ИН4С

ИН4С портал

Листа позоришних представа и књига које ће вам скратити време најдужег полицијског часа

1 min read
knjiga

Илустрација

Забрана кретања за васкршње празнике трајаће од петка у 17 часова до уторка у 5 сату ујутро, тако да ће забрана кретања предстојећег викенда трајати дан дуже у односу на претходни викенд, односно 84 сата.

Култура је привремено променила облик и адресу, па можете једним кликом да код куће имате позориште, погледате филмове који се емитују о оквиру филмских фестивала. Народно позориште је наша прва културна установа које је почела да емитује свој програм на интернету да би се убрзо и остале прикључиле. На одушевљење већине и ‘’Бољшој театар“ приказује на интернету своје представе из „златног фонда“ све до 11. маја. Неке од књига су увелико промениле облик па смо могли електронским путем и да их читамо, преноси Б92.

Народно позориште је први театар, који је са публиком почео да се дружи онлајн још од 18. марта. Па тако можете свакога дана у 21 час на каналу ове институције на Јутјубу погледати, оперске, балетске и драмске представе. Наредних дана на “онлајн репертоару” су “Стаклена менажерија”, “Аида”, “Народни посланик”, “Женски оркестар“.

Југословенско драмско позориште на сајту и каналу театра на Јутјубу представе премијерно приказује четвртком у 21 час, тако да се петком, суботом и недељом репризирају снимци у два термина у 18 и 21 х. Током тих дана можете погледати представу “Швабица“.

Атеље 212 се, под слоганом “Позориште за сва времена”, сваког уторка, четвртка и суботе дружи са публиком на страници на Фејсбуку на којој пушта чувене представе.

Београдско драмско позориште почело је са емитовањем представа из своје богате архиве на званичном каналу на Јутјубу. До 23. априла публика ће моћи да види комаде, као што су “Харолд и Мод”, “Полтрон”, “Мистер долар”, “Кућа са прозором”… , а за предстојеће дане које ће обележити карантински услови, можете да погледате чувене представе “Звер на Месецу“ “Приватни животи“ “Ћеиф“

Позориште Пинокио такође емитује онлајн представе. У суботу деца од узраста 3-8 година могу да погледају представу „Пут око света“ која почиње у 12 часова. А у недељу сви узраста 7-77 година, како су саопштили из позоришта, могу да погледају представу “Све за љубав

У оквиру ‘виртуелног путовања’ Мадленијанума можете пратити већ сутра балет Wolfgand Amadé , који је изведен у Бечкој опери 1998. године и неколико година са великим успехом одржао се на сцени у Бечу. За Оперу и театар “Мадленијанум“ урађена је нова верзија овог балета за коју су изнајмљени оригинални костими из Бечке опере.

Национални театар из Лондона омогућио је првокласне комаде потпуно бесплатно на свом Јутјуб каналу.

Можете погледати и неке од најпознатијих балетских и оперских класика као што су “Лабудово језеро”, “Крцко Орашчић”, “Борис Годунов“. Све то је поставио на свој канал на Јутјубу Бољшој театар . Театар ће онлајн приказивати своје представе из “златног фонда“ све до 11. маја. У суботу 18. априла, можете да погледате балет “Спартак“.

Књиге

Често се жалимо да не проводимо довољно времена са нашим најближима, а због динамике живота и бројних обавеза ретко се посветимо и доброј књизи. Вероватно сте до сада већ тражили које књиге да прочитате или пратили препоруке наших писаца , али због ситуације која је уведена и најдужег карантина до сада не можете да обновите своју библиотеку. Нудимо вам могућност да прочитате неке од нових књига у електронском облику, није потребно никакво пријављивање, нити остављање било каквих података, довољно је преузети жељену књигу и препустити се магији књиге.

Међу насловима је и књига актуелног наслова „Четврти светски рат/Другачији свет је могућ“ Дражена Шимлеше. А у опису пише “Добро дошли у своје двориште. Овај део књиге зове се Другачији свет је могућ. Премда би требало да се поставимо много одлучније. Другачији свет се већ догађа. Другачији свет је већ ту.“

Такође неки од наслова нам никада неће досадити, неке смо прочитали, зашто не бисмо поново. А можда ћемо неке од ових књига први пут прочитати. Било како било, имате времена и нема места изговорима да се неки од следећих наслова не прочита.

„Слика Доријана Греја“

Оскар Вајлд

“Људи данас знају цену свега и не знају вредност ничега”, порука је ове књиге. У овом делу писац се на мајсторски начин поиграва идејама о лепоти, испразности, врлини, покварености, пороку и моралу. Прича о Доријану подсећа нас да жртвовање свега због површних вредности може одвести само у мрачно место и поручује да праву лепоту не можемо да сакријемо од старења.

“Пут исправности“

књига Будиних изрека

“Човека не називамо мудрим зато што непрестано прича, али ако је смирен, љубазан и неустрашив, онда се заиста може назвати мудрим.”

Ова књига представља збирку Будиних изрека које нам дају инспирацију за свакодневни живот и савете како већину њих можемо мудро примењивати. Ово није религиозна књига и свака изрека која је у њој забележена настала је у различитим приликама као одговор на ситуације у којима су се нашли Буда и његови следбеници.

“О краткоћи живота“

Сенека

“Живот је дуг, ако знате како га искористити.”

Дела овог стоичког филозофа нуде моћне погледе у уметност живљења и важност разума и морала. Сенека испитује како људи улудо троше своје време на земљи, уместо да га учине значајним и испуњеним.

“Велика очекивања“

Чарлс Дикенс

“Патња је била јача од свих осталих учења и натерала ме да разумем какво је твоје срце било. Савијен сам и сломљен, али, надам се, у бољи облик.”

Велика очекивања је књига о одрастању. Говори о сирочету Пипу, који бележи свој живот од најранијих дана детињства, па све док не одрасте, трудећи се да на том путу остане џентлмен.

“Умеће ратовања“

Сун Цу

“Ако познајете непријатеља и знате себе, не морате се бојати последица стотину битака.”

Сукоб је неизбежан део живота, судећи према овом древном кинеском класику стратегије, али све што нам је потребно како бисмо се суочили са сукобом већ је присутно у нама. „Умеће ратовања“ је још вероватно најпрестижнија и најутицајнија књига стратегије на свету. Ова књига односи се на сукобе уопштено, на свим нивоима живота.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *