ИН4С

ИН4С портал

Хроника монтираног процеса – Случај пуковника Алексића: Душко Марковић зна ко је пуцао на Предрага Шуковића?

1 min read

Пуковник Радован Алексић

Прошле су четири године од када је другог октобра 2016. године лишен слободе пуковник Радован Алексић, држављанин Републике Србије, због сумње да је 11. јула 2016. године наводно покушао да убије полицијског службеника Предрага Шуковића, бившег начелника Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције у Управи полиције Црне Горе.

Предмет је, као што смо много пута извјештавали, након вишегодишње истраге и подизања оптужнице у мају мјесецу ове године, одлуком Суда, враћен Тужилаштву на допуну истраге, што је активност која и даље траје упркос чињеници да је задати рок давно истекао.

Алексић је још на првом појављивању код тужиоца негирао извршење кривичног дјела које му се ставља на терет и одбацио било какву повезаност са тим случајем уз тврдњу да се тога дана, када је у Подгорици рањен Предраг Шуковић, он налазио у Београду понудивши Тужилаштву да, преко надлежних органа Србије, провјери његове наводе.

Истражни органи су потпуно игнорисали ту чињеницу, одредили Алексићу притвор и покренули кривични поступак који се још увијек налази у фази истраге. Вишегодишња истрага представља обичну фарсу у којој је свака истражна радња била у функцији подвала и покушаја намјештања оптужби срачунатих да се овом држављанину Србије подметне кривично дјело које није починио он, већ неко други.

Резултати истраге се углавном своде на тврдњу да је Алексић особа на, од стране полицијских службеника, монтираном и преправљеном видео снимку, затим на свједочење лица – криминалаца која не могу имати статус свједока и налаз лажног антрополошког вјештачења који је, након рочишта за контролу оптужнице, судско вијеће на челу са Борисом Савићем у потпуности одбацило.

Значи, по свему судећи, не постоји ниједан доказ да је Алексић извршилац предметног кривичног дјела.

Подсјећамо, Алексић је провео у притвору нешто мање од три месеца након чега је, уз јемство, пуштен на условну слободу са изреченом забраном напуштања мјеста пребивалишта у Подгорици.

Чињеницу да се Алексић, у вријеме извршења кривичног дјела, налазио ван Црне Горе истражни органи су потпуно игнорисали обмањујући јавност саопштењима да су се, у вези са тим, обраћали Вишем јавном тужилаштву у Београду, али да из Србије није достављена комплетна информација, чиме су правдали дуго вођење истраге и цијелог поступка.

Покушај подвале доказа

Интересантно, Тужилаштво све вријеме не дозвољава увид у садржај међународне правне помоћи, иако је Алексић то више пута захтјевао, што наводи на закључак да није ни тражена провјера његовог алибија јер црногорским истражитељима то једноставно није у интересу. Предстојећи судски поступак ће показати сво бешчашће појединаца и појединих истражних органа, прије свега из Управе полиције, Тужилаштва и државног врха, али и потпуно оголити сарадњу са надлежним органима Србије и јасно указати на помагаче, које су креатори овог монструозног поступка, евентуално имали у Београду.

У овом поступку није циљ да се разјасни покушај убиства Предрага Шуковића, већ да се заштите стварни извршилац и налогодавци истог и уједно црногорске службе безбједности обрачунају са пуковником Алексићем из разлога који немају додирних тачака са овим догађајем.

Све што се дешавало у овом поступку указује да су налогодавци напада на Шуковића, имали унапријед јасно осмишљен план и намјера да се Алексићу подметне цио случај је, по свему судећи, саставни дио те њихове монструозне замисли. Тужиоци Весна Јовићевић и Жељко Томковић су добили налог да истрагу усмјере према Алексићу, иако су, како је речено на контроли оптужнице, од најмање два релавантна извора, добили податке ко је стварни починилац овог кривичног дјела.

Прича о наводној пријави грађанина из Сарајева је намијењена јавности да би се прикрило нечасно поступање истражних органа.

Сигурно ће доћи вријеме, када ће тужиоци, надлежним органима, морати да објасне – ко је и због чега дао налог да истрагу у овом случају усмјере према Алексићу. Само неупућени могу сматрати случајним оглашавање Специјалног државног тужилаштва у мају мјесецу ове године, након враћања оптужнице на допуну, у коме наводи да то Тужилаштво нема никакве везе са поступком који се води против пуковника Алексића.

Знамо да СДТ истражује илегалне послове и трговину цигаретама у које су укључени поједини државни и полицијски функционери, што је предмет интересовања и неких међународних организација. Опште је познато да је Предраг Шуковић истраживао те нелегалне активности, посебно рад илегалних фабрика за производњу цигарета, због чега је дошао у сукоб са појединцима из државног врха и сектора безбједности.

Зашто се Весна Јовићевић и Жељко Томковић (а једно краће вријеме и Данка Ивановић Ђерић) нису тиме позабавили, они најбоље знају. И што је најважније, Радован Алексић уопште не познаје Предрага Шуковића, не познаје ни лица са којима је Шуковић био у сукобу, а нема ни додирних тачака са пословима и трговином цигаретама нити је икада имао.

Крајње је чудно што се нико у државној администрацији није запитао шта ово значи и зашто црногорске институције, овом подвалом, додатно себи компликују ситуацију. Умјесто тога улазе у обрачун са Алексићем, хапсе га, ограничавају му кретање и излажу разним врстама притисака и пријетњи.

Сазнајемо да је свега тога било у протекле четири године. Није познато да ли је о томе Алексић некога обавјештавао и кога конкретно. Разлози за обрачун са њим су везани за његово вишедеценијско службовање у Црној Гори, у државном систему који је вршио надзор над многим активностима које могу бити интригантне и компромитујуће за одлазећу, црногорску власт и највише државне функционере.

Пуковник Радован Алексић

Посјећамо, након хапшења Алексића 2016. године, у намјери да прикрију нечасно поступање у случају рањавања Предрага Шуковића, службе безбједности Црне Горе су, преко режимских медија у Црној Гори, али неких у Србији, покренуле крајње прљаву кампању у којој је он описан као носилац деструкције, веза са црногорском опозицијом, човјек који је формирао 7. Батаљон и у дужем временском периоду радио на дестабилизацији Црне Горе и њене власти.

Све су то биле неистине срачунате да замаскирају случај Шуковића и оправдају подвалу која је учињена. Покривање примитивних подвала великим патриотским причама је познат образац дјеловања црногорских служби безбједности. Све те лажи и подвале су резултат опште климе створене последњих година, највише због необичног односа надлежних у Србији према дешавањима у Црној Гори.

Крајње је чудно да држава Србија, по правилу и без икаквог разлога, увијек на себе преузима кривицу за сва дешавања и то унапријед, иако у највећем броју случајева то не одговара реалном стању ствари и на крају се показе непотребним.

У Црној Гори се такав однос погрешно тумачи, што погодује стварању амбијента у коме је дозвољено свакојако понашање и поступање према српским држављанима без страха од последица. Када се томе дода потреба појединих структура у Црној Гори да воде борбу са замишљеним противницима, ствари постају потпуно јасне. Дешавања око пуковника Алексића су поучна са много аспеката и за саму државу Србију иако он од надлежних у Београду није тразио никакву помоћ.

Алексићев случај ће на крају задати највећу главобољу црногорским безбедносним структурама и њиховом правосуђу. Не због Алексића, већ због отварања питања – ко је стварно и по чијем налогу пуцао на Шуковића. На то питање најбољи одговор може дати одлазећи премијер Душко Марковић јер је сам казао да зна ко је то и због чега урадио.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

18 thoughts on “Хроника монтираног процеса – Случај пуковника Алексића: Душко Марковић зна ко је пуцао на Предрага Шуковића?

  1. Nije on putovao na more kao što neko prokomentarisa, on živi u Crnoj Gori, mislim u Nikšicu gde ima stan. Jer je tamo službovao!!

    Podrška za mog cimeta Radovana Aleksića!

  2. Montenegrini misle da treba ovako raditi i da je sve to normalno, da tako treba, kako oni kazu, prema izvanjcima. Niko nema od njih da se suprostavi. Takvi su oni.

    14
  3. U Montenegru vlada i dalje ludilo. Vidi se da ce osuditi ove ljude za Drzavni udar. Strasno. Hoce da ih osude za nesto sto se nije ni desilo, nesto sto je izmisljeno. I Aleksica ce oni osuditi, nema veze sto on nije pucao. To je privatna drzava i sudije postupaju po nalogu. Ne predaje se hobotnica bez obzira na izbore. Valjda je Aleksicu jasno sta ga ceka.

    16
  4. Aleksic je kiksao. On je covjek sa velikim iskustvom i znanjem i morao je znati da ga ovako nesto moze snaci. Nije smeo doci u ovu situaciju, sto je putovao u Crnu Goru. Ima mord i na drugim mestima. Zna se da vecina obavjestajaca zivi dalje od mesta rizika. Sam je dosta kriv.

    6
    9
  5. Ljudi moji nije ovo cudo sto rade ovom pukovniku Aleksicu. Kad Milo kaze da iza ubistva Duska Jovanovica stoji Vojislav Kostunica, sto onda neki nasmrkani inspektor ne bi rekao da je pukovnik pucao na Sukovica.

    21
  6. A sto sindikat policije ne zaprijeti blokadom ulica u predmetu protiv Aleksica no digli dreku na neku izjavu Srecka Crnogorca. Sto ne vide sta im pojedine kolege rade. Koje kolege su ucestvovale u ovom ludilu.

    25
  7. Ko god je dirnuo u posao s cigaretama, prosao je gadno. Evo Sukovic, pa Olja Lakic, pa Dusko Jovanovic , pa i onaj Mitrovic. Javna je tajna da taj biznis drze Mojkovcani.

    27
  8. Ovo je tacno da je Srbija kriva za sve. Oni su trebali uhapsih nekog njihovog sluzbenika kad boravi na Kopaoniku. Vidite li sta rade ovom covjeku. Neizivljena banda.

    27
  9. Sta je cilj svega ovoga? I da osude ovpga covjeka, sta to znaci? Pa glasaci Dps na Vrelima Ribnickim znaju ko je pucao na Sukovica. Skroz su pogubili kompas.

    28
  10. Lako ce pukovnik ovo izgurati bez pomoci Srbije, tesko je za one kukavce iz drzavnog udara. Sta je sa Milickom, je li jos u ambasadi ? Milas ce ih sve rebnuti. Nema veze sto im Sindju Hrvati osudise.

    27
  11. Evo zgodne prilike da se pohapse ti tuzioci Tomkpvic i Vesna Jovicevic i grupa krimosa iz policije koja je sa njom sastavila optuznicu. Nikad vise nikome nece pasti na pamet da sprovodi ovakve podmetacine..

    31
  12. Moze li Markovic biti nalogodava napada? Ima motiv da eliminise Sukovica ii da se obracuna sa Aleksicem. Svakoko Dule bi mogao odgovarati zbog prikrivanja.

    28
  13. Хронолошки ствари су текле овако.Инспектор Шуковић је поставио коментар на порталу концерна ВИЈЕСТИ ђе је позвао Д.Марковића да пази на здравље.Коментар је постављен на чланак о полагању вијенца на спименик на Горици.Послије пар дана је инспектор Шуковић ухапшен под оптужницом да је пријетио Душку Марковићу а мјесец два касније је упуцан у центру Подгорице.Добро се сјећам јер сам и ја коментарисао тај чланак.

    44

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *