ИН4С

ИН4С портал

Још један доказ о изборним механизмима ДПС у Котору: Глас, па посао

1 min read
Већ годинама опозиција упозорава да ДПС са политичким савезницима пописује службенике у државној управи, контролише њихов излазак на биралишта, а опозиционо настројенима чак узима и документа док не прођу избори.

Апрцовић

Иако је Европска комисија у више наврата истицала потребу деполитизације јавне управе, документа до којих су дошле “Вијести”, а које је у предизборној кампањи за изборе 2006. и 2016. у Котору користила Демократска партија социјалиста (ДПС), показују да та странка изборном подршком условљава продужење радних уговора локалним службеницима.

Већ годинама опозиција упозорава да ДПС са политичким савезницима пописује службенике у државној управи, контролише њихов излазак на биралишта, а опозиционо настројенима чак узима и документа док не прођу избори.

До сада међутим за то није постојала јавна потврда.

“Вијести” су дошле до спискова који потврђују да ДПС води евиденцију службеника запослених на одређено вријеме у локалним управама, у овом случају у Котору, како би обезбиједио гласове – искориштавајући њихов недефинисани радни статус и могућност останка без посла.

На списку службеника-намјештеника на одређено вријеме на нивоу Општине Котор из 2016. и 2006. су и приправници и службеници по уговору.

Колико ДПС има гласача у Општини, фото: Вијести

Документа је сачинио тадашњи Секретаријат за општу управу Општине Котор, а користио их је ДПС.

На њему је пред локалне изборе у Котору 2006. евидентирано 23 службеника. Са “плус” су означени они који подржавају ДПС, а са “минус“ они који нијесу њихови гласачи. Поред њихових имена су подаци о радном мјесту, престанку радног односа и завршеној школи.

Такође, ДПС посједује и списак функционера, руководилаца, службеника и намјештеника на неодређено вријеме у Општини Котор 2016, као и списак радника запослених на дан 31. 12. 2015. у Дирекцији за уређење и изградњу Котора.

Осим ознака “плус” и “минус“, поред њихових имена назначено је и којој партији припадају, ако нијесу за ДПС – на примјер и Хрватској грађанској иницијативи.

спискови, фото: Вијести

Поред неких имена пише и да са њима треба да разговорају поједини функционери ДПС-а, па се помиње име Марије Ћатовић (посланица ДПС-а, некадашња предсједница Општине Котор) и Иво Магуд (тадашњи директор дирекције, садашњи секретар за финансије.

Наводи се да од укупног броја запослених у Општини Котор ДПС има 107 гласача, док 69 нијесу њихове присталице.

Исто је и са документом из 2006. На списку службеника запослених на одређено вријеме у Секретаријату за општу управу Општине Котор из 2006. је 18 службеника запослених на одређено вријеме, као и три приправника и шест запослених по уговору.

Са “плус” су означени они који подржавају ДПС, а са “минус“ они други. Поред њиховог имена налазе се и подаци о томе када им престаје радни однос, односно приправнички стаж.

На основу њих активисти владајуће партије процјењују да ли ће их грађани гласати на изборима.

Државно тужилаштво је у вези са овим отворило извиђај, а до сада је ДПС игнорисао питања у вези са “списковима”.

“Добио сам информацију да се дио тог материјала, према писању јавности у оном периоду прелазне владе, уочи избора 2016, на неки начин нашао ван званичних евиденција МУП-а”, навео је Ђукановић на прес конференцији након разговора са хрватским колегом Зораном Милановићем.

Он је алудирао на тадашњег министра унутрашњих послова из опозиције Горана Даниловића, против кога је ДПС 2016. поднио пријаву, али је тужилаштво у међувремену одбацило.

Лидер ДПС-а је рекао да је унапријеђен изборни амбијент и поручио да ће се заложити за то да сви заинтересовани парламентарни субјекти имају потпуно равноправне услове за учешће на изборима и да институције система обаве свој посао како би обезбиједили да избори протекну у демократској и фер атмосфери.

“Имали смо оцјену релевантног посматрача, већину препорука смо испунили. Упорно смо позивали све конкуренте да сједну за сто и покушају да ријеше она питања за која је потребна двотрећинска подршка”, казао је Ђукановић.

Демократе данас подносе пријаву због повреде изборних права и злоупотребе података

Демократска Црна Гора данас би требало да поднесе кривичну пријаву Специјалном државном тужилаштву против челника ДПС, за које сматрају да су починили више кривичних дјела која су у вези са изборима.

Пријава је против Ђукановића, Жељка Апрцовића, тадашњег предсједника которског ДПС-а, као и против НН лица из МУП-а и других НН лица.

“На терет им се стављају више кривичних дјела и то стварање криминалне организације, злоупотреба службеног положаја, повреда права гласања, повреда слободе опредјељења при гласању, повреда тајности гласања, неовлашћено прикупљање и коришћење личних података…”, наводи се.

Демократе наводе да је “на челу криминалне организације у вријеме извршења ових кривичних дијела био Ђукановић, који је свјесно и вољно, организовао криминалну групу, како би злоупотребом службеног положаја неовлашћено прикупили податке о личностима из база које води МУП, вршили попис бирача, исте пратили и утицали на њихово опредјељење, чиме су починили више кривичних дијела”.

Као члана организоване криминалне групе навели су Апрцовића, садашњег градоначелника Котора, чији је задатак био, како наводе, да ова кривична дјела врши на подручју Котора.

У кривичној пријави захтијевају саслушање Ђукановића, Апрцовића…, вјештачење база података, изузимање рачунара из просторија ОО ДПС Котор и ДПС Црне Горе, контролу маил адреса и сличне радње. За лица која су из Котора помињана у афери “Списак” су у кривичној пријави тражили да свједоче пред тужилаштвом.

Пријаву потписују чланови предсједништва, бивши градоначелник Котора Владимир Јокић, Велизар Калуђеровић и Невен Гошовић.

На изборима 2016. побједила је опозиција, али је ДПС са савезницима прошле године преузео власт уз подршку пребјегле Бруне Лончаревић, тадашње одборнице СДП-а.

(Вијести)

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Још један доказ о изборним механизмима ДПС у Котору: Глас, па посао

  1. Kakvo je to otkrice i vijest. Pa svi smo znali za te mutne rabote DPS. Da nijesu tako radili zar bi uspjeli da se odrze na vlasti 30 godina. Zar ne postoje snimci iz prostorija DPS kad je organizovan referendum na nezavisnost kako se kupuju gradjani da glasaju za njihovu opciju ,potplacivanje i prijetnje za sve izbore?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *