећања муслимана!
    Није се одрекао отоманских амбиција (такође, рече на једној телевизији да би требало дати држављанство црногорско и право гласа на изборима, за неколико стотина хиљада данашњих Турака који су, по Шербу, потомци овдашњих Турака и муслимана који су након ослобођења (можда би требало, шта знаш, написати под наводницима ово ослобођења) отишли у Турску! Данашњи изборни резултат би био јасан).

  3. Шербо Растодер, можете мислити универзитетски професор, недавно се залагао за цензуру Његоша (Горског вијенца), јер, ето, вријеђа осјећања муслимана!
    Није се одрекао отоманских амбиција (такође, рече на једној телевизији да би требало дати држављанство црногорско и право гласа на изборима, за неколико стотина данашњих Турака који су, по Шербу, потомци овдашњих Турака и муслимана који су након ослобођења (можда би требало, шта знаш, написати под наводницима ово ослобођења) отишли у Турску! Данашњи изборни резултат би био јасан).

  4. Jeli istina Serbo da si branio crkvu u Bijelom polji da se nerusi .Kako nam se Serbo promijeni tako brzo .Druzenje sa zlicama nedonosi dobro ni tebe ni nama.Dobar si covjek sta ce ti to .Budi kakav jesi ,znam da te muci to sve ali prelomi jednom ,sad je prilika .

  5. хахахах овај квази историчар ,члан шу.ак елите из монтепркна моју историју сада а и у будуће неће писати.Макар имао лијево м.до као милову главу.

  6. Ne možeš ti Šerbo pobjeći od Osmana. Ista ste krv. No kupi prnje pa u federaciju zajedno sa istomišljenicima.

    38
    1
  7. Шербо је мање битан.
    Без принципа и личног става.
    Памтим ријеч доброг и умног господина Алита Селхановића :“Код нас се каже – није свако Туре за везира“ .
    Битан је и добар по свему ( макар се не слагали у нечему) Господин Стево Мук.
    Он не тргује нити шићари.
    Он је и од принципа и од става.
    А став је човјек.

    44
  8. Чојече, Шербо је кратковид… да види сат ФИЛИП ПАТЕК ЛИМИТИД ЕДИШН од 1 100 000 ЕУР-а, на руци ПРЕДСЈЕДНИКА…зна Шербо да је боље бит кратковид…вође далековиди трњем оде…

    50
    1. када грађански муслимани буду давали деци имена типа Јурица, Џон, Иван, Борис, Сергеј, онда могу и нас да анестезирају, а не да као Предсједник Форума Бошњака-Муслимана Црне Горе и главни уредник „Алманаха” – часописа за бошњачку историју и културу у Црној Гори јача проевропску, грађанску и мултиетничку политику власти, не дирајући своје, а отимајући туђе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *