ИН4С

ИН4С портал

Врховни суд још није одлучио о захтјеву Радовићеве: Адвокати тражили ревизију пресуде

1 min read
Врховни суд још није одлучио да ли ће прихватити или одбацити ревизију коју је тражио адвокатски тим бивше вицегувенерке Централне банке (ЦБЦГ) Ирене Радовић на пресуду Вишег суда којом је укинута пресуда Основног суда, а који је утврдио да је Скупштина незаконито смијенила Радовићеву на предлог гувернера ЦБЦГ Радоја Жугића у јулу 2018. године.
Radović

Ирена Радовић

Врховни суд још није одлучио да ли ће прихватити или одбацити ревизију коју је тражио адвокатски тим бивше вицегувенерке Централне банке (ЦБЦГ) Ирене Радовић на пресуду Вишег суда којом је укинута пресуда Основног суда, а који је утврдио да је Скупштина незаконито смијенила Радовићеву на предлог гувернера ЦБЦГ Радоја Жугића у јулу 2018. године.

Ревизија је у тај суд стигла прије три мјесеца, а њом се тражи укидање пресуде и враћање на поновно одлучивање.

“Изјављена ревизија на одлуку Вишег суда од 29. новембра прошле године, у правној ствари тужиље Ирене Радовић против тужене државе Црне Горе – Скупштине Црне Горе, примљена је у Врховни суд 17. марта ове године. Предмет је у раду, а одлука Врховног суда биће донијета благовремено и у разумном року”, речено је званично “Вијестима” из Врховног суда, којим руководи Весна Меденица.

Не постоји законски рок у коме Врховни суд треба да донесе одлуку о некој ревизији.

Према подацима из извјештаја о раду Врховног суда за 2018. годину, просјек одлучивања по предметима који се односе на ревизије је 96 дана.

Виши суд је пресуду донио 29. новембра прошле године. Заштитник имовинско-правних интереса државе у име Скупштине Црне Горе тражио је од Вишег суда да укине пресуду Основног суда који је у поновљеном поступку 27. септембра 20л9. пресудио у корист Радовићеве.

Виши суд је, након жалбе Скупштине на првостепену пресуду Основног суда из фебруара 2019. године, прво у мају прошле године потврдио пресуду да је Радовићева незаконито смијењена, а онда је у јулу прошле донио нову којом је оборио првостепену и вратио предмет Основном суду на поновно одлучивање.

Тако је Виши суд одлучио након што је предсједница Врховног суда Весна Меденица донијела правни став по коме је препоручила судовима да не преиспитују одлуке Скупштине о смјенама јавних функционера.

Адвокати Радовићеве су у ревизији, између осталог, навели да је Виши суд одбацио пресуду Основног суда сматрајући да је Радовићева члан Савјета ЦБЦГ којег бира парламент и да је погрешна пресуда Основног суда да је ријеч о спору из радно-правних односа.

Указују да се Управни суд изјаснио 2018. године да је ријеч о радно-правном спору и да је то исте године потврдио Врховни суд.

“У конкретном случају није само првостепени суд спорни однос третирао као спор из радног-правног односа, већ је то био и став Врховног суда”, пише у ревизији.

Адвокати додају да у црногорском правном систему ниједном законском одредбом није прописано да вицегувемер ЦБЦГ, у случају разрјешења, не може покренути поступак пред судом ради испитивања законитости одлуке о разрјешењу.

Основно и Више државно тужилаштво одбацили су кривичну пријаву гувернера ЦБЦГ Радоја Жугића, којом је тврдио да је Радовићева дала службене тајне суду, што је био један од кључних разлога у предлогу за разрјешење, а то је констатовано у пресуди Основног суда.

Чека се одлука о (не)изузећу судије

У Основном суду се води други поступак по тужби Радовићеве против ЦБЦГ и Жугића, оптужујући за мобинг, који су они негирали.

На рочишту средином маја, адвокат Радовићеве Бојан Вуковић тражио је изузеће судије Младена Грдинића из поступања у овој парници.

Предсједница Основног суда Жељка Јововић одлучује о том захтјеву.

Грдинић је одбио да прихвати разлоге адвоката бивше вицегувернерке да се обави ново економско-финансијско вјештачење и именовање новог вјештака.

Вуковић је осумњичио и судију за пристрасност и оцијенио да је “процесним рјешењима обесмишљена сврха и суштина финансијског вјештачења у парници која има за предмет утврђење мобинга и дискриминацију”.

(Вијести)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *