ИН4С

ИН4С портал

Два Васкрса и један Рамазан

1 min read

Косовка девојка

Пише: Мишо Вујовић

Свашта се накупило у ово мало молитвеног и стресног Васкршњег и Рамазанског априла. Корона је успела да нас измести из стварности, да унесе додатну пометњу у наше, и овако, хаотичне животе. Али добрано се све искристалисало. Струка подељена по многим питањима, мада су ауторитети устукнули, а дилетанти се разгоропадили.

Међутим већина је мало дубље завирила у своје ментално огледало. Спознали смо да је туђе проблеме лакше решавати од сопствених. Показало се, по ко зна који пут, да људска глупост нема границе, као што је немерљиво пожртвовање добрих људи са прве линије овог фантомског фронта. И њима капа доле.

Дирљиво је да се цео град уз “Марш на Дрину” испраћа доктора Лазу, хероја у белом мантилу који је својим пожртвовањем спасио више стотина живота од Книна, Баније, Сарајева до Ниша. А Лаза је био свој. Што се у земљи Србији не прашта за живота.

Модел стратегије, изолација, карантин, полицијски час, ограничење кретања код Кинеза је дао боље резултате. Али ни ми нисмо Кинези.

За разлику од њих већина би мењали корону за слободу. “Боље гроб него роб”.
Нека кошта колико кошта!? Могу ли се мерити душа роба и душа слободног човека?

Тек после месец дана изједначили су права кућних љубимаца са децом и особама оболелим од аутизма. Пензионери једном недељно истрчавају на терен у раним јутарњим часовима!
Незапажено је прошла вест да су руски војни авиони слетели у Њујорк са огромном количином помоћи. Добро обавештени извори тврде да је кренула потера за највећим живим креатором хаоса, преврата и немира у свету, Џорџом Сорошом.

Католички Ускрс слављен је у карантину. Папа је Христово васкрсење метафорички назвао епидемијом која се шири срцем.
Сличну судбину доживеће и православни верници. Свети Синод се обратио Влади да дозволи тајм-аут ванредног стања од 5 – 10 часова на Васкрс. Председник и патријарх су разговарали. И договорили се. Опасност од ескалације заразе потиснула је у други план добру вољу и сагласје два поглавара по свим питањима. Ваистину!

Неке епархије ће, што је и нормално отворити храмове, а верници ће ризиковати, не малу глобу, ако их полиција ухвати у прекршају. Надајмо се да ће полиција у време литургије туцати јаја у станици и њима је Васкрс, а ако се ико нарадио у ванредном стању они су. Наравно ту не рачунам К2 (Кисић -Кон) и остале чланове штаба. Проведосмо два Васкрса у карантину, чека нас Рамазан и песма:

Један за другим возови полако одлазе
Као и обично, ставићеш каћуне у прозоре
Чини ми се да мјесец рамазана почиње
Оо, оо, помало је тужно
Кад’ остариш…
Ваистину!

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

3 thoughts on “Два Васкрса и један Рамазан

  1. Колико капирам ванредно стање се укида 24. априла када почиње Рамазан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *