ИН4С

ИН4С портал

(ФОТО) Бесрамни покушај дукљанизације официра Краљевине Југославије – Божидара Жугића: Стиховима Радована Бећировића у борбу против Срба!

Данас, крај Мостра на ријеци Тари, стоји његов споменик који је подигла његова мајка, унука Трипка Џаковића, Марија Жугић, и то од сопствених средстава, јер комунистичке власти нису хтјеле да подигну споменик Жугићу који је био декларисани српски патриота и монархиста

Поручник Божидар Жугић

Јучерашњи сабор ДПС патриота, испуњен шенлучењем, говором мржње и нетрпељивошћу према српском народу, обиљежен је и памфлетистичким порукама на друштвеним мрежама.

Тако су стихови Радована Бећировића Требјешког, посвећени једном од највећих јунака Другог свјетског рата – поручнику Војске Краљевине Југославије Божидару Жугићу, ушли у репертоар антисрпског наратива.

Ријеч је о сљедећим стиховима из пјесме „Витешка схватања“:

Коме није домовина мајка, ту човјека нема ни јунака

Ко се стиди мајчинога млијека, тај ће рђа бити довијека

Дукљански плагијат бесмртних стихова Радована Бећировића (Фото: Принтскрин)

Божидар Жугић – Обилићем надахнути официр

Поручник Божидар Жугић остаће упамћен као један од најистакнутијих јунака Другог свјетског рата.

У току априлске ратне катастрофе, када је Војска Краљевине Југославије притиснута вишеструко бројнијим и технички супериорнијим непријатељем – присиљена на капитулацију, у селу Гложане крај Бачке Паланке, Жугић се успротивио свој претпостављеном команданту пуковнику Ристићу, који је у том тренутку преговарао о условима полагања оружја са мађарским високим официром.

Свједок овог догађаја био је извјесни мјештанин Штефан Дудок, који је у улози преводиоца, отргао од заборава јунаштво Божидара Жугића:

„Тада нам је пришао један висок, леп поручник, црномањастог лица у пелерини. Прошао је поред постројенх официра, стао испред мађарског команданта и почео да виче на њега: Шта ти хоћеш кукавице? Хоћеш да нас заробиш без борбе? Нисам смео да преводим, чекао сам и гледао унезвереног мађарског официра, који се окренуо према мени и питао: Шта хоће овај поручник? Поручник Жугић се тада окренуо свом команданту: Господине пуковниче, шта ово чините? Ја се не предајем… наставио је да виче: југословенски официр се не предаје, он можесамо да погине! Извадио је из десног џепа шињела пиштољ и пуцао у груди мађарском официру. Истог тренутка са тенка који је обезбеђивао разговор, осути су рафали. Пао сам на земљу, био је хаос, јауци, дозивања…то је последње штосам видео…“.

Божидар Жугић, у средини

Такође, истраживачи лика и дјела Божидара Жугића, попут Војислава Бојовића, исцртали су његов професионални и животни портрет, представљајући га као младића који је, као праунук великог војводе Трипка Џаковића, био надахнут Српством још у дјечачким данима, али и касније.

Као дијете волио је за себе да говори да је Милош Обилић, а као средњошколац писао је родољубиве пјесме у листу „Наша искра“.

На Војној академији, Жугић је био један од најбољих у класи, а често је његов лик красио проспекте и рекламне паное гдје је рекламирана ова престижна војна установа. 

Споменик Божидару Жугићу крај моста на ријеци Тари

Данас, крај моста на ријеци Тари, стоји његов споменик који је подигла његова мајка, унука Трипка Џаковића, Марија Жугић, и то од сопствених средстава, јер комунистичке власти нису хтјеле да подигну споменик Жугићу који је био декларисани српски патриота и монархиста.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

7 thoughts on “(ФОТО) Бесрамни покушај дукљанизације официра Краљевине Југославије – Божидара Жугића: Стиховима Радована Бећировића у борбу против Срба!

  1. Божидар Жугић је витез у правом смислу ријечи. Раван Милошу Обилићу. Филм треба снимити о њему да се подучавају генерације шта је родољубље и патриотизам. Испред његовог споменика треба се до земље поклонити том јунаку.
    Ратних деведесетих година група локалних пијаних младића са терасе оближње кафане празним пивском флашама гађала је споменик Божидара Жугића из неког идиотизма. Добили су по дупету због тога од савјесних људи. Неки од тих пијаница су се запослили у АНБ ЦГ, и сад су тамо

  2. Не можете славити истовремено њега и Ђуришића, који је, додуше, имао добре фото сесије са онима који су очеви данашњих Монтенегрина, италијанским окупаторима.

    5
    12
    1. Може, јер је био вођа устанка у Васојевићима, јер је чувао Србе у Рашки и Полимљу, јер је био заробљен у операцији Шварц, јер је мучки убијен у Јасеновцу. Тактичка сарадња са Италијанима је била одобрена од стране наше владе и Западних савезника.

    2. Тактичка сарадња са Талијанима је била одобрена од стране наше владе и западних савезника.

  3. Њихов памфлет писан латиницом,епитаф на споменику ћирилицом,чак је и мост направила Српска династија.

    118
    3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *