ИН4С

ИН4С портал

Америчким новинарима отежано информисање о дjелатности владе

1 min read

americki novinari

Открића у последњих неколико година у вези са тим како америчке безбједносне службе имају могућност да прате дјелатност људи уз помоћ надзора над мобилним телефонима, имејловима и другим електронским средствима, чине да је новинарима данас теже да извјештавају о томе шта ради влада, објавиле су двије организације за заштиту људских права.

Хјуман рајтс воч и Америчка унија за грађанске слободе позивају у свом извјештају администрацију САД да буде отворенија у погледу података које прикупља и о томе како их користи, као и да унаприједи заштићеност новинара и ,,звиждача“, преноси АП.

Доступност информацја властима такође умањује способност адвоката да заштите повјерљивост својих контаката за брањеницима у кривичном поступку, упозорава се у поменутом извјештају, за чије  потребе је разговарано са 46 новинара, 42 адвоката и више садашњих или пензионисаних ,,безбједњака“.

Главни аутор извјештаја Алекс Синха истиче како амерички новинари не бивају судски гоњени због обављања свог посла, али их обим и тип информација које су постале доступне влади тјерају да промијене начин рада, а учиниле су и да се смањи бројност извора спремних да говоре с новинарима.

Неки новинари прибјегавају технологији ,,маскирања“ електронске комуникације, али су свјесни да већ тиме постају сумњиви безбједносним службама, док други често бацају мобилне којима обављају битне разговоре.

Један новинар је изјавио како у вријеме настајања неког ,,врућег текста“ зове велики број извора како би прикрио идентитет оних чију ће информацију заиста искористити, док репортер АБЦ-а Брајан Рос на почетку разговора мобилним телефоном изговара формулу: ,,Ја сам држављанин САД, а Ви?“ – зато што постоји законска забрана прислушкивања разговора америчких држављана.

Све то доприноси смањењу протока информација, истиче Кетлин Керол, потпредсједница и уредница АП-а. ,,Људи морају да раде теже и дуже, а прича има мање“, објашњава Керолова.

Настојање администрације САД да открије одговорне за процурјеле информације и захтјев да владини службеници пријављују колеге за које сумњају да ,,одају осјетљиви материјал“ чине да је новинару све теже да нађе потенцијални извор информација.

С друге стране, анкетирани службеници безбиједности су нагласили потребу да влада иде у корак с новим технологијама како би заштитила грађане од опасности савременог свијета. ,,Безбједњаци“ су такође изразили и скепсу у погледу тога колико је новинарима данас заиста отежано да дођу до информација.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *