ИН4С

ИН4С портал

Турска полиција ухапсила 96 особа: Преко Црне Горе кријумчарили људе?

1 min read
Турски медији преносе да је полиција јуче открила детаље те велике операције, спроведене почетком мјесеца, у којој су ухапшени и један активни полицајац, двојица пензионисаних...

полиција

Турска национална полиција ухаписла је 96 чланова криминалне групе „Кабатаслар“, које сумњиче да су и преко Црне Горе у европске државе кријумчарили људе, међу којима су и терористи из организација  Fetullahci (ФЕТО – покрет Фетулаха Гулена који је означен као терористичка организација, а који је оптужен за организовање неуспјелог пуча у Турској прије четири године) и Радничке партије Курдистанса (ПКК), који су бјежали из те државе.

Турски медији преносе да је полиција јуче открила детаље те велике операције, спроведене почетком мјесеца, у којој су ухапшени и један активни полицајац, двојица пензионисаних…

Шеф крими-организације „Кабатаслар“, којег наводе као О.К. на слободи је, преноси Даилyсабах, позивајући се на тамошње власти.

Чланови те криминалне групе, чије сједиште је у Истанбулу, одведени су у притвор.. Истанбулска полиција, која је неко вријеме надзирала осумњичене за кријумчарење људи, саопштила је да чланови те криминалне групе преферирају састанке лицем у лице и да тако договарају своје илегалне операције, како би избјегли откривање.

Исти портал преноси да је Турска била транзитна тачка за мигранте из Азије који прелазе у Европу, али да је међу прокријумчаренима био добар дио криминалаца који су илегално пребачени у Грчку, Бугарску и друге европске државе.

Током истраге, полиција је открила да су чланови банде контактирали једни друге и њихове „путнике“ у болницама, предворјима хотела и кафићима, како би размијенили новац и документе.

„Рације су рађене истовремено у Истанбулу и 17 провинција. Од 121 осумњичене особе 96 је притворено, а међу њима је било и терориста повезаних са ФЕТО и ПКК. Један активни и два пензионисана полицајца ухапшени су. Полиција је у рацијама пронашла четири пиштоља, 59 пасоша, велику количину мобилних телефона и СИМ картица и 587 страница докумената који садрже личне податке из докумената попут пасоша и виза. Истрагом је утврђено да су њихове ‘муштерије’ били они који су хтјели да се споје са родбином у европским земљама, али нису могли легално, они који су избјегавали обавезну војну службу, злочинци, они којима је пријетила казна затвора, људи из организација ПКК и ФЕТО…“

Објашњавају да су их легално одвозили у Албанију, Србију, на Косово, у Сјеверну Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговине, јер за путовање у те државе турским држављанима не требају визе.

Из тих држава чланови криминалне групе помогли су им да илегално пређу у друге европске државе, било пјешице, преко планина или аутомобилима.

Враћали су се са пасошима оних који су легално путовали у балканске државе, а који су фалсификовани или илегално претворени у ‘зелене пасоше’ које посједују турски државни службеници и тако су другим ‘муштеријама’ омогућавали да слободно путују у Европу.

У протеклих шест мјесеци око 750 турских држављана прокријумчарено је у Европу захваљујући тој криминалној групи.

Своје услуге наплаћивали су између 5.000 и 10.000 еура.

Од 96 осумњичених, 23 их је задржано у притвору, док су 42 пуштени до суђења.

Остали осумњичени пуштени су након испитивања.

Осим пиштоља и пасоша, заплијењено је 260 метака, 129 мобилних телефона, осам меморијских картица, три флеш меморије, 120 сим картица, 36 неискориштених сим картица, четири лап-топа, лажни дипломатски пасоши, фалсификоване чланске карте Удружења за помоћ и солидарност полицијским пензионерима, са полицијским логотипом и прес картица.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Турска полиција ухапсила 96 особа: Преко Црне Горе кријумчарили људе?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *