ИН4С

ИН4С портал

На данашњи дан рођен Краљ Никола: Онамо, ‘намо… Онамо покој добићу души, кад Србин више не буде роб

1 min read
kralj nikola

Краљ Никола

Никола I Петровић владар Црне Горе, књаз а потом и краљ рођен је на данашњи дан, 19. октобра 1841. године.

Под његовом управом Црна Гора је. 13. јула 1878. на Берлинском конгресу добила међународно признање и од оних држава Европе које је дотад нијесу признавале. Након вишевјековне изолације, Црна Гора је оружаним и дипломатским путем тада значајно увећала своју територију.

Краљ Никола I Петровић Његош, солидаришући се са Србијом, позвао је 6. августа 1914. године своје сународнике у рат, оптуживши Аустроугарску да омета српски национални развој и ради против интереса Јужних Словена.

Дјед и унук, краљ Никола и краљ Александар

Његов проглас преносима о цјелини:

Још не доспјесте да крв оперете с ваших храбрих мишица, а ваш стари краљ приморан је да ве и по трећи пут за непуне двије године дана позове под оружје, да ве и по трећи пут поведе у рат – у свети рат за слободу Српства и Југословенства.
Crnogorci!
Црногорци!

Судбоносни час је куцнуо! Црно-жути барјак, који од давних времена као мора притиска душу југословенског народа, развио се да тај народ сад потпуно уништи, да његове слободне представнике, Србију и Црну Гору, прегази.

Узмичући пред најездом силнога Османлије, Југословени су се прилагођавали хришћанској Аустрији да се с њом заједно опру најезди са Истока. Они су код ње тражили спас живота, а нашли су гроб своје слободе. Немилосна Аустрија примала их је не као помагаче за заједнички опстанак, већ као измећаре и убоге најамнике да њиховим месом и крвљу њиховом штити искључиво своје себичне интересе. Држала их је као бедем према разјареном Азијату и гурала их немилосрдно на кланице њемачких и италијанских поља.

Хероји битке на Бауцену, гдје је славни шведски краљ погинуо, били су Југословени. Крвљу својом прелили су бојна поља Холандије и залили обале Сјеверног мора, Адрију су јој, залуду, само они очували. Беч, из којег се сада наредбе дају за уништење Српства, очували су бедеми костију словенских.

За све то Аустрија је захвалила Југословенству неправдом, гоњењем, робовањем и пакосним сијањем раздора међу браћом, за што је чак и цркву као средство узимала.

Док су ланци робовања стезали Словенце у земљама Монархије, дотле су носиоци црно-жуте боје чупали и исчупали срце Србиново – дивну Босну и Херцеговину.

Крвљу српском заливени Скадар и Драч отели су нам својим интригама. А кад им све то није помогло – кад су се слободне српске земље, оснажене посљедњим ратовима, хвала буди богу и јунаштву српском, спремале за нови културни живот; када су се словенска браћа нашла заједно у пространој цркви све Југославије, са амвона којег отпочела се приповиједати слога, братство и једнакост – латили су се оружја да своје злобне намјере постигну, да нас униште.

Црногорци!

Аустрија је објавила рат нашој драгој Србији, објавила га је нама; објавила га је Српству и цијелом Словенству.

Нашу праведну ствар узела је у заштиту моћна Русија, представница великог Словенства и наша вјековна заштитница, са својим просвијећеним савезницима.

Црногорци!

Крв се већ лије на Дунаву, Сави и Дрини; лије се на границама наше моћне заштитнице Русије и њене савезнице Француске, па сад – ко је јунак, на оружје, ко је јунак нек слиједи корацима два стара српска краља: да гинемо и крв проливамо за јединство и слободу златну.

На нашој су страни Бог и правда. Ми смо хтјели мир, наметнут нам је рат. Примите га као и увијек, примите га српски и јуначки, а благослов вашег старог краља пратиће ве у свим нашим подвизима.

Живјели моји мили Црногорци!
Живјело наше мило Српство!
Живјела наша моћна заштитница Русија и њени савезници!

Цетиње, 25. VII/6. VIII 1914.

Краљ Никола I Петровић

Краљ Никола је написао једну од најљепших српских пјесама „Онамо намо“, која је права народна химна у Црној Гори, коју зову српском Марсељезом.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

25 thoughts on “На данашњи дан рођен Краљ Никола: Онамо, ‘намо… Онамо покој добићу души, кад Србин више не буде роб

  1. Eto, dobro ga je pomenuti na dan njegovog rodjenja, ali ne zaboraviti da je on zavadio I podijelio Crnogorce na bjelase I zelenase I utekao u imigraciju. Da ne spominjemo jos I puku sirotinju u vrijeme njegove vladavine, koja masovno ode iz nesrecne zemlje trbuhom za kruhom, I ostavi svoje kosti razasute po cijelom svijetu.

    4
    4
    1. Види одговор Паштру, тамо ти је одговорено за глад у ЦГ под Николом.

      Кад би ви Хрвати имали барем своје династије које су се бориле за превласт као наше српске, можда би вам било јасније…

  2. Cijenim vase emotivne reakcije – ali mi nijeste odgovorili na pitanje: „zasto krlaj Nikola nije prosto rekao „Zivjeli mi moji mili Srbi“?

    Zasto je Njegos u svojemu testamentu sve ostavio „Crnogorskom narodu“ (Zasto ne „srpskom“) ? Ima jos hilajdu pitanja, ali, znam da vi imate samo jedan odgovor – „srpski Meme (virus) koji vam je ubacen u sistem. Ostanite u tom uvjerenju. Meni licno to ne smeta. Zivjeli mi mila braco Srbi! .

    10
    1. Danilo, jednostavno zato sto se zna da medju srpskim etnosom postoji izrazena geografska podjela, sto je po meni lose, ali je to nas usud. Kad se rodi dijete, svi kazu, evo ga mali Krajisnik, ili Sremac, ili Crnogorac ili Hercegovac, retko ko rece, evo ga Srbin, Srpce. Znam da i ti znas sto ti govorim, ako si Danilo, i ti si nas, ali vas je zadatak da svedete srpski i prosrpski zivalj do sledecega popisa u CG na ispod 20%, tj. posa` je posa`. Ipak, zapamtite, nijesu ni pare ni moc vjecni, vjecan je samo Bog koji sve to gleda. No, neki od vas to rade i bez nadoknade, indoktrinirani su medijskom i svakom drugom antisrpskom harangom zadnjih 15godina. Takve posebno zalim, i tuzan sam kad vidim da Dusan, Balsa, Jovan, Stevan, itd atakuju na sve sto je srpsko i pravoslavno, tj atakuju na sebe i svoje najblize zarad politike bivsih komunista, a danas beskrupuloznih neoliberalnih biznismena. Naravno, ne treba zaboraviti vjecnu hrvatsku opsesiju, da se Srbi ne sloze i da ne napreduju.

      10
      1
  3. Tacno je da je Sekule Drljevic bio jedan od najzescih zagovornika ujedinjenja svih srpskih zemalja, sve do momenta dok nije postao ministar finansija u saveznoj vladi. Kada to nije postao onda se okrenuo Zagrebu i Vatikanu. I Kilibarda je dok je bio na celu NS, na jednoj tribini u Beranama kazao da je Srbin, da je za monarhiju i za Karadjordjevice, kao i za Dubrovacku Republiku. I kada bi samo neko imao hrabrosti da pusti snimke iz arhive NS sa tribina i promocija, vidjelo bi se da su sada mnogi koji su veliki anti-Srbi, bili veliki Srbi.
    Takodje, treba reci da smo 1918.godine imali dvije opcije. Prva je bila ona koja je realizovana. Druga je bila ona koju je zagovarao Seselj, uz to da nam je nudjen Skadar i Drac pride. Kralj Aleksandar je odabrao da oslobodi hrvate i Slovence i da stvori novu jugoslovensku naciju. To su nam oni vratili najvecim zlocinima u istoriji covjecanstva. Niko u Crnoj Gori nije bio protiv ujedinjenja, osim sto je bilo razlicitih misljenja oko nacina ujedinjenja. Zelenasi su sebe smatrali vecim Srbima od bjelasa. Porodicni problem izmedju unuka i dede se prenio na dvije drzave. To je iskoristio Vatikan i poslao agenta Baldacija da organizuje tzv bozicni ustanak i zakrvometi bracu.
    To vec duze vremena radi i Zagreb, preko tzv, zagrebackih crnogoraca, koje su indoktrinirali,platili,pounijatili i obucili prilikom studiranja i rada i poslali ih nazad u Crnu Goru. Oni prave razdor izmedju brace u Crnoj Gori, a sve sa ciljem da se stvori tzv CRVENA HRVATSKA.

    10
  4. Данило брате напаћени!
    Примите га као и увијек, примите га српски и јуначки!

    5
    2
  5. Никола је показао право лице 1915. године. Од њега је потекло сво зло које је снашло српски национ у држави која се назива Монтенегро. Николин најпознатији производ је Јово Капа, и не би ме чудило да га је задригли гмазд лично направио. Такође, згражавам се када неко велича Данила Зека Манитога, највећег кретена, комплексаша и психопату у историји земље гдје се такви типови славе и обожавају вјековима

    3
    6
  6. Danilo, ocito ti je sunce udarilo u glavu, pa ti je logika dehidrirala. Upravo je iz teksta jasno da je kralj Nikola Crnogorce smatrao neodvojivim dijelom srpskog naroda, odnosno upravo Srbima.

    11
  7. Живјели моји мили Црногорци!
    Живјело наше мило Српство!

    Onaj ko je ovo postavio na sajt debelo se prevario. Jer, ako se procitaju ove dvije recenice – jasno je da su za kralja Nikolu gradjani CG – bili Crnogorci. A „Srpstvo“ je bila oznaka za vjeru i zajednicki pokret svih juznih Slavena (on na pocetku direktno pominje i Jugoslovene).

    Jer da je mislio da su Crnogorci – Srbi, rekao bi „Zivjeli moji mili SRBI“, odnosno, Zivjeli moji mili Srbi i Crnogorci“ (da je smatrao da osim Crnogroaca u CG ima Srba)?

    Zao mi je, „dzabe ste krecili“?

    2
    14
    1. Najbolji su ovi maštoviti tumači istorijskih iskaza i činjenica. Poseban je to pravac – psihopatološka istorija. Međutim, da Kralj Nikola nije znao da razlikuje pripadnost vjeri od naroda, prilično je glupa teza koja ne zaslužje ozbiljan komentar. Pogledati ovaj pasus iz proglasa 1896. povodom dvjesta godina vladarske kuce Petrovic – Njegoš“

      „Зато овом приликом, и ако смо раскомодани, и ако смо поудаљени једни од другијех, ипак овијех радоснијех дана надамо се, да ћете преко својих представника заступљени бити у прослави на Цетињу, а сви скупа у духу с нама; да ћете с нама заједно онијех свечанијех дана дијелити сву ону радост, која ће обузети сваког Србина у Црној Гори, кад се само сјети ове славне двјестогодишњице владе наше Владалачке Куће, кад се сјети, шта је све та Кућа до данас учинила за Српство, чему ли се још напријед надати може. Слава Црне Горе – то је слава цијелог српског народа, јер Црна Гора на првом мјесту припада Српству, и све њене жртве за Српство су принесене.“

      I koliki je OKEAN sličnih dokaza! A da su prije Kralja Nikole odlično razlikovali pojmove i nisu imali ove stupidne, fantazmagorične šumove u glavi novoduklana, imamo i istoriju vladike Vasilija koja je odštampana 1754. u Moskvi kaže se:

      „..Црна Гора насељена је већином досељеницима, који у ове горе добјежаше послије пропасти царства српскога. Свако такво племе памти и свога родоначелника који се је преселио у Црну Гору; свако племе има, у народном предању, своју историју; свако прича кад су се доселили у Црну Гору његови стари, ко су они били, одакле су се доселили итд. Привешћу неколико примјера. Његуши на пр. причају како су испод Његоша планине, из Херцеговине, дошла два брата – ЕРак и Раич, па се населили у Његуше од којијех се је и прозвало мјесто Његуши, а од ова два брата постала су два јака села: Ераковићи и Раичевићи…”

      I kad im sve ovo prostreš ispod njih, kad počnu da se gube u svom jalovom bijesu, onda kažu da je sve to ”daleka istorija” pa je valjda zbog toga nebitna, ili još jedno psihopatološko, kvazistorijsko tračarenje – da su to Petrovići sve radili zbog velikodržavnih ambicija.
      Elem, ludilo i bestiđe. To su dva gradivna elementa „istorije“ ove novodukljanske momčadi.

      12
      2
    2. Jest, Danilo,sve si ti u pravu, Pejgmbera ti, i svete ti rijeci Adziceve, Sukoviceve i Serbove. A ta vasa NVO CPC se zapravo zove Crnogorska Srpska Crkva, kao sto postoje i Ruska Srpska Crkva, Bugarska Srpska Crkva, itd… A sada ozbiljno, stvarno mi nijeste jasni koliko ste uporni u lazarijama. Da imamo vremeplov i da vas sretnemo sa Nikolom, Njegosem i ostalim srpskim velikanima, i da vama podukljanima kazu direktno u brk ko su i sto su, vi bi ste to opet izvrtali, na nekakva nacertanija ili Simu Milutinovica Sarajliju ili na Njegosevu recenicu iz Golubice, na Ljetopise Popa Dukljanina itd.(ups, nabrojah vam cijeli opus „istorijskih izvora„) 🙂

      11
  8. RATNI PROGLASI KRALJA NIKOLAJA I PETROVIĆA SU VRHUNAC PATRIOTSKE SRPSKE DUŠE , JEZIKA , SVIJESTI I PISMENOSTI KOJI SU SE UVIJK NALAZILI UOKVIRENI U ORUŽNOJ MUZEJSKOJ SOBI , PRVA LIJEVO KADA SE GLEDA PREMA STEPENIŠTU SA ULAZNIH VRATA U DVORSKU PALATU, TO OVI PSEUDO – ISTORIČARI IZGLEDA NIJESU NIKADA PROČITALI , VEĆ TRUJU MLADE GENERACIJE SVOJIM ANTISRPSTVOM : TI NOVACI ,ŠERBO , ANDRIJAŠEVIĆ , ŽIVKOVIĆ …. . NIKOLAJ I JE BIO VRHUNSKI PISMEN I PISAO JE I GOVORIO SRPSKIM JEZIKOM . A DANAŠNJE GENERACIJE HOĆE NEKAKVI POLITIČARI I NEKAKAV ČIRGIĆ DA UČE NAROD JEZIKU KOJI NE POSTOJI , HOĆE DA NEUKI MISLE KAKO KRALJ KOJI JE VLADAO SKORO 60 GODINA CRNOM GOROM BIO U ZABLUDI I ŽIVIO U NEZNANJU OD KRALJA TREBA UČITI ISTORIJU SRPSKE DRŽAVE I SRPSTVA A NE OD OVIH PRIMITIVNIH KARIKATURALNIH ISTORIČARA SAMOZVANACA .

    10
    1
    1. SRBINE _ BRĐANINE
      Svi znamo da je kralj Nikola Bošnjak, a da je Srbin po potrebi jer je bio alav i htio je da bude kralj CG i Srbije. Zato ta vaša veljesrpska priča ne prolazi u CG. Sjetite se maja 2006!

      2
      12
    1. Vidoje, ne mlati da te zamolim. Koji su to muslimani Srbi. Mi nismo sa tom ekipom odavno u zajedništvu, a ni oni sa nama. Jednom kad promjene vjeru oni zaborave da ih je majka srpkinja zadojila.

      3
      6
      1. Како у нашим књижевним приликама нагло долази до нових момената и олаких одлука, а ја не мислим мијењати ни своја увјерења, ни стечено мјесто у књижевности којој припадам – може се догодити да ја, или моја породица, и даље будемо излагани непријатности нечијих упорности и неразумијевања. Да бих заштитио свој лични и књижевни интегритет, ја се обраћам Срској академији наука и уметности, чији сам редовни члан, с молбом да се у њој нађе и сачува ова моја писмена изјава.

        Потичем из муслиманске породице, из Босне, а по националној припадности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српско-хрватског језика. Једнако поштујем своје поријекло и своје опредељење, јер сам везан за све оно што је одредило моју личност и мој рад. Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права, загарантованог Уставом. Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борисава Станковића, Петра Кочића, Ива Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребе да доказујем. Знали су то, уосталом, они чланови Уређивачког одбора едиције “Српска књижевност у сто књига”, који су такође чланови Српске академије наука и уметности, и са мном су заједно у Одељењу језика и књижевности: Младен Лесковац, Душан Матић, Војислав Ђурић, Бошко Петровић.

        Није, зато, случајно што ово писмо упућујем Српској академији наука и уметности, са изричитим захтјевом да се оно сматра пуноважним аутобиографском податком.”

        Меша Селимовић (Српска академија наука)

        11
  9. У Црној Гори почетком ХХ вијека живјело је 95% Срба
    1948 90% Црногораца
    на прошлом попису нешто преко 40%

    Прости пук не разумије, кажеш му шта је по националности и они понављају као папагаји, а ја треба да се убијем од посла да научим пук којег су поријекла.
    У памет се Црногорци – Срби сте.

    14
    3
  10. Била би неправда не подсјетити на ријечи једног од највећих националних Црногораца док је био Србин (нормалан), а овај портал је прије неки дан објавио.

    Колико је Дрљевић био ватрени заговорник уједињења указује и његово излагање на ванредној сједници црногорског парламента, 1. августа 1914. године, поводом објаве рата Србији од стране Аустроугарске.

    „Сукобиле су се двије велике идеје. Једну носи Србија, другу Аустроугарска. Сукобио се аустријски империјализам са српском државном идејом…. Монархија не напада само Србију, већ преко ње напада уједињење српских земаља у једну српску државу. Ово је, господо, почетак коначног свршетка аустроугарске државе, чији је крај највиши интерес цивилизације. Жалим, само, што право још није створило такву одредбу, да објава рата Србији одмах повлачи за собом и објаву рата од стране Црне Горе. Али обје су српске краљевине сада једно, и црногорски народ извршиће своју дужност, жртвујући све за отаџбину, за спас и уједињење Српства“, казао је тада Дрљевић.

  11. Po nekim ljudima Srpska sluzba nije napisala samo ono sto je istetovirano kralju Nikoli na ledjima. Pa naravno da je ovo tacno. Zasto li je Crna Gora usla u taj rat? Zasto nas napade Austrija? Zato sto je Nikola pisao cirgilicu i napravio crnogorsku katolicku crkvu. A ne drpiteeeeeeee.

    5
    1
  12. Црногорци!
    Примите га као и увијек, примите га српски и јуначки!

    (ово вам није написао новинар ИН4С, но краљ ваш црногорски по сред Цетиња)

    8
    6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *