ИН4С

ИН4С портал

Савски трг уместо на Сретење готов на јесен

1 min read

Савски трг

Врви од мајстора откако су први радови почели прошлог лета, али уместо на Сретење 2020, што је била иницијална најава, комплетно реконструисан Савски трг ће, у најбољем случају, бити отворен тек око Крстовдана. Разлог за нови рок за Савски трг нису лоше временске прилике, неуцртане подземне инсталације или измена пројекта. Ако се може судити према последњим најавама надлежних, разлог за одлагање је допремање и постављање споменика Стефану Немањи који ће прилично надвисити здање старе Главне железничке станице, споменик културе од великог значаја и, све извесније, будући дом Музеја Николе Тесле, преноси Политика.

Проблем са реконструкцијом овог трга нису мајстори. Они све време раде пуном паром. Али, нејасно је шта заиста упорно помера датум за завршетак радова. Јер, постављање самог споменика, кад год да се то деси, не може бити разлог за одлагање завршетка околних саобраћајница (на потезу Немањина – Савска) и за окончање радова на остатку плочника.

Последња, јучерашња најава Горана Весића, заменика градоначелника, да ће комплетно уређен трг бити готов тек у другој половини септембра само је један у низу бројних рокова у згуснутом календару пробијених датума за Савски трг. Првобитни рок за откривање споменика на преуређеном Савском тргу био је прва половина 2019. када се славило 800 година од аутокефалности Српске православне цркве. У рано лето 2019. почеле су тек припреме за преуређење трга, а градски оци су тврдили да ће све бити готово до Дана државности ове године. Радови се нису били поштено ни захуктали, кад је рок, без додатних појашњења, крајем минулог октобра померен за крај маја ове године.

Тај циљни датум је најдуже био на снази, да би почетком 2020. кренула серија померања рокова која и даље траје. У фебруару је почетак лета био виђен као циљни датум, а у марту Видовдан. Од половине априла до данас као на ролеркостеру сменила су се три рока – крај јула, август и сада друга половина септембра. Све време последњих месеци надлежни су као већи проблем истицали допремање споменика Стефану Немањи које је померено због затварања граница и вируса короне, али и „комплексност самих радова”. Ово друго као аргумент треба узети с резервом јер та сложеност је свакако морала буде позната и када су радови кретали. Посебно чуди што се циљни рок најучесталије померао у тренутку када је на градилишту све ишло наруку грађевинарима – блага зима и прилично топло пролеће и укидање саобраћаја због ванредног стања. На све то, челници града су ово градилиште готово свакодневно у претходна два-три месеца наводили као огледни пример како треба да изгледа једна реконструкција. И многи грађани који свакодневно пролазе овим делом града сагласни су да је Савски трг једно од најбоље организованих престоничких инфраструктурних градилишта, што додатно отвара питање: шта сем допремања споменика успорава радове на овом месту, ако радници све време мајсторишу како треба?

Преуређени Савски трг са саобраћајницама по ободу и централним делом само за пешаке биће свакако освежење у овом делу града. Али на путу до тога, већ сада је јасно, више обећања надлежних на ову тему пало је у воду − пробијени су бројни рокови, а осим тога у току реконструкције саобраћај је доста трпео иако су најаве биле да ће саобраћајне измене бити минималне.

До даљег, док цео трг не буде готов, возачи могу да користе недавно отворене саобраћајнице на потезу Немањина – Карађорђева.

Како се споменик шетао

Споменик ће бити висине 23 метра
Савски трг је трећа локација на коју се од децембра 2015. шетала будућа скулптура оснивача српске средњовековне државе. Она је најпре, на предлог тадашњег премијера Александра Вучића, требало да буде у парку Мањеж, потом је у априлу 2017. померена стотинак метара ниже на угао Немањине и Кнеза Милоша – испред здања А комплекса архитекте Николе Добровића оштећеног у НАТО агресији. Тада је одлучено да се распише међународни конкурс и одређен је, за наше прилике, изузетно вредан наградни фонд. Пет месеци касније на седници Скупштине града одборници су померили споменик неколико метара ниже на Савски трг.

У образложењу такве одлуке наведено је: … „имајући у виду чињеницу да је реч о Стефану Немањи – творцу државе који заслужује и треба да заузме репрезентативно-централно споменичко место у граду. У том смислу, Савски трг код Железничке станице је репрезентативнија локација за подизање споменика, поготово ако се узме у обзир чињеница да је зграда садашње Железничке станице предвиђена за Музеј средњовековне Србије”…

У последње две године мало ко више помиње да ће седиште Музеја средњовековне Србије бити у здању бивше Главне железничке станице која је од 1. јула 2018. затворена за саобраћај.

У тај објекат најпре ће се уселити Музеј Николе Тесле из Крунске улице. Званичне одлуке владе о томе још нема, али на основу изјава појединих државних званичника то је, рекло би се, већ готова ствар.

Политика

Прочитајте ЈОШ:

Улазак у Србију од данас без негативног теста на Ковид-19

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Савски трг уместо на Сретење готов на јесен

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *