ИН4С

ИН4С портал

Обавезно ношење маски и марама примитиван маркетинг и репресија над грађанима

1 min read
Како то да маске нијесу биле неопходне у "пику" епидемије, Црна Гора је прва држава у региону која уводи обавезно ношење маски, да ли је држава обезбиједила довољну количину, и зашто се у званичној наредби од синоћ, након бурне реакције грађана помињу и мараме и разне тканине

Илустрација

Из Института за јавно здрављe сaопштено је да ће од данас, 4. маја сви бити обавезни да маском, марамом – памучном или неком другом, прекривају уста и нос када год су у јавном затвореном простору (продавнице, банке, поште, фризерски и козметички салони…).

Како расту знања о новом коронавирусу тако им се и цио свијет прилагођава. Када смо мислили да болест могу ширити само они са симптомима – препорука је била јасна: да носе маске. Сада када знамо да је удио оних који немају симптоме много већи те да је њихова улога у ширењу оболијевања огромна једини начин да смањимо даље „сијање“ вируса је да сви прекривамо уста и нос…“, пише на Твитер налогу ИЈЗ.

Како то да маске нијесу биле неопходне у „пику“ епидемије, Црна Гора је прва држава у региону која уводи обавезно ношење маски, да ли је држава обезбиједила довољну количину, и зашто се у званичној наредби од синоћ, након бурне реакције грађана помињу и мараме и разне тканине.

Ранија одлука др Бобана Мугоше, директора Института за јавно здравље, да је обавезно ношење маски од 27. априла у објектима који се отварају тек 4. маја, као и чудна одлука НКТ да су Подгорица, Тузи и Даниловград једна територијална цјелина су изазвале експлозију критика огорчене јавности, јер се радило о потпуно нелогичним и здравим разумом необјашњивим одлукама, казао је за ИН4С, аналитичар и колумниста Војин Грубач.

Послије масовне негативне реакције грађана, др Мугоша је промијенио рјешење, те донио одлуку да је обавезно носити тек од 4. маја маске, али да се могу користити и “мараме, памучне или неке друге”, сматра Грубач и додаје:

Дакако, остаје отворено питање-да ли је режим првим рјешењем желио присилом, указом о обавези, распродати дониране маске осиромашеном народу Црне Горе?

Војин Грубач

Наиме, по Грубачевим ријечима, јавност је тај потез протумачила као покушај екстразараде меркантилних несоја који су блиски режимским круговима, због чега је реакција народа била екстремно бурна.

Опет, јавност у раду НКТ примјећује протежирање меркантилних интереса одређених грађевинско-трговачких лобија, као и накарадне: идеолошке, политичке и антиправославне моменте уграђене у поједине одлуке, гдје се јасно види погани дух дуплих аршина, што је недопустиво„, нагласио је Грубач.

Иако је НКТ орган који нема уставно утемељење, ред би био да ти самозванци темељније објашњавају своје чудне одлуке и подробније одговарају на конкретна питања јавности.

Значи, неопходно је да НКТ пројави транспарентност, чак и у својој антиуставној дјелатности, али и много виши степен одговорности да се не би десио масовни излазак огорченог народа на улице, када им сва правила која су усвојили више неће вриједити, закључио је Грубач.

Црна Гора постала је прва земља у региону која уводи мјеру обавезног ношења маски у затвореним просторијама, уз препоруку да се то ради и на отвореном, констатовао је за наш портал, аналитичар и колумниста Игор Дамјановић. 

Ову контроверзну мјеру у свијету за сада примјењује свега неколико земаља и она је потпуно сурпотна од онога што је наш водећи епидемиолог др Сенад Бегић тврдио прије свега неколико недеља, да маске треба да носе само људи са симптомима кијавице и кашље.

Игор Дамјановић

Много је непознаница по овом питању, тврди Дамјановић, прво да ли је држава обезбиједила довољне количине маски да се подимире потребе грађана. Друго, да ли су обезбијеђене довољне количине маски потребног степена заштите. Треће, да ли ће НКТ напокон омогућити увид јавности како се располаже опремом купљеном донацијама грађана, привредних сибјеката и добијеном из хуманитарне помоћи других држава. Четврто, како ће се вршити дистрибуција маски и од стране којих државних органа.

Било би природно и пожељно да у актуелној ситуацији, ако већ уводимо мјеру мимо свијета, да заштитне маске буду дијељене бесплатно. Сваки покушај злоупотребе донијетих мјера, да се заради продајом маски и заштитне опреме по цијенама вишим него прије епидемије, односно евентуалне препродаје хуманитарне помоћи и из донације прибављене опреме де факто представља злочин против човјечности.

Стога, апелујем на надлежне да већ ако су донијели ове по много чему спорне мјере, да до 4. маја обезбиједе све услове за њихову примјену и да финансијски терет имплементација мјера никако смије да падне на терет грађана, поручио је Дамјановић.

Срећко Црногорац

„Како расту знања о новом коронавирусу тако им се и цио свијет прилагођава. Када смо мислили да болест могу ширити само они са симптомима – препорука је била јасна: да носе маске. Сада када знамо да је удио оних који немају симптоме много већи, те да је њихова улога у ширењу оболијевања огромна, једини начин да смањимо даље „сијање“ вируса је да сви прекривамо уста и нос“, поручили су из Института за јавно здравље.”

Ово је апсолутно СКАНДАЛОЗНА изјава, оцијенио је на свом ФБ профилу Срећко Црногорац, филозоф и политиколог, алумнус Универзитета у Оксфорду и изабрани члан Краљевског института у Лондону.

Свако ко је читао било шта релевантно о овој болести, знао је то још од јануара и та је чињеница морала бити једна од кључних у стварању било какве озбиљне стратегије. Небројено пута се о томе говорило.

Ово је по ријечима Црногорца, или лош изговор, дат из свима познатих разлога тржишног опортунизма, или најдиректније признање потпуне некомпетентности, коју је нека институција ове врсте икада упутила јавности, као и одсуства било какве релевантне стратегије, изузев примитивног ПР-а и репресије над становништвом. Брука, закључио је Црногорац.

Прочитајте ЈОШ:

ИЈЗ званично: Од 4. маја обавезно ношење маске или мараме у јавном затвореном простору

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

14 thoughts on “Обавезно ношење маски и марама примитиван маркетинг и репресија над грађанима

  1. CG je već odranije članica NATO, sad će pomalo da nalikuje na Kinu, a što se ženskog dijela populacije tiče i na Saudijsku Arabiju. Američko-kinesko-saudijska kombinacija i nije nešto loše, naprotiv, sve su ovo tri respektabilne države svijeta. A u vezi napomene izvjesnog g-na 100% Crnogorca da će raznorazni Kenani, Damiri itd. odrediti da se i fes obavezno nosi barem napolju, dotični – kao stoprocentni Crnogorac – bi trebao znati da su se fesovi nekada nosili i u Crnoj Gori, i to ne po naredbi nekih Kenana ili Kemala, već jednostavno kao dio narodne nošnje svih balkanskih naroda. I ne samo da su se nosili fesovi, nego su Crnogorci nekada nosili i čalme. Preporučujem dotičnom kao i svim zainteresovanim da pogledaju sliku Augusta Oroua „Njegoš sa pratnjom“ iz 1839. godine na kojoj se vide dvojica Crnogoraca sa bijelim čalmama, jedan od njih u neposrednoj Vladičinoj pratnji, drugi okrenut leđima, malo poizdalje. Pa i sam Njegoš je u svojim mlađim godinama nosio čalmu, ima to zapisano ali jbg, ja nemam ovdje namjeru da vas edukujem, čitajte malo više.

  2. Skandalozna je izjava Instituta javnog zdravlja, da su tek SADA saznali za nacin prenosenja virusa. Zar do juce to nijesu znali,a znalo se u cijelom svijetu? Ako je tako,znaci li to da su nam do juce davali pogresne savjete „da virus prenose samo zarazeni kijanjem, pa samo oni imaju obavezu nosenja maski“? Znaci li to da su u jeku „epidemije“ ( pitanje je da li je i bilo), gradjani koji nijesu nosili maske bili izlozeni opasnostima,jer nije propisano obavezno nosenje maski, a sada kada je epidemija prosla, pa NKT ublazava mjere, uvodi se OBAVEZA nosenja maski ili marama, pamucnih ili drugih? Postavlja se pitanje, ako se zna da cak ni sterilne hirurske maske ne stite potpuno od virusa, a da su djelotvorne samo sat,dva, a poslije nemaju dejstvo, kako ce nas tek stitit obicne „marame,pamucne ili druge“ uzete iz nekog kucnog ormara, nesterilne i mozda pune grinja? Sta znaci to „druge marame“, znaci li to da svak moze stavit na lice sto mu padne na pamet? Kako ce reagovat policija ako neko stavi pamucne gace? Ovo ne prilici ozbiljnoj drzavi i ozbiljnim strucnjacima, ovo vise lici na cirkus Monty Phyton-a. Ovim naredbama vlasti su samo omogucili duhovitim i ljudima da in se na hiljadu nacina podsmiju i da od ovoga naprave cirkus. A zasto nijesu naredili i nosenje rukavica, jer se zna da se virus moze prenjeti i rukama?

  3. Ne radi se o meri nego tajmingu. Da su stvarno brinuli propisali bi je pre mesec dana. Očito je da je broj novoobolelih nizak i sporadičan i da više ne postoje „vidljivi“ razlozi da se narod drži u strahu i pokori a da NKT nastavi da deluje ko kadija. Sada treba prodat višak i zaraditi a usput vizualizovati da je opasnost još tu, samo što ne skoči na nas, i nastaviti sa radom NKT kao da je vanredno stanje. Zabole ih za naše zdravlje, drže nas u strahu iz sebičnih predizbornih razloga.

    10
  4. Da nijesu propisali ovu mjeru, onda biste vjerovatno pisali kako je vlast neodgovorna i kako bez potrebe ugrozava zivote gradjana. Bitno je da ste opozicija svemu sto vlast uredi pa makar to bilo i u interesu gradjana. ?

    4
    10
  5. Маске никако не би смјели да носимо. Ако народ то прихвати покорили су нас до краја. Осим ДПС послушника који ће да праве Бокану пазар нека их нико не купује.

    18
  6. Ова багра.жидовских слугу Гејца и осталих сазтаниста убица,мисли да ће им све проћи,Припремају народ за покољ сатанистиччким вакцинама,разболијевају народ са усраним маскама,желе биједници зарадити на маске.ОВО ЈЕ МИЗЕРИЈА ОД СВИХ ТИХ ШАРЛАТАНА који ВВЈЕРУЈУ СЗО јер немају своје мишљење,став,лабараторију,да узму тај КОВИД ВИРУС,да га изолују,да дају неко своје мишљење. ОД ТОЛИКО БОЛЕСНИКА И ДА ГА ИСПИТУЈУ.ОВО ЈЕ банда која служи само за промоцију сопствених инереса.Нико не треба носити маске,па у закону нема те силе која ће вас осудити…..појединцима треба по 7 8 маски дневно ,да неће да их дају џабе???БАНДА!

    26
  7. Po naredjenje Melvudina,Kenana, Samira, Amira i Damira obavezno nosenje Fesa prilikom izlaska iz STANA, nosenje istog u stanu nije obavezno pod uslovom da vas niko od ukucana ne prijavi.
    Fesove mozete kupiti u Voliju, oni su po simbolicnoj cijeni jer su donacija Erdogana u znaku Vjekovnog Prijateljstva.

    58
  8. Маске, после сат времена постају извор заразе за оне који их носе. Због влажења од дисања постају легло бактерија. Чак и хируршке маске се могу само ограничено временски користити.

    38

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *