ИН4С

ИН4С портал

Обиљежено осамдесет и пет година од смрти Михајла Пупина

1 min read

Обиљежено осамдесет и пет година од смрти Михајла Пупина

Поменом, полагањем вијенца на споменик Михајлу Пупину и академијом у Народном дому у Идвору обиљежено је осамдесет и пет година од смрти славног научника.

Малком Купер, представник Друштва физичара Велике Британије, најавио је да пише текст о Михајлу Пупину.

„Да ли је Пупин био прави човјек у право вријеме? За мене јесте. Прочитао сам његову аутобиографију и наставио да истражујем његов живот. И зато сам овдје. Пишем текст о Пупину, човјеку који није био само научник већ и политичар. Веома интересантан човјек и привилегија ми је што сам овдје“ навео је Купер.

Он је додао да је Пупин најбољи примјер како се чува идентитет и спаја на најбољи начин са свјетским политичким и научним кретањима.

Милан Мицић, в. д. помоћника покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама наводи да су се у Банату за српски народ дешавали важни духовни покрети који су мијењали биће српског народа.

„У осамнаестом вијеку то је појава Доситеја Обрадовића и просветитељства, а Пупин је најбољи примјер како се чува идентитет и спаја на најбољи начин са свјетским политичким и научним кретањима“, рекао је Мицић.

Милан Божић предсједник „Фондације Младен Селак“ подсјетио је да је борба за очување Пупиновог система вриједности почела прије четири деценије, од када се с почетка јесени одржавају Октобарски сусрети који на дан рођења великана наше науке окупе у овом банатском мјесту проналазаче, иноваторе, научнике, младе таленте.

Драгиша Матић Уча присјетио се како је прије шест деценије дошао у Идвор и како су се тада скромно обиљежавали датуни Пупиновог рођења и смрти.

Каже и то да је Пупин толико новца даривао цркви да је за ту своту могло да се купи двије и по хиљаде крава.

Предлаже да се у сарадњи са Колумбија универзитетом, Универзитетом Кембриџ и Берлинским универзитетом направи, како каже Амерички кутак, у коме би било представљено Пупиново школовање, школовање научника без чијих патената данас не би имали мобилне телефоне у џепу.

Идвор су данас посјетили поклоници Пупиновог дјела. Просјечна старост је шездесет и пет година. Основну школу у млађим разредима похађа четворо ђака, а у старијим до десеторо ученика.

(РТС)

Прочитајте још:

https://www.in4s.net/godisnjica-smrti-srpskog-nobelovca-iva-andrica/

 
Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

3 thoughts on “Обиљежено осамдесет и пет година од смрти Михајла Пупина

  1. mihailo pupin j cincar ..isto kao i nikola pasic i branislav nusic..a serbi kazu da su srbi i samo srbi…ka ivo andric a i otac i majka mu hrvati…a crnogorce bre sve bi da istrijebe…geczovanski janjicari…

    1. pesja perova@, nacionalnost je kulturološka, duhovna kategorija, jer čovjek nije pašče, pa da mu broje krvna zrnca, i na taj način određuju nacionalnu pripadnost… A Ivo Andrić je veliki čovjek i pisac, i kao pametan čovjek, izjašnjavao se kao nacionalni Srbin, i njegova remek-djela pisana su na srpskom jeziku i pripadaju srpskoj književnosti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *