ИН4С

ИН4С портал

Коронавирус у Италији био још у децембру прошле године и то у отпадним водама, два мјесеца прије првог случаја…

1 min read
Истраживање италијанског Националног института здравља показало је да је нови коронавирус био у отпадним водама у северним градовима Милану и Торину још у у децембру прошле године

Илустрација

Истраживање италијанског Националног института здравља показало је да је нови коронавирус био у отпадним водама у северним градовима Милану и Торину још у у децембру прошле године, најмање два месеца пре него што је потврђен први случај заразе.

У оквиру истраживања, чији су резултати објављени јуче, анализирано је 40 узорака воде прикупљених у оквиру редовних прегледа уређаја за пречишћавање отпадних вода у северној Италији, од октобра 2019. до фебруара 2020.

Показало се да је вирус који узрокује болест ЦОВИД-19 био присутан у узорцима из Милана и Торина од 18. децембра, док су ранији узорци били негативни.

“Ово истраживање може да допринесе разумевању почетка циркулације вируса у Италији “, наводи се у саопштењу института.

Истраживачи су предложили коришћење система за надгледање присуства новог коронавируса у водним системима, у настојању да помогну идентификовању могућих нових епидемија.

Пилот пројекат праћења биће покренут следећег месеца у туристичким местима, у оквиру припреме за шире праћење уочи могућег новог пораста заразе на јесен, саопштио је Институт.

Коронавирус се појавио у северном дијелу Италије још у децембру прошле године, два месеца пре него што је потврђен први случај заразе, објавио је италијански Институт за отпадне воде (ИСС) који је то и открио.

(Бета)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *