ИН4С

ИН4С портал

Српска привреда стабилна: 90% фирми није отпуштало раднике, чак 60% планира додатна улагања

Други позитиван податак је да су унутрашње инвестиције наставиле да се реализују. Компаније улажу у опрему, грађевинске објекте и земљиште

Илустрација

Око 90 одсто српских компанија није смањило број запослених у првом кварталу ове године и не намјерава да то учини ни у наредном периоду. Чак половина фирми планира да инвестира у опрему, грађевинске објекте и земљиште, а од тога 60 одсто њих и да повећа улагања.

То показују резултати најновије анкете о прегледу пословних активности и очекивањима привредника, коју Привредна комора Србије спроводи квартално на репрезентативном узорку од 900 домаћих компанија. Ови подаци говоре да је привредна активност Републике Србије очувана у првом удару кризе, јављају Новости.

Запосленост је стабилна, имајући у виду да 88 одсто анкетираних није смањило број запослених у првом кварталу ове године, а да 90 процената њих не очекује да ће до тога доћи ни у наредном четворомесечју – каже за „Новости“ Бојан Станић из ПКС.

– У одређеним секторима је дошло и до повећања броја запослених, истакао је Станић.

Други позитиван податак је да су унутрашње инвестиције наставиле да се реализују. Компаније улажу у опрему, грађевинске објекте и земљиште.

– У поређењу са претходним кварталом, повећан или непромењен обим инвестиција остварило је 58 одсто анкетираних – објашњава Станић.

У наредном четворомесечју половина фирми планира улагања, а од тога 60 одсто њих намерава да повећа инвестиције, додаје он.

Када се посматрају појединачни сектори, прерађивачка индустрија је, како истиче, у значајном дијелу очувана, посебно прехрамбена. Према његовим ријечима, уколико се на глобалном нивоу криза не настави, очекује се да наша привреда, која је мала, не би требало да трпи оне последице које је имала 2008. године.

До пада промета и привредне активности дошло је због смањења тражње на домаћем и међународном тржишту и недостатка сировина, јер је поремећен глобални ланац снабдјевања – наглашава саговорник Новости.

– Најугроженији су туризам, угоститељство и саобраћај, примарно путнички. У овим секторима сматрају да ће опоравак бити веома спор. Релативно позитивна очекивања имају у прехрамбеној и хемијској индустрији, закључио је Бојан Станић за Новости.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Српска привреда стабилна: 90% фирми није отпуштало раднике, чак 60% планира додатна улагања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *