ИН4С

ИН4С портал

Хрватски официр се сјећа како му је доктор Лазић у рату спасао живот па донио виски да подијеле: Жив сам захваљујући њему

1 min read
Назвао ме један велики пријатељ, уз само једну кратку реченицу: “Умро нам је доктор Лаза!” Читав дан ми је та реченица одзвањала у ушима и не могу ни схватити ни прихватити! Мој пријатељ, брат, људина, доктор и опет наш Лазо…

Фото: YoutubePrintscreen/RTS

Назвао ме један велики пријатељ, уз само једну кратку реченицу: “Умро нам је доктор Лаза!” Читав дан ми је та реченица одзвањала у ушима и не могу ни схватити ни прихватити! Мој пријатељ, брат, људина, доктор и опет наш Лазо…

Овим ријечима се од доктора Миодрага Лазића, који је у Нишу преминуо од последица вируса корона, опростио Нико Лозанчић, некадашњи функционер ХДЗ-а БиХ, бивши председник ФБиХ и предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ, коме се у биографији биљежи и да је био ратни командант Хрватског већа одбране.

официр Нико Лозинчић

А њихово познанство датира баш из ратних времена. Откуд пријатељство између хрватског команданта и српског лекара?

Умро је један велики човек и још већи хуманиста! Отишао је у време које као да је сам бирао! Скромно и тихо, без помпе, а многима је помагао и помогао! У тешким временима био си доктор и човек… У тешким временима напустио си овај покварени свет! Почивај у миру, брате Лазо, и нека ти је лака земља – написао је Лозанчић на свом Фејсбук профилу.

Бивши командант ХВО-а је за бањалучки “Глас Српске” говорио о познанству са доктором Лазом и о томе како му је у време највећег ратног вихора 1993. године спасио живот у ратној болници “Жица” у тадашњем Српском Сарајеву.

– Рањен сам у сукобу ХВО-а и Армије БиХ у Какњу и довезен у болницу Жица у тешком стању. Откуд ја као официр ХВО-а у српској болници је мало дужа прича, али оно што је много битније од свега тога је лик и дело доктора Лазе. Само онај ко има среће у животу сретне једну такву људску громаду, а ја сам имао ту срећу. То што ми је буквално спасио живот је посебна ствар, али и да то није урадио, ја бих био хендикепиран и сиромашан да нисам упознао таквог човека – каже Лозанчић.

Он је испричао и занимљиво сјећање на догађај који се одиграо свега пар дана после операције коју је преживео само захваљујући доктору Лазићу.

– Неких седам дана после операције лежао сам у болници, размишљао о својој породици и о томе да ли ћу је икада више видети. Док сам тако лежао, наишао је доктор Лаза и упитао ме: ‘Шта је, шта си се замислио?’ Нисам му рекао да размишљам о томе хоћу ли на крају изаћи жив из болнице, јер без обзира што је све било коректно, не само с његове стране, него од свих у болници, размишљао сам о томе ко зна на шта се сутра може окренути и како могу завршити. Зато сам му рекао да размишљам хоћу ли икад више сести у кафану и попити виски и ‘колу’ – испричао је Лозанчић.

Доктор се потом окренуо и отишао.

– После пар минута ушао је у собу са тацном на којој су биле флаша ‘Џек Данијелса’, две чаше и две флаше ‘коле’, а преко руке је имао белу крпу као конобар. Насуо је виски у чаше и мени пружио једну. Да будем искрен, мислио сам да ме провоцира, па сам га онако бојажљиво упитао ‘иде ли виски са лековима’ и поглед сам скренуо према две боце инфузије које су ми висиле изнад главе. А он се насмејао и рекао: ‘Ајде болан, ја сам ти то прописао. Смеш попити један, неће ти шкодити.’ Стресао је виски, а онда и ја за њим. Тад ми је додао флашу и рекао: ‘Сакриј овде негде, попиће ови бандити, нек имамо нас двојица по једну кад навратим.’ Остао сам месец дана у болници и за то време смо попили тај виски, а ја данас причам с вама само захваљујући њему – рекао је Лозанчић, додајући на крају да је небројено пута у друштву причао о томе и да сви његови познаници знају каква је људина био његов пријатељ и брат доктор Лазо.

Послије мјесец дана у “Жици”, Лозанчић је пребачен у Хрватску, а касније је успоставио контакт са доктором Лазом, који је после рата пар пута био код њега у Какњу.

– Последњи пут смо се видели пре пар година, али смо се редовно чули телефоном, а последњи пут око православног Божића – испричао је Лозанчић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

9 thoughts on “Хрватски официр се сјећа како му је доктор Лазић у рату спасао живот па донио виски да подијеле: Жив сам захваљујући њему

  1. VELIKI DOKTOR LAZIC….
    OGROMNO LJUDSKO SRCE….
    OSTAVIO JE DUBOK TRAG….
    NA SVAKOGA KOGA JE SREO….
    DARIVAO JE DRUGI ZIVOT….
    MNOGIMA KOJE JE LIJECIO….
    IZABRAO JE DA BUDE HEROJ….
    IZABRAO JE DA BUDE COVJEK….
    IZVAN I IZNAD DOKTORSKE ETIKE….

    23
  2. Доктора Лаза, нијесам познавао лично. Нажалост. О њему сам читао и гледао документарни филм. Дјела која је он на Земљи учинио тешко да се могу описати као људска, та дјела су ипак била божанска. Лазо је имао мисију у коју га је послао Бог, и сад кад је завршио Он га је вратио код себе. Мени је јако драго што је та мисија припала нашем Србину. Сада Докторе, када си се вратио у окриље божје, чувај нас одозго силама небеским као што си нас чувао и на Земљи.

    76
    1
  3. TAKO TO BIVA KAD SE SRETNU DVE LJUDSKE GROMADE.
    POSTOVANJE I DUBOK NAKLON OBOJICI RATNIH DRUGOVA.
    NA SUPROTNIM STRANAMA, A OSTALI NA MORALNOJ
    LINIJI MARKA MILJANOVA !!!
    VOLIM OVAKVE PRIMERE. HVALA

    80
    3
  4. ЗАХВАЉУЈЕМ СЕ ПОШТЕНОМ ХРВАТУ ЗА ОВУ ПРЕДИВНУ ПРИЧУ! ПЛЕМЕНИТИ ЉУДИ И ПОСЛЕ СМРТИ ЖИВЕ У ЉУДСКИМ СРЦИМА И ДУШИ ЈЕР СУ МНОГЕ СПАСИЛИ СВОЈОМ ХУМАНОШЋУ!

    179
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *