ИН4С

ИН4С портал

,,Глас Црногорца“ 1909: Србин никад није умирао кукавички, јуначка ловћенска племена живот ће дати за браћу и отаџбину

Но, као што је познати, Србин није нигда умирао кукавички, а вичан је умирању само херојски, јуначки, објавио је цетињски лист ,,Глас Црногорца'' 1909. године и додао да ће доћи дан кад ће Европа са стидом гледати у Ловћен знајући да су ту живјела јуначка и поносна племена која су гинула за слободу своје српске браће.

Његошева капела / Српска три прста / Тробојка

Но, као што је познати, Србин није нигда умирао кукавички, а вичан је умирању само херојски, јуначки, објавио је цетињски лист ,,Глас Црногорца“ 1909. године и додао да ће доћи дан кад ће Европа са стидом гледати у Ловћен знајући да су ту живјела јуначка и поносна племена која су гинула за слободу своје српске браће.

Те ће кад час куцне велегласно довикнути цијелој Јевропи и цијелом свијету ријечима великог пјесника Петра Другог: ,,Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може, нек ад прождре, покоси сатана, на гробљу ће изнићи цвијеће за далека нека покољења“, упозорио је лист из старе Црне Горе.

Njegoš
Петар други Петровић Његош

,,Глас Црногорца“ нагласио је како ће смрт Срба који су херојски дали своје животе, вјековима законисти евопске путнике који ће, пловећи Јадраном, са стидом на лицу погледати ка Ловћену и признати да је ту некад живјело јуначно и поносно племе које је пало за своју браћу и своју отаџбину.

Тако ће Србин умријети ако му буде суђено да умре, смрт ће његова вјековима заносити јунаке и пјеснике и мирни јевропски путник пловећи гордим Јадраном, са руменилом стида на лицу бациће поглед на сиједи Ловћен и признаће да је око тога ,,сиједог старца“ некад живјело јуначко и поносито племе које је пало за слободу своје отаџбине и своје браће, објављено је на Цетињу 17. јануара 1909. године.

,,Глас Црногорца“ 17. јануар 1909, број 3

Лист из књажевине Црне Горе критикујући међународну политику западник сила, закључио је ријечима да ће херојска српска племена која живе у подножју Ловћена пасти против читаве једне империје, лажне представнице хришћанске културе и цивилизације.

Прочитајте још:

,,Црногорац“ 1871: Јунаци из кршне Црне Горе подсјећају да је Србин још жив!

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

7 thoughts on “,,Глас Црногорца“ 1909: Србин никад није умирао кукавички, јуначка ловћенска племена живот ће дати за браћу и отаџбину

  1. Zeznuli su koministi 1945 sto nisu kao onaj kineski car spalili sve papirne dokumente/knjige u vasoj zemlji – i onda bi im mozda i uspelo da naprave crnogorsku naciju.
    Trebali su da spale bukvalno sve pre 1945, novine, knjige, privatna pisma, diplome, tapije, crkvene knjige, biblioteke, arhive, Njegosa, Marka Miljanova, Ljubisu.
    Onda bi danas postojale samo porodicne price i predanja da ste nekad bili srbi, i uvek bi to bilo moguce osporavati.
    Ovako, svi ti papiri prezivese do doba digitalizacije i sad vise i ne mogu da se uniste, i ubise montenegrine kao neka teska artiljerija sa polotunima koji gruvaju iz proslosti. Zato je svakome sa strane jasno da samo psihopata ili placenik moze da osporava to da su nekad svi crnogorci bili samodeklarisani srbi. Raspravljati se dali su do 1918 svi crnogorci bili srbi, ili njegos ili kralj nikola, ili marko miljanov, ili bilo ko je kao raspravljati se dali je sekspir bio englez ili francuz. Besmislena rabota.

    19
  2. ovako palite neznaveni i naivni narod i sa litijama …voda vi se svezala…nalogodavci bratoubilackih sukoba…vjecne tudje sluge….

    7
    26
    1. @zorka
      Ovako se ne pali.
      Ovako se zivi casno i umire casno!
      Sta da ti pricam?
      I da zas sta je to, ne bi tako ni zivela ni umrla.
      Ko nema ni cast a ni srce, ne moze shvatiti.
      Zavuci se odakle si izvirila!!!

      23

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *