ИН4С

ИН4С портал

Распродаја земље у Буљарици – разлог хистерије ДПС-а и полицијског пуча у Будви

1 min read
У свјетлу свакодневних догађаја са Српском православном црквом и недавних догађаја са општином Будва (ко не зна, ДПС хоће пошто-пото да смијени власт тако што су "купили" одборника опозиције да гласа за смјену предсједника Општине и предсједника СО), ред је да напишемо понешто на тему

У свјетлу свакодневних догађаја са Српском православном црквом и недавних дешавања са општином Будва (купујући одборника опозиције да гласа за смјену предсједника Општине и предсједника СО, ДПС покушава да преузме управљање), поставља се логично питање – шта је разлог да ДПС по сваку цијену и уз кршење свих норми жели да се дочепа власти два мјесеца прије редовних избора? Какве везе би то имало са црквом уопште?

 

Наиме, за вријеме мандата ДПС-а (у току вишедеценијске пљачке Будве), у договору између Душка Кнежевића и Мила Ђукановића, уговорено је да Општина и Јадрански сајам АД, Душка Кнежевића отворе нову компанију (Еxпо Будва), у коју ће унијети земљу као улог.

Као и обично, мислили су „добро“ Црној Гори. Идеја је била да се узгради један конгресни центар који ће радити на промоцији туризма, итд.

Ништа од тога није реализовано, али компанија Еxпо Будва је наставила да постоји. У међувремену, Кнежевићев Еxпо Инвест сумњивим препродајама власништво над земљиштем пребацује кроз своје фирме.

Заједничка фирма ЕXПО Будва на волшебан начин даје сагласност фирми Миа Инвестментс прошле године да може да гради велике зграде које апсолутно не припадају плану за изградњу конгресног центра. Важно је напоменути да је ту сагласност фирма дала без званичне сагласности Општине, јер у позицији моћи није више коалиција око ДПС која је и аминовала тај посао.

Садашња власт у Будви не дозвољава градњу тог комплекса турским инвеститорима, одбили су их новембра 2019. По неким непровјереним информацијама долази се до податка да иза тих фирми стоји актуелни потпредсједник Скупштине Црне Горе Бранимир Гвозденовић.

Кривичне пријаве против ДПС-а је нова власт у Будви 2016. године послала у Специјално државно тужилаштво, али СДТ Миливоје Катнић није имао времена тим да се бави због трагања за потопљеним оружјем у лажној афери „Државни удар“.

У прилогу се налази извјештај Савјета за приватизацију о продаји државне земље у Буљарици путем тендера на који се јавила само једна фирма, регистрована на Кајманским острвима. Савјет за приватизацију је одредио цијену по м2 у износу од 22 евра за куповину земље (приобаље, да нагласимо) те цијену закупа у потезу Морског добра од 2 евра.

(Дио Морског добра обухвата појас при мору у дубини између 100 и 200 м. „Пјена од мора за 2 евра“. – прим. ред.)

Услед згражавања јавности, Савјет је одбацио понуду јер је инвеститор тражио „промјену мастер плана“.

Иначе ријеч је о приличном броју неповезаних парцела.

Да би овакви тендери били расписани, Влада је морала да добије сагласност Општина које су испред Владе одређене за управљање тим земљиштем. Општина Будва није дала сагласност за ту „валоризацију“ од прије годину дана. Упркос чињеници да је закон измјењен прије 3 године управо да би се Општинама смањила моћ а Министарство за развој могло да одређује шта је капитална инвестиција те заобиђе одлуке општина ако се побуне, потпис Предсједника Општине је ипак неопходан.

Опозициона Будва није пристала да се по куповној цијени од 22 евра, те закупној цијени обале од 2 евра раскрчми један од последњих недевастираних драгуља црногорске обале, некој непознатој оф шор фирми са Кајманских острва.

Гдје у ту игру улази црква питате се.

Па ево само дјелића имовине Цркве тј. имовине манастира Градиште, за којег ни Црногорци можда нису чули, упркос томе што је изграђен 1116. године. Помиње се у Повељи Краља Милутина из 1306.

Дуго је био метох манастира Дечани а у њему је написан први Српски буквар који је 1597. године штампан у Венецији. Доста историје, пођите тамо ако вас занима, говоримо о Буљарици. Манастир Градиште је власник неколико парцела, које се налазе у приобаљу Буљарице, а које су одређени кругови долазили да купе непосредно прије тендера о „валоризацији“.

Пројекат је сам по себи представљао бетонизацију Буљарице па су се сви мјештани побунили. Мјештане и удружења за заштиту је подржала и Митрополија па је том приликом митрополит Амфилохије рекао да земљу продавати неће, већ да би је дали само за добробит грађана, самим тим се ставивши на страну „Декларације о Буљарици“.

Ако дође до примјене новог закона, Манастир Градиште и сва његова имовина (50ха на Буљарици) прелази у државне руке. У руке државе која хоће за 22 еура да прода обалу, најљепшу на свијету, кајманским инвеститорима непознатог поријекла, чија представница у Црној Гори бивша упосленица Министарства за одрживи развој и туризам, који је и дао предлог о „валоризацији“.

Ово је укратко пресјек зашто ДПС хистерично жели да смијени власт у Будви купујући одборнике, те један од разлога зашто им је „неопходан“ „Закон о слободи вјероисповјести“.

Прочитајте ЈОШ:

Ројтерс – ЕКСКЛУЗИВНО: Траг новца у истрази убиства новинарке Дафне води до Црне Горе

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

26 thoughts on “Распродаја земље у Буљарици – разлог хистерије ДПС-а и полицијског пуча у Будви

  1. Nije samo zemlja u pitanju,već i 24 miliona eura opštine Budva,koji su blokirani,pa im trebaju kako bi oni mogli raspolagati sa tim novcem ,a pogotovo što se uskoro održavaju izbori,a novca uvijek treba za izbore,kako bi mogli svoje biračko i ostalo stanovništvo stimulisati raznim donacijama….

    23
  2. ЗНАЛИ СТЕ…УПОЗОРАВАЛИ СМО ВАС…ДА ПРИЛИКОМ „ПРЕГОВАРАЊА“ ИМАТЕ ПОСЛА СА МАФИЈОМ, КРИМИНАЛЦИМА, ОРТОДОКСНИМ ЛОПОВИМА КОЈИ НЕ ЗАЗИРУ НА ЗА ШТА!!!
    И ДОК СТЕ НАВОДНО ПРЕГОВАРАЛИ ОНИ СУ ,ИЗА ЛЕЂА – ПОДМУКЛО, КАКО ЈЕДИНО ЗНАЈУ,
    ЗАВРШАВАЛИ ТЕХНИЧКЕ СТВАРИ ДА ЛЕГАЛИЗУЈУ ОТИМАЧИНУ!!???
    „ПРЕГОВАРАТИ“ СА ТАКВОМ КЛИКОМ ЗАИСТА НЕМА СМИСЛА!!!!!

    30
  3. Порука за Ђуку лопова: усро си и себе и покољења!!! :о)
    О прецима све најбоље!!!

    18
    1
  4. Дајте имена и презимена тих Турака! Слике њихове!
    Онда можемо да радимо бизнис, “на равне части”!!!

    18
  5. Mutne radnje u Montenegru su svakodnevne !.
    Nije cudo sto NKT zatvara granice prema Srbiji !.
    Nema turista – opstine i narod nemaju zaradu – moraju prodavati bud za sta – nemaju vise vlasnistva – nemaju perspektivu – pravac beli svet – Montenegro privatna Milova prazna drzava – legalno otkupljena bez problematicnog naroda !!!.
    e viva Montenegro !.
    e viva Djukanovic !.
    e viva NKT !.
    e viva prva i druga familija a mozda i treca i cetvrta !.

    31
    1
  6. Tesko je naci u modernom i civilizovanom svijetu primjer ovakvih stetocinja ako ovo zlo ne smijenimo nece ostati ni kamen na kamenu!

    32
  7. A đe bi ovo pročitali da nema in4s-niđe.
    Ajde sad Di-kej,vadi tu torbu ako još uvijek nijeste u talu.
    Ili zaćuti ka si.

    71
    1
  8. Ljudi ne dajte Buljaricu! To je jedino sto je ostalo od nekada najljepse obale na Mediteranu. Pogledajte plaze koje nestaju. Uporedite fotografije prije 50 godina i sada. Sutomorske plaze pola nema. isto je sa petrovackom plazom, Mogrenom, itd. prije neki dan vidio sam visinski snimak Milocerske plaze, koja isto nestaje. Sve zato sto je divljackom gradnjom prekinuto prirodno obnavljanje plaza. Kao neko ko nije bio u CG dugo vremena mogu vam najbolje reci koliko je to vidljivo. Vi koji ste stalno tamo ste se navikli. Prosao sam kroz Budvu prije 3 godine i rekao nikad vise. Jos nigdje nijesam vidio taj stepen devastacije prostora, nekada izuzetne vrijednosti, sada potpuno unistenog. Kad sam vidio na sta lici Zavala zaprepastio sam se! Ako Boga znate, odglasajte taj stetocinski DPS, nije mnogo vremena ostalo, spasavajte sto se spasiti moze!

    90
    1
  9. Мило и дружина, након што су продали душе Врагу, идентитет папи и усташама, суверенитет НАТОу, сада би и све друго што се може продали. И што није њихово… Сила Бога не моли… али узалуд им да чине зло. Док могу Бог им даје прилику да се покажу као нељуди да би завршили гдје им је мјесто на сметлишту историје. Примјер Јуда, Ирода и свих насилника и отпадника…

    74
    1
  10. Jasno…nismo znali bas sve cinjenice ali smo znali da im se zuri da sto prije opljackaju…sotone
    NE DAMO SVETINJE!

    88
    2
  11. Грамзиве животиње су солитерима уништиле некада прелепу обалу, а сад хоће да докрајче бетонирање. Треба утерати булдожер у све што је изграђено у последњих 30 година јер ће већ у овом веку нестати све плаже због нарушене равнотеже.

    111
    1
    1. Браво за коментар,само бих као старосједилац хтио да додам да су,нажалост,поред силника и тајкуна криви и моји суграђани који су се полакомили на паре и стихијски продавали своју имовину.Напомињем да ја нисам ни педаљ земље продао,јер ми је милије да живим од мјесечне плате ,па кад кући дођем одмарам у хладовини маслина,смокви и мандарина,него да живим у бетону,а да „лежим на паре“.

      82
      1
      1. Bravo I srecno uzivaj na svojoj zemlji. Ovi sto su prodali, ostali su I bez djedovine I bez para. A I neka su. Bojim se da su te pare mnogima donijele zlo u kucu. Tako se prica….

        11
    1. Јао багро лоповска!!! Па јесу ли ово малограђани слијепи код очију, виде ли како их власт вуче за уши!

      95
      1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *