ИН4С

ИН4С портал

Шекспиров „Краљ Илир“, дакле, господине министре културе?

1 min read
Aleksandar Bogdanovic

Александар Богдановић

Пише: Бошко Вукићевић

Сјећам се када су неког нашег фудбалера питали који му је омиљени писац, а он је одговорио: Толстојевски. И свима нам је то тада било смијешно, правили смо вицеве од те епизоде, али нијесмо превише замјерали симпатичном спортисти, јер је познато да високо образовање ријетко обитава у фудбалском амбијенту.

Када министар културе неке земље помиње Шекспировог „Краља Илира“, ти није само смијешно, већ је тужно и поразно за ту земљу. Шекспир је један од најпознатијих свјетских стваралаца, о његовим дјелима је написано највише књига, а министар културе неке државе, по природи посла и звања, мора бити упознат са дјелима ствараоца таквог формата. Богдановић не зна ни наслове Шекспирових драма. Ко год да је гледао снимак јавног срамоћења министра, зна да се о лапсусу није могло радити. Богдановић је са таквим самопоуздањем изговорио погрешно име славног дјела, да је сваком било јасно да он име тог Шекспировог „Илира“ не помиње први пут.

Заслужено поспрдавање медија у региону подсјећа на поразну чињеницу да Богдановић није изолован случај. Сјетићемо се актуелног градоначелника Подгорице, који је у својству стручњака за НАТО утврдио да је Белгија, у којој је сједиште те војне организације, неутрална земља. Ни тада се није радило о лапсусу. Сјетићемо се бившег градоначелника Подгорице, који у својству министра образовања није знао правилно да употребљава падеже. Сјетићемо се министарке науке која је плагирала научни рад. Сјетићемо се ректора универзитета који је замијенио надгробну плочу прадједа. Дакле, у ДПС-овском Монтенегру све је окренуто наопачке, свака институција извргнута, јер титулари тих институција представљају сушту супротност оном што би морали бити.

А зашто је тако? Зашто на нека од кључних мјеста у држави бивају изабрани људи који су у тако трагикомичној мјери некомпетентни? Зато што клептократија од њих прије свега тражи да буду србофобно подобни, као и да осим такве идеолошке компоненте буду бесконачно одани вођи и његовим лоповским политикама.

И, након свих ових жалосних примјера, неко од вас тражи да вјерујете ДПС-љекарима? Ја ћу им вјеровати – мало морген.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

8 thoughts on “Шекспиров „Краљ Илир“, дакле, господине министре културе?

  1. Ово дукљани стварно , трипују да су илири аутохтони уз браћу арбанасе ?? Ове трагедије , све зборе о новој , модерној црној гори , која окреће главу од средњега вијека , а заправо су опсједнути догађајима пар вјекова након Христа !! Има ли школованих историографа , да зачепе уста ћоскету и компањеросима , са глупостима о арбанашко влашкој компоненти генетској ?? Видиш да насједају на глупости , и високе позиције а камоли народ , који једва љеба има ?

  2. Колико је неукост и корупција у МНЕ пројекту доминанта, доказује и министар културе МНЕ, Богдановић. Цетињски музеј су опљачкали и многи експонати су бестрага нестали… о томе нема истраге ни криваца јер гањају рукољубе Амфилохија… а сада се министар даље бламира. Неко му је дојавио да је Шекспир написао Краља Лира, па је то навео да би испао образован, али се онда његова неукост показала у пуном свјетлу, ПАРДОН, МРАКУ. Он не само да никада прије није чуо за ову трагедину но, што је још трагичније, није добро саслушао ни суфлере. Рекао је да је Шекспир написао дјело КРАЉ ИЛИР.

    Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je, govoreći o pozorištu u jutarnjem programu Televizije Crne Gore, spomenuo Šekspira i njegova djela.

    Bogdanović je, ipak, poznatu Šekspirovu tragediju „Kralj Lir“ umjesto njenim pravim imenom nazvao „Kralj Ilir“.

    https://www.vijesti.me/zabava/kultura/bogdanovic-govorio-o-sekspiru-kad-kralj-lir-postane-kralj-ilir

    +++

    https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Kralj_Lir_(drama)

    Дакако, Илири су наши преци и за њих је и чуо, па му је мозак повезао да то има неке везе… То показује и опуштеност медиокритета на власти. У свакој нормалној земи за овакав тобоже лапсус, а заправо тешку неукост, министар КУЛТУРЕ БИ МОРАО ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ. Да је то рекао неки други министар,и њему би била велика брука, али ајде… може а прође, једва, некако…

    Не заборавимо да је он био један од људи на Орловом кршу који се прије 2 године састао са Милом Јудом, у вези јачања културног идентитета Монтенегрина, као један од сарадника на том пољу. Може да се каже она Исусова изрека: ако сљепац сљепца води, обојица у јаму падају. Монтенегрински Вук је Аднан Чиргић,муслиман…он им корји слова, а Мило и Богдановић осталу културу. хахахаха….

    https://mondo.me/info/Crna-gora/amp/a670376/Djukanovic-Briga-o-drzavnom-identitetu-priroritet.html?fbclid=IwAR0ERd7xiUA62rXxIgZNZcgt-CL_woWEWdnmVqTmFJ8pyUkS57PDLLk3j3w

    On se danas na Orlovom kršu na Cetinju sastao sa +++poznatim stvaraocima iz oblasti kulture i nauke i predstavnicima kulturnih institucija+++, sa kojima je razgovarao na temu „Kultura suživota i crnogorski državni identitet“.

    Kako je saopšteno iz DPS-a, sa njim su razgovarali Adnan Čirgić, Sehad Čekić, Živko Andrijašević, Sreten Perović, Janko Ljumović, +++Aleksandar Bogdanović+++, Mijo Popović, Pavle Goranović, Ivan Vuković, Abaz Dizdarević, Vesna Kilibarda, Novak Kilibarda…

    Дакле, од Новака К. је могао да чује како се увјеривије трансформисати, лекције из камелеонства и препричавање блокбастера Трансформерси… Од Аднана је учио нова слова писати и читати, не додуше на ћирилиц… а Богдановић га је поучио о краљу Илиру.

    Цар је го!

    16
  3. У Црној Гори, да би неко био на министарској функцији, неопходно је да испуњава два услова, први је да буде неописмењен, а други да буде морално наказна особа. Остала колатерална својства, типа патолошки лажов и лопов, дођу им као нека врста субспецијалности.

    42
    1
  4. Илиру су битни за ове Новоцрногрце тако да се Он може ту оправдати пред њиховом „стручном“ јавношћу,једнако као екомониста Мило својом генијалном изјавом о дуговима,имају само један проблем понеко изван ДПС гласчког тијела случајно или не, послуша те њихове глупости.
    Ако би почели набрајати све глупости и изјве не само њих сада него од почетка владавине 1944 па до данас била би то позмашна и дебела књига лудости глупости и свега другога тамантолико велика као Марксов Капитал.
    Суштина ове власти је њихова празнина ,нажалост народ у већни то не интресује, него њихова надменост њихово глупирање и њихова политичка каква такава моћ,помоћу које обећавају варају краду,и како та група њиховх гласча мисли :и дају народу,ово је познато још из доба предходне власти,дају давати и то свима?Да ли тај народ и данас тако мисли да му неко даје,вјероватно има ту истине,сигурно да дају институцијам ко што су те неке које би требале бити по Уству на служби народу и држави ,међутим ту је проблем оне то нијесу него у слжби Власт и поретак а не народа и државе,дакле њима они дају!
    Да ли се то бирачко тијело запитало а да случајно не узимају коме да би њима дали,а ако коме и да ли су и њма дужни нежто да дају,или само да узимају.То је формула владавине Ђукновића!
    Тако смо видјели каминое Волија који дају једнима ,вјероватно су предходно то од некога добили или узели,јер толики дародавци нијесу никда били,или јесу таман толико колико овај познаје Шекспита ,чуш Шекспир, а неће бити да се на тим дјелима школовао Јанићков син,а ако није Јнићков син није сигурно ни син Божа магараца,тако га зову на Цетиње,није магарцу својствено да мисли него да дела,тако и ми разумимо овг културног и научног радника и наравно руковдиоца ДПС-овца!

    46
    1
  5. Cetinjski djilkos, poznat u Cetinjskim krugovima kao Baron Minhauzen, kakva Montenegrinska Kultura takav i Ministar, davno je receno, Prema svecu i Tropar.

    75
    2
  6. Прво јадник је са Цетиња, а тамо лише шофера „Таре“ и „Бојане“ и аутомеханичара и по који спортиста, који су обично полуписмени други нису прочитали више од новина.Друго , лик је подобан , управо јер је незнавен, такве данас тражи овај режим. Иначе је љигав овако на први поглед, то му је трећа карактеристика која га доводи ту ђе је. Иначе говорити о култури у МНЕ је смијешно, примитивна замља која у том погледу заостаје макар вијек за неким стандардом савременог свијета!

    83
    6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *