ИН4С

ИН4С портал

ЈАВНИ ПОЗИВ Митрополита Амфилохија: У литијама да се придржавамо здравствених мјера, тужилаштво и полиција да не крше људска права свештенства и вјерника

Митрополит Амфилохије, упутио је данас јавни позив, свим вјерницима, и грађанима, својој духовној дјеци.

Митрополит Амфилохије

Митрополит Амфилохије, упутио је данас јавни позив, свим вјерницима, и грађанима, својој духовној дјеци.

Митрополитов јавни позив преносимо у цјелини:

Драга дјецо духовна!

С Божијим благословом, молитвама Светог Саве, Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског, на празник свих Светих, 14. јуна ове године, након проглашења престанка епидемије, обновили смо свенародне литије са молитвама за здравље, спасење и напредак Црне Горе и свега свијета, на исцјељење од коронавируса, али и од још дуготрајнијег и опаснијег  вируса богомржње и братомржње, уз то и са захтјевом да се, уклањањем спорних антицрквених одредби Закона о слободи вјероисповијести, из правног поретка Црне Горе спријече насиље и неправда према Цркви и свенародним Светињама, као и елементарним вјерским правима.

Позивамо вјернике и остале учеснике молитвених литија да се и у литијама и у свакодневном животу придржавају здравствених мјера које се односе на личну хигијену и здравствену заштиту, о чему је јавност довољно упозната преко Института за јавно здравље и медија. Јер, дужност нам је да, чувајући себе, чувамо и све око себе. Јер, брат, а сваки човјек нам је брат, највећа је светиња на земљи.

Крај ћивота Светог Петра Цетињског, истинског државотворца и миротворца, упућујемо и позив Државном тужилаштву и Управи полиције, као и другим надлежним органима, да се прије и послије литија понашају законито и да не доносе, као прошле недјеље и раније, незаконите акте против свештенства, монаштва и вјерног народа због учешћа на литијама. Они су дужни да заштите, а не да крше Уставом загарантована људска права и слободе.

Молимо се Светој Тројици да нас исцијели и заштити од свих вируса, а посебно од вируса неправде, богомржње и братомржње.

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

21 thoughts on “ЈАВНИ ПОЗИВ Митрополита Амфилохија: У литијама да се придржавамо здравствених мјера, тужилаштво и полиција да не крше људска права свештенства и вјерника

  1. (у таласима је, изгледа)

    Опет струка, 

    Једанпут ми је директор рекао, отприлике — «пусти струку—ово се мора».

    Стварно је морао — он (директор, тад мој), тад. 

    #
     

    “И не саображавајте се овом вијеку,
    него се преображавајте обнављањем ума свога
    да искуством познате шта је добро и угодно
    и савршена воља Божија.”
    Св. Павле, Посланица Римљанима 12, 2  

    „34. Не брините се, дакле, за сутра: јер сутра бринуће се за се. Доста је
    сваком дану зла свога.“
    „7. Кад бисте пак знали шта је то: Милост хоћу а не жртвоприношење, не
    бисте осуђивали невине.“
    „21. Рекоше му: Ћесарев. Тада им рече: Подајте, дакле, ћесарево ћесару, и
    Божије Богу.“
    (Св. Јеванђеље по Матеју 6:34,12:7,22:21)    

    #
     

    #
     

    (од ономад)

    …“Треба поставити само једно питање – где је Господар?“…  

    (Свештеник Тимотеј Сељски 1994., Црква фарисеја)

    “И не саображавајте се овом вијеку,
    него се преображавајте обнављањем ума свога
    да искуством познате шта је добро и угодно
    и савршена воља Божија.”
    Св. Павле, Посланица Римљанима 12, 2  

    На данашњи дан упокојио се владика Николај Велимировић. Са пуних седамдесет и пет.

    Душко Радовић је умро у шездесет и другој. И по данашњим стандардима довољно млад да може међу народ.

    +“Добра је свака мука која нас повезује и лоше је свако добро које нас раздваја“, зборио је Душко Радовић  

     +Последња емисија „Београде, добро јутро“, 1983.
    Оно што се зна је да је током 1983. дошло до укидања емисије. У низу извора који су доступни, нигде се не помиње датум нити било која приближна временска одредница.

    Сматра се да је прави повод за укидање емисије (инициран из Председниства СР Србије тј. лично од стране Николе Љубичића) био дан раније.

    Тада је Душко читао ово: “Кад више не буде ни вас, ни ваше славе и привилегија, ваша деца ће продавати Дедиње деци фудбалера, певача, трговаца и накупаца. После краће паузе, Дедиње ће поново постати оно што је некад било.”

    Како забрана није била стигла одмах, Душко Радовић је своју емисију урадио и наредног јутра. Тада је настао овај снимак који је постављен. Након њега све је било само историја и сећање. Овде треба напоменути да су и пре забране у више наврата емисија и Душко били на тапету разних (како су се тада звале) “друштвено-политичких организација”.

    Из неких извора се може још и сазнати да је крајем 1983. одржан састанак на коме су се нашли одговорни људи из Студија Б, сам Душко Радовић и Иван Стамболић који је понудио да Душко може поново да започне своју емисију. Ту понуду, Душко је одбио на себи својствен начин “Ја јесам мали човек са радија, али нисам онај који се пали и гаси на дугме.”

    https://www.youtube.com/watch?v=kifFRsdAqEE

    Ево један текст анализе стања човека, људи. Створења Божијих.

    Најактуелнији, малопре,

    https://www.rt.com/news/483379-religions-response-coronavirus-faith/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome

    Значи, Haustor,

    #

    Vaya con dios – Don’t cry for Louie LIVE
    https://www.youtube.com/watch?v=EM5_vyLHWBs 

  2. Djede nas, tvoja rijec je za nas zapovjest! BOG VAS BLAGOSLOVIO! NE DAMO SVETINJE, VIDIMO SE SJUTRA SVII U 19h! Amin..

    29
    1
  3. Visokopreosvesteni Mitropolitu Amfilohije….
    Oce Nas Duhovni…. Voditelju Vjere Nase….
    Volimo Te i Postujemo….
    Imamo Neograniceno Povjerenje u Tebe….
    Vodi Narod Nas TVOJOM MUDROSCU….
    Ka Spasenju, Pobjedi i Slobodi….
    NE DAMO SVETINJE….
    SVETINI ZIVE U NAMA I MI SA NJIMA….
    TO JE NASE ZADNJE UPORISTE ZA ZIVOT….

    41
    1
  4. ova otd u rozajama i njenog supruga i djevera odmah procesuirati . cudo jedno da se ovaj zaobljeni debelih obraza jefto ne oglasava a jos manje cetvrtan cetvrtaste glave simovic i onaj siljokuran mugosa koji neznaju dje ce sparama i ona sa 4 kuce , 4 stana tri mercedesa i jos njednim autom koja poziva narod da spijaju komsije i svoje prijatelje cuska jedna dobice onu rabotu nema vise neustavnog nktea to su partislki vojnici zato narode svi na litije kakva korona to su dps dobrovoljci i foliranti koji ce dobiti pare za to . sto je radila prekogranicna policija kako su ih pustili a kako su se vratili bez karantina narode masovno oni se boje litija tj svojega naroda i ne pokusavajte fukare vise da hapsite svestenike jer cemo vas slomiti.

    23
    1
  5. Kakav lijep govor u odnosu na 90 te kada je kleo Dukljane. Šteta što ima 83 godine. Da je mladi bio bi on pravi Crnogorski vladika. Ovako moraćemo naći nekog mladjeg. Viva vero Montenegro.

    5
    62
    1. Neka direktor miraš raspiše konkurs,al obavezan uslov,potvrda o pripadnosti dps.
      Ubijedjena sam da će se javiti gospoja osušena lešina i ona sa očerupanom kokoškom na glavi.Pa birajte!??????

      DO HRISTOVE POBJEDE!
      ??⭕

      24
      2
    2. Bodine nesreco, sto cete trazit novoga vladiku kad ga vec imate. Jes da je rascinjen, ali vama milogorcima to ne smeta, ionako ste svi ateisti. Ima i vladicanske odore i kamilavku i pastirski stap, jes da ih je nabavio na crno u Bugarskoj od sanera, no sto bi vam to smetalo
      Ne zbunjujte vise svoje vjernike, da treba formirat crnogorsku crkvu i izabrat novoga vladiku, kad ih vec imate, pa sada ti vasi „vjernici“ ne znaju u koju se crkvu mole i ko ih krsti, vjencava i saranjuje

      14
      1
  6. БРАЋО И СЕСТРЕ СРБИ ЦРНОГОРСКИ!
    ВЈЕРУЈТЕ У БОГА И СЛУШАЈТЕ ВЛАДИКУ!
    …ОБРАТИТЕ СЕ БОГУ СВИМ БИЋЕМ СВОЈИМ,
    САЈЕДИНИТЕ СЕ БОГОМ.
    МИ НА ЗЕМЉИ ЖИВИМО ОНАКО КАКО
    ВЈЕРУЈЕМО „ПО ВЈЕРИ ВАШОЈ БИЋЕ ВАМ“
    У БОГА ЈЕ ИСТИНА И СПАСЕЊЕ ДУШАМА
    НАШИМ!
    „ИС ПОЛА ЕТИ ДЕСПОТА“

    55
    1
  7. Pozivanje naroda na litije u uslovima kada raste broj zaraženih je samo po sebi nerazumno. To pokazuje koliko je crkva lišena svake društvene odgovornosti i da joj je do narodnog zdravlja stalo koliko i do lanjskog snijega zbog njenih egoističnih interesa.. Ovim pozivom Amflihije neće izbjeći odgovornost ukoliko dodje do masovnog kršenja propisanih mjera. Organizator je dužan da obezbjedi da do toga ne dodje.

    10
    175
    1. Pa zar niste corona free drzava. Koliko vidim korona se javila u drzavnim institucijama, što neuspešno pokušavate da sakrijete. Pa šta su ti vaši nazovi političari (usraški poltroni) radili i gde su se zarazili?

      127
      2
      1. Свако ко је у ДПС-у, свако ко с њима сарађује, свако ко их гласа је дубоко непоштен човјек.
        Посебно су биједни њихови посланици из скупштине.
        Оно народа, што је још честито у Црној Гори учествује на Литијама. Зато су се и острвили лешинари на Литије, јер их прогони чињеница да има достојанствених душа

        60
        2
    2. Најприје, Црква Божија није од овога свијета и ту нема „политички коректног ријечника“ и дебилних НВО израза попут „друштвена одговорност“ која се тумачи по вољи и потреби локалних мафијашких власти.
      Друго, оцвали припадник последње комуно-банде на свијету, црвене од братоубилаштва и свештеничке крви, некажњених на овоме свијету злочинаца и протува, нема право никоме да држи ријеч, чак ни као паризерски бот Мила Мајбаха Кокаинског.

      63
      1
    3. Ђе си јадна нема те данима, е-вива… мислиш црногорски по вас дан а ручак изгорје на шпорету…

      30
      1
      1. Kad je nepravda u pitanju nema ogranicenja ,zabrane pogledajtee kolijevku demokratije UK protesti protiv rasizma zabrana okupljanja zbog covida je nebitna.

        24
        1
    4. Zaražene je uvela CG granična policija tj. država i niko za to nije snosio odgovost, a biće da ti je i za to mitropolit Amfilohije kriv. Samo teze zamjenjuj, drugo ništa i ne znate

      14
    5. не види се само по себи колико мало вјере имаш,оканисе идола,вјеруј у Бога и не бој се.

      8
      1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *