ИН4С

ИН4С портал

На данашњи дан рођени Салвадор Дали, Зоран Радмиловић и Воја Брајовић…

1 min read
ИН4С времеплов...
Djela Dalija

Салвадор Дали

Салвадор Фелипе Хасинто Дали рођен је 11. маја 1904. године у шпанском градићу Фигерасу. Ријеч је о једном од најзначајнијих свјетских умјетника 20. вијека. Овај шпански и каталонски сликар, који је важио за екстравагантног и ексцентричног умјетника, био је један од најистакнутијих надреалиста. „Свако јутро када се пробудим осјећам неописиво задовољство што сам Салвадор Дали и питам се какве ћу предивне ствари данас направити“, говорио је својевремено о себи. Његове најпознатије слике су „Упорност сјећања“, „Распеће“, „Сакрамент тајне вечере“, „Мадона из Порт Лигата“, „Слонови који се огледају у лабудовима“ и друге. Салвадор Дали је написао и неколико књига, од којих је, свакако, најпознатија „Тајни живот Салвадора Далија“. На његов живот највише је утицао Сигмунд Фројд, док је сарађивао са Волтом Дизнијем и Алфредом Хичкоком. Испробавао је неколико праваца у умјетности, мијењао је политичке ставове, важио је за икону тадашње популарне културе, увијек интересантан медијима.

Зоран Радмиловић

На данашњи дан, прије тачно 87 година, 11. маја 1933, у Зајечару, рођен је славни српски глумац, Зоран Радмиловић. Његов ђед је био њемачки архитекта Рихард Ланг, који је, након што се оженио Зорановом бабом Стевком, прешао у православље и узео име Радмило – отуда и презиме Радмиловић које је понио Зоранов отац, иначе судија Момчило. Остаће упамћен, превасходно, по сјајној представи Радован III, гдје је плијенио својим хумором и умијећем импровизације; али и по улози Билија Питона у славним „Маратонцима“.

Војислав Воја Брајовић

У Београду, 11. маја 1949. године, рођен је српски глумац Војислав Воја Брајовић. Од 1969. године је стални члан Југословенског драмског позоришта, гдје је одиграо преко 50 улога. Остаће упамћен по улози „Тихог“ у „Отписанима“, али и по улогама „Терминатора“ у серији „Бољи живот“, Вука Бранковића у филму „Бој на Косову“, и „Топија“ у филму „Буре барута“. Једно вријеме, у трајању од око годину дана, био је и министар културе у Влади Републике Србије (2007/2008).

Ђорђе Балашевић

Једанаести дан мјесеца маја остаће упамћен и по рођењу знаменитог римског цара Јустинијана I Великог (483); југословенског кантаутора Ђорђа Балашевића (1953); шпанског фудбалера Андреса Ињесте (1984). Такође, на данашњи дан је Констатинопољ постао престоница Римског царства (330); Израел је примљен у ОУН (1949); Индија је дочекала свог милијардитог становника – дјевојчицу (2000).

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *