ИН4С

ИН4С портал

У Сјеверној Македонији алармантно, упућен апел Београду за помоћ

Стоилковић је рекао да је у овој држави број заражених прешао хиљаду, а број умрлих више од 60, а да је најкритичније у Куманову

Иван Стоилковић

Предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић је изјавио СРНИ да је ситуација са епидемијом вируса корона у Сјеверној Македонији, посебно у Куманову, алармантна, због чега је упутио и јавни апел Србији да помогне здравственим радницима у медицинској опреми.

Стоилковић, који је и посланик у македонском парламенту, рекао је да је у овој држави број обољелих од вируса корона порастао за 200 одсто за дан, а да је у Куманову од јутрос у изолацији градоначелник те општине, као и готово пола владе Сјеверне Македоније.

„Са забринутошћу смо примили информацију о порасту броја заражених вирусом корона у Македонији и због тога што је добар део структура задужених за борбу против вируса корона већ у изолацији, цела ситуација намеће да упутим јавни апел Србији за помоћ здравственим радницима у Македонији у медицинској опреми“, рекао је Стоилковић.

Стоилковић је рекао да је у овој држави број заражених прешао хиљаду, а број умрлих више од 60, а да је најкритичније у Куманову.

Он је напоменуо да је синоћ у Куманову била сједница Кризног штаба, којој су присуствовали предсједник македонске владе Оливер Спасовски, градоначелник Куманова, замјеник предсједника владе и координатор за страну помоћ Бујар Османи, те министар за здравство Венко Филипче

„И они су данас у изолацији. Тако у овом тренутку, половина македонске владе је у изолацији. То је несвакидашња ситуација, да је у сред ванредног стања половина владе у изолацији и у том смислу је стање алармантно, а имамо и велики пораст броја оболелих“, рекао је Стоилковић.

Извор: СРНА

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

11 thoughts on “У Сјеверној Македонији алармантно, упућен апел Београду за помоћ

  1. Ми смо лидери, што се нама не обратисте за помоћ. Наши добављчи су набавили маске прије појаве вируса, наши су доктори сви позавршавали студије у Београду – што од нас не тражите помоћ. Са’ ће нам и НАТО послати 320 респиратора, па би вам могли дати који. А имаћемо скоро и даљинске топломјере. А још смо и браћа по НАТО-у.

    17
    1
      1. Da a u Kumanovo 70% Siptara koji bi da nema vojske vec odavno klali Srbe.
        Zar nemamo dosta izboda nozem u ledja?
        Koliko mozemo biti naivni, pokazala istorija.

        16
        1
      2. @Darko i Sasa, tamo Srba gotovo da i nema, nase crkve su (vecinu) tamo takodje oteli, rade sve na stetu Srbije i Srba stoga Beograd ne bi trebalo da im pomaze NISTA jer su oni sve radili do sada na nasu stetu. Neka zovu NATO, a Srbi ako zele pomoc neka dodju u Srbiju!

        19
        2
    1. Ovo je predstavnik Srba tamo, nema on veze sa priznanjem. Treba Vucic da im pomogne ako se moze, makar simbolicno, da znaju da nisu sami.

      60
      8
      1. Kao i nama… Srecom sto u Srbiju ne znaju da ima i kod nas srba, pa se nijesu morali mucit, ni u vezi ove korone ni zbog permanentnoga ignorisanja satiranja srpskoga indentiteta na ovim prostorima. Ne mislim, Sasa da nam neko nesto dzabe daje, ali u svakom slucaju, pomoc ili podrska je kao i vazda- izostala… Nego nema veze, zelim braci sve najbolje. Ako ne nestanemo, mozda vise nesto i naucimo. Oprosti za komentar, nadam se da razumijes da nijesam zlonamjeran, nego mozda eto razocaran i zabrinut sto nas jos sve ceka…

        7
        2
      2. Kumanovo i cijelo zaledje koje se naziva „Skopska Crna gora“ tj planina crna gora, naseljeni su vecinski Srbima. U tom djelu makedonije nalaze se najznacajnije crkve i manastiri iz perioda vladavine Nemanjica, koji su njihovi ktitori. Njima su poslije 1945. komunisticke vlasti promijenile prezimena od IC na SKI,pa je vremenom veliki dio asimiliran. No i pored toga ostalo se dosta onih koji se osjecaju i deklarisu kao Srbi.
        Isto vazi i za Skopsku kotlinu. Srba ima cak i u selima na granici sa Grckom oko Djevdjelije. Tako da Srbija obavezno treba poslat pomoc Makedoniji.

        22
        1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *