ИН4С

ИН4С портал

Након 15 дана тоталног хаоса, Италија данас може да одахне

Двије недеље пошто је 10 градова на сјеверу земље проглашено "црвеном зоном", у њима први пут нема нових случајева коронавируса.

Илустрација

Две недеље пошто је 10 градова на северу земље проглашено „црвеном зоном“, у њима први пут нема нових случајева коронавируса.

Италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо је у изјави за ББЦ истакао да то показује да су мере наметнуте у првом подручју ширења вируса биле ефектне и изразио наду да ће Италија бити прва у Европи која се изборила с овом ванредном ситуацијом.

Према његовим речима, те мере су послужиле као модел за остатак земље. „Италија је прва земља у Европи која је тако јако погођена, али се надам да ћемо бити и прва земља која се изборила с овом епидемијом“, рекао је Ди Мајо.

Он је рекао да већина грађана поштује владине мере за сузбијање коронавируса, а да ће они који их буду кршили бити суочени са санкцијама: новчаном казном или кривичном пријавом.

У Италији је кретање ограничено на хитне медицинске или професионалне потребе. Затворене су све продавнице, осим апотека и оних које продају храну.

Компанијама је наређено да затворе небитна одељења, а позоришта, школе, музеји и фризерски салони не раде.

Италијанске власти очекују да ће се резултати рестрикција видети за две недеље и да ће ширење коронавируса бити стављено под контролу, посебно у деловима земље који су изван црвене зоне. У Италији је до сада потврђено 15.113 случајева коронавируса, а 1.258 људи је преминуло.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *