ИН4С

ИН4С портал

ХРА поздравља ослобађајућу пресуду за Радована Ракочевића

Акција за људска права (ХРА) поздравља одлуку судије Основног суда у Бијелом Пољу Радомира Кљајевића да ослободи оптужбе Радована Ракочевића да је дијелећи текст на Фејсбуку извршио кривично дјело „Изазивање панике и нереда“.

Радован Ракочевић

Акција за људска права (ХРА) поздравља одлуку судије Основног суда у Бијелом Пољу Радомира Кљајевића да ослободи оптужбе Радована Ракочевића да је дијелећи текст на Фејсбуку извршио кривично дјело „Изазивање панике и нереда“.

„Судија се позвао на слободу изражавања коју гарантује члан 10 Европске конвенције о људским правима. За ХРА је ова одлука очекивана и надамо се да се на њу државно тужилаштво неће жалити. Посебно истичемо да су у овом случају два тужиоца имала супротна становишта о томе да ли је кривично гоњење оправдано“, наводи се у саопштењу.

Подсјећају, да је Радован Ракочевић је 9. априла на свом Фејсбук профилу подијелио текст српског портала “ало.рс”, у коме је наведено да је предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, заражен коронавирусом.

Након сазнања о спорној објави, службеници Управе полиције су позвали Ракочевића да да изјаву, али је госпођа Тања Нишавић, Основни државни тужилац (ОДТ) у Бијелом Пољу, закључила да његове радње не представљају кривично дјело и наредила да буде пуштен на слободу. Међутим, сат времена касније, полицајци су Ракочевића поново привели, а други тужилац, Славен Смоловић, одредио је његово задржавање до 72 сата и предложио одређивање притвора, што је судија за истрагу одбио, па је Ракочевић после проведене ноћи у полицији пуштен на слободу. Судија Кљајевић је приликом изрицања пресуде указао да се на основу коментара испод спорне објаве није могло закључити да је уопште дошло до изазивања панике, што је обавезни елемент за постојање кривичног дјела које је Ракочевићу стављено на терет, и истакао да би свака друга пресуда била кршење члана 10 Европске конвенције о слободи изражавања“, наводи се у саопштењу.

ХРА је раније протестовала против лишавања слободе Радована Ракочевића јер је лишавање слободе због слободе изражавања дозвољено само изузетно, у случају подстицања на насиље и говора мржње.

„Ракочевић је био већ једанаеста особа која је од почетка године лишена слободе због неког облика изражавања, што је указивало на репресију.Понављамо да је слобода изражавања основни темељ сваког слободног и демократског друштва и један од основних услова за лично остварење сваке особе. Ово право је неопходно за остваривање транспарентности и одговорности у раду државних органа и кључно за унапређење и заштиту људских права. Ослобађајућа пресуда против Ракочевића улива наду да слобода изражавања није у потпуности угушена у Црној Гори и да судови имају капацитет да је заштите.Поступак против Ракочевића је један од четири кривична поступка у вези објава на друштвеним мрежама поводом корона вируса, о којима је ХРА недавно објавила извјештај. Надамо се да ће вођени овом пресудом, државни тужиоци и у осталим поступцима одустати од оптужница, а да ће надлежни укинути кривично дјело из чл. 398 КЗЦГ „Изазивање панике и нереда“, које је противно међународним стандардима људских права“, наводе из ХРА.

ХРА наглашава да државни органи имају могућности да демантују нетачне вијести о здравственом стању званичника или нације, и да покрећу одговарајуће поступке против медија у држави и иностранству који без претходне провјере објављују нетачне вијести.

„Људи који на друштвеним мрежама преносе такве вијести не смију бити изложени кривичном гоњењу и затварању“, закључују из ХРА.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *