ИН4С

ИН4С портал

Синод: Изјаве епископа Григорија лични став, немају везе са Црквом

1 min read

Патријаршија, фото: Милена Арсић

Поводом изјава епископа диселдорфског и немачког Григорија Канцеларија Светог Архијерејског Синода СПЦ саопштила је данас да те изјаве не могу да се доводе у везу са СПЦ, већ да представљају лични став и ангажовање појединца и то не у својству “архипастира него искључиво у својству грађанина“.

У саопштењу Синода СПЦ истиче се да су верници и јавност протеклих празничних дана, помућених епидемијом и страдањем људи и њихове имовине у земљотресу на Банији, додатно збуниле изјаве епископа диселдорфског и немачког Григорија.

Како се каже, те изјаве су искључиво политичког, чак и страначког карактера, и немају додирних тачака са “вером у Христа Спаситеља или са мисијом Православне Цркве“.

Свети Архијерејски Синод се осећа обавезним да, с тим у вези, све оне који односне политичке изјаве приписују СПЦ или их на било који начин доводе у везу са њом, обавести да се ради о искључиво личном ставу и ангажовању појединца, и то не у својству архипастира словесног Народа Божјег него искључиво у својству грађанина“, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Додаје се да о томе колико је дозвољена и благословена политичка или државно-правна активност епископа и клирика расуђује и просуђује искључиво Црква, аутономно и самостално, на основу свога канонског поретка.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

9 thoughts on “Синод: Изјаве епископа Григорија лични став, немају везе са Црквом

  1. Vreme je Vladiko da se časni krst skine i položi a da se vaša ruka lati mača za spas srpskog naroda i države!
    Živela Srbija i njena deca.

    11
    14
  2. То што бишкуп Гргур (новотарац који је у црквени живот дрско унио саблажњиву праксу која митрополиту Амфилохију ни у сну не би пала на памет) позитивно говори о митрополиту више је дио предизборног маркетинга бишкуповог него неке посебне љубави. Ми у Црној Гори не дамо се ухватити у те слаткорјечиве тираде које желе да прибаве себи ашу подршку нечувеном новотарењу ове латинофроне штеточине и кваритеља светосавских благих обичаја у СПЦ.

    36
    4
    1. Moje skrom o misljenje je da ce to biti Vladika Kirilo Bojovic… Vladika Joanikije bi po zeljama vernika SPC , a po Bozjoj promisli, mogao postati novi Patrijarh…jedino je strah povlaciti Vladiku Joanikija iz Cg zbog turbulentne situacije!

      27
      6
  3. Григорије ДУРИЋ?
    Презиме или Предиме,
    Предато име, Предачко име
    Прозивање, са првим плачем
    на овом свијету ми имамо
    наслеђе и прије личног имена.
    Е ту је Божија Тајна за све нас,
    нарочито за благословени народ.
    Како кога ПРОЗИВАЈУ, то је изгледа
    и ОН-ОНА-ОНО.
    Човјек је такав како се роди,
    од кога се роди, ђе се роди и подигне….

    Видите овај Владика има презиме
    Дурић, и човек се често нешто “ дури“
    Запамтите, ненаучени људи су исти као
    што им презиме каже.
    Научени могу да буду неискрени.

    Владико Григорије Дурићу,
    Мир Божји,не дури се.

    52
    14
  4. Hvala Bogu da su se oglasili … nadam se i da ce se Grigorije prizvati pameti … naravno zaludjeni ce sada pricati da vlast kontrolose Sinod i sl. sto su obicne gluposti… nadajmo se dobrom organizovanju nasih Srba u Nemackoj , ali ako se ponove ovakve inicijative potreban je hitno novi Episkop Dizeldorfski i cele Nemacke… uzdajmo se u mudrost ….

    64
    39

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *