ИН4С

ИН4С портал

У ратом захваћеној Сирији отворена бирачка мјеста

372688_sirija-napad-na-damask-navodna-upotreba-hemijskog-oruzja

У ратом захваћеној Сирији, данас се одржавају предсједнички избори, али су бирачка мјеста отворена само у подручјима под контролом Владе уз веома јаке мјере безбиједности, преноси Тањуг.

Бирачка мјеста су отворена у 7 сати по локалном времену и људи чекају у реду да гласају у Дамаску, гдје билборди и постери фаворизују актуелног предсједника Башара ал Асада, чији режим наоружане побуњеничке снаге покушавају да оборе већ три године.
 
Сиријски предсједник Асад кандидовао се трећи пут за седмогодишњи мандат и очекује убједљиву побједу. Његови противкандидати – Махер Хаџар и Хасан ал Нури, мало су познати у Сирији, преноси агенција АП.
 
Лидер опозиције Ахмед Џарба позвао је Сиријце да ,,остану код куће“, а опозициони активисти који су покренули побуну инспирисану Арапским прољећем у марту 2011. оцијенили су да се у Сирији одржавају ,,крвави избори“, наводи АФП.
 
Сиријско министарство унутрашњих послова саопштило је да је више од 15 милиона Сиријаца позвано да учествују у ономе што су теоријски први избори у земљи у последњих 50 година, колико су Асад и његов отац Хафез, како наводи француска агенција, обнављавали своје мандате на узастопним референдумима.
 
На десетине хиљада Сиријаца у иностранству гласало је прошле недеље мада многи, од више од 2,7 милиона сиријских избјеглица у региону, или нису изашли на биралишта, или су били онемогућени да гласају.
 
Предсједнички избори се одржавају усред разорног трогодишњег грађанског рата у којем је, према процјенама сиријских активиста, живот изгубило више од 160.000 људи док је већина сјеверних и источних дјелова у рукама побуњеника који се оружјем боре против Асадове власти.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *